ENGELLİ DİYE ÇOCUĞUNUZA ACIMAYIN

ENGELLİ DİYE ÇOCUĞUNUZA ACIMAYIN

İZED tarafından düzenlenen ‘Engellilerin Hakları’ konulu seminerde konuşan Ümit Işığı Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Emirhan Yılmaz, engelli ailelerinin en büyük sorununun kabullenmeme olduğunu söyledi. Yılmaz ailelere engelli çocuklarına acıma

İnegöl Zihinsel Engelliler Derneği’nin (İZED) her ay farklı konularda düzenlediği seminerler, ‘Eğitim Hakları’ semineri ile devam etti. Önceki akşam Sani Konukoğlu Konferans Salonunda düzenlenen seminere konuşmacı olarak ise Ümit Işığı Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Emirhan Yılmaz katıldı. Seminerde engelli ailelerinin yanı sıra, İZED Yönetim Kurulu Üyeleri ile dernek üyeleri de hazır bulundu.

Seminer öncesi bir konuşma yapan İZED Başkanı Halil Peynirci, her ay farklı bir konuda seminer düzenlediklerini belirterek; geçtiğimiz ay Altunkalp Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Ayhan Altunsoy, önceki ay ise Özel Üçel Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Sözer Özbek ile engelli ailelerini buluşturduklarını anımsattı. “Bu ayda Ümit Işığı Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Emirhan Yılmaz tarafından ‘Engellilerin Hakları’ konulu seminer düzenliyoruz” diyen Halil Peynirci, derneğe destek beklediklerini de vurgulayarak; “Destek vermek isteyen herkesi davet ediyoruz” dedi.

ÖNCE KABULLENMELİSİNİZ

‘Engellilerin Hakları’ konulu seminerin konuşmacısı Ümit Işığı Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Emirhan Yılmaz ise, engelli çocuk sahibi ailelerinin en büyük sorununun kabullenme olduğunu söyledi. Bu gibi çocuklardaki en büyük sorunun ailenin bunu kabul etmemesi olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Problemleri çözebilmenin yolu ilk önce onu kabullenmedir. Bir problemi kabullenmeden, tanımadan çözüme gidemezsiniz. Kabullendikten sonra bunu çevremizle, dostlarımızla, bilen kişilerle paylaşarak, ne yapabilirizin peşine düşeceksiniz” diye konuştu.

OLUMLU BAKIŞ AÇINIZI KAYBETMEYİN

Sorunların paylaşıldıkça azaldığını da aktaran Yılmaz, şöyle devam etti: “Duygularınızı olumlu veya olumsuz, içinden geçen sıkıntıları o çocuğun engeliyle sizde oluşan endişeleri eşinizle, dostunuzla, yakınlarınızla paylaşın. Paylaştıkça rahatlarsınız. Rahatladıkça problemi çözme kabiliyetiniz artar. Bir insanın çocuğunun herhangi bir konuda yetersiz olması, o insanı acıya ve kaygıya sevk eder. Acınızı ve kaygınızı yenmeyi öğrenin. Olumlu bakış açınızı kaybetmeyin. Olumlu bakış açınızı yükseltin. Çocuğunuza en erken, en doğru eğitim programına katılmasını sağlayın.”

ÇOCUĞUNUZA ENGELLİ OLDUĞU İÇİN ACIMAYIN

Konuşmasında engelli çocuğu olan ailelere seslenen Emirhan Yılmaz, “Çocuğunuza engelli olduğundan dolayı acımayın. Onu da engelsiz, yani bir insan olarak kabul edin. Dünya’da engelli çocuğu olan bir tek siz değilsiniz. Yalnız olmadığınızı bilin. Duygu ve davranışlarınızla tutarlı olun. Yani aile fertleri içerisinde çocuğu eğitirken, geliştirirken anne farklı, baba farklı tepkiler veya düşünceler koymamalı. Eğer aranızda düşünce farklılığı varsa, onu aranızda konuşun, anlaşın. Çocuğunuzla empati kurun. Çocuğunuzdan beklediğiniz davranışlarda kendinizi onun yerine koyun” dedi.



  • BIST 100

    10272,75%-0,04
  • DOLAR

    32,28% -0,17
  • EURO

    34,79% -0,04
  • GRAM ALTIN

    2407,80% 0,62
  • Ç. ALTIN

    3900,49% 0,32