www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Engelli Kadrosunda Yeşil Pasaport Sorunu

Engelli Kadrosunda Yeşil Pasaport Sorunu

Genel Sağlık İş Sendikası İnegöl ve Bursa Şubesi Başkanı Ercan Işık, engelli kadrosunda istihdam edilen personelin yeşil pasaport alabilme hakkından mahrum kaldığını ve gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade etti.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Genel Sağlık İş Sendikası İnegöl ve Bursa Şubesi Başkanı Ercan Işık, ?Devlet memuru olarak 10 yıllık hizmet süresini tamamlayıp, yüzde 40 ve daha fazla engel oranına sahip engellilerin, yeşil pasaport alma hakkından yaralanabilecek kişiler arasına dâhil edilmesi ve bu problemi yaşayan binlerce engelli devlet memurunun, bu durum nedeniyle yaşadıkları mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla Sendikamızca kanun değişikliği teklifi taslağı hazırlandı. CHP Manisa Milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer, engelliler için hazırlanan ve 5682 sayılı Pasaport Kanunu´nun 14. Maddesinin değiştirilmesini içeren kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı´na verdi" dedi.

HAKLARDAN MAHRUM KALIYORLAR

Genel Sağlık İş Sendikası İnegöl ve Bursa Şubesi Başkanı Ercan Işık, Pasaport Kanunu´nun yeşil pasaport alabilecek kamu görevlilerinin, ?Kadro derecesinin en az 3 olması´ koşulunu içerdiğini hatırlatarak, engelli kadrosunda istihdam edilen personelin, birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolara ulaşabilmelerinin çoğu zaman yaşadıkları sağlık sorunları nedeniyle mümkün olamadığını ifade etti. Ercan Işık, ?Engelli kadrosunda istihdam edilen personel, sosyal devlet ilkesi gereği kendilerine tanınan erken emeklilik hakkından yararlanmakta ancak gerekli kadro derecesine ulaşamamaları nedeni ile yeşil pasaport alabilme hakkından mahrum kalmaktadır. Elinde bulundurduğu kişiye ve birinci derece yakınlarına, pasaport harcı ödememe ve bazı ülkelere önceden vize almaksızın giriş yapabilme imkânı tanıyan yeşil pasaport, hayatlarında biriktirmeye çalıştıkları parayı muayene, tedavi, ilaç ile çeşitli araç ve gereçlere harcamak zorunda kalan engelliler için çok daha fazla önem arz etmektedir. Görüldüğü üzere, devlet memuru olarak 10 yıllık hizmet süresini tamamlayıp, yüzde 40 ve daha fazla engel oranına sahip engellilerin, hususi damgalı (yeşil) pasaport alabilecek kişiler kapsamına alınmasını, hayata engelleriyle her yönden sıkı sıkı tutunmaya çalışan ve hayatın onlara getirmiş olduğu zorlukları aşabilmek için, engelli olamayanlara göre daha fazla mücadele vermesi gereken engellilere karşı, devletin pozitif bir yükümlülüğü olduğu kanaatindeyiz? ifadelerini kullandı.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9812,88%0,93
  • DOLAR

    32,48% -0,15
  • EURO

    34,92% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2430,94% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3994,07% -0,01