Engelliler Çaresiz Değil

Engelliler Çaresiz Değil

Engellilere ve ailelerine yönelik düzenlenen seminerde konuşan Güney Marmara Diş-Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dr. Metin Ayan, “Engelli olmak diş sağlığından yoksun kalmak değildir. Özürlüler ağız ve diş sağlığı sorunlarında artık çaresiz de

Kısa adı İZED olan İnegöl Zihinsel Engelliler Derneği önceki akşam engellilere yönelik Fem Dershanesinin çok amaçlı salonunda ‘Engelli bireylerde diş sağlığı ve tedavi seçenekleri’ adı altında bilgilendirme semineri düzenledi. Belediye Başkan Yardımcısı Gülhan Şahin’inde katıldığı seminere konuşmacı olarak Güney Marmara Diş-Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dr. Metin Ayan katıldı.

 

Seminerin açılışında konuşan İZED Başkanı Halil Peynirci, Yapacakları çalışmalar ile engellileri diş sağlığı konusunda bilinçlendirmek istediklerini söyledi. İZED adına her hangi bir dergi ya da gazete olmadığını ifade eden Halil Peynirci, “İZED olarak bizim her hangi dergimiz ya da gazetemiz yok. Engellileri basamak olarak kullanıyorlar. Bunları kimse almasın.” dedi.

 

Engelli Derneklerin aktif çalışmasını isteyen Bursa Valiliği İl Özürlüler Kurulu Koordinatörü Sadık Zeybek, “Bize bağlı toplam 64 dernek var. Bu derneklerimizin aktif çalışmasını istiyoruz.” dedi. Belediye Başkan Yardımcısı Gülhan Şahin’de uzun yıllar engelliler ile birlikte çalıştığını dile getirerek, engellilere yönelik düzenlenen bilgilendirme seminerinin yararlı olacağını dile getirdi.

 

Seminerin konuşmacısı Güney Marmara Diş-Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dr. Metin Ayan ise “Engelli olmak diş sağlığından yoksun kalmak değildir. Özürlüler ağız ve diş sağlığı sorunlarında artık çaresiz değiller. Türkiye’de Nüfusun yüzde 10-12’lik kısmı; 7 milyon insanın engelli olduğu ve 3 milyon insanımızın da çeşitli tipte zihinsel engele sahip olduğu bilinmektedir.” dedi.

 

Diş kliniğine gelmeden önce engelli ile daha önce yaşanmış olumsuz tecrübelerin paylaşılmaması gerektiğini kaydeden Metin Ayan, “Olumlu motivasyon için çocuğa diş tedavi edilmediği taktirde ne gibi kötü şeylerle karşılaşacağı, onun anlayabileceği bir dilde anlatılmalıdır. Tedaviden sonra çocuğun ödüllendirileceği söylenebilir.” ifadelerini kullandı.

 

Tedaviye başlamadan önce engellilerde aranan koşullar hakkında bilgilendirme yapan Metin Ayan, “Dostça bir ilişki kurmak; aile, hekim, engelli işbirliği, güven duygusu oluşturmak, anlaşıldığını hissettirmek, empati kurmak, yapılacak işlem hakkında bilgi sahibi olmak, Diş hekimi ve ekibi ile engellinin uyumunu sağlamak.” dedi. 

 

Engellilerde diş tedavilerin uyutma ve lokal anestezi ile yapıldığını anlatan Ayan, “Lokal anestezi sözel iletişim kurulabilen, korkan ve korkusunu psikolojik yaklaşım ile çözebilecek engelli bireylere uygulanır. İğne ile uyuşturma sonrasında yeme ve içme yapılmaması gerekmektedir. Aksi taktirde yanak ve dudak ısırma en sık karşılaşılan sorunlar arasındadır.  Uyutarak tedavi ise bir genel anestezi yöntemi olmayıp çocuğun, sadece kısa bir süre uyutulmasına yaramaktadır. Bir tür uyku ilacıdır. Çocuk muayenehaneye yürüyerek gelip, yürüyerek gitmektedir. Doğal bir ilaç olduğu için hiçbir yan etkisi yoktur. İşlem bittiğinde çocuğumuz olumsuz hiç bir şey hatırlamamaktadır. Bu yöntem dünyada güvenirliliği kanıtlanmış, en yeni ve gelişmiş yöntemdir.” şeklinde konuştu.

 

Metin Ayan, Uyutarak tedavinin yüzde 100 garantili bir yöntem olduğunu ifade etti. Engelli bireylerde diş bakımına ne zaman başlanılması konusunda da bilgiler veren Metin Ayan, “Sağlıklı çocukta olduğu gibi dişler ağızda görülür görülmez başlanmalı, nemli bir bezle dişlerin üzeri silinmelidir. 2 yaşından sonra günde iki kez macunsuz olarak dişler fırçalanmalıdır. Engelli bireylerde dişler ise ayakta durabilen çocuklarda çocuğun arkasına geçilip, bir elimizle başını desteklerken diğer elimizle fırçalama yapılır. Fırçalama yapılacak çocuk yere oturtulur, baş bacaklar arasına alınır, kafa desteklenerek fırçalama işlemi yapılır. Kas koordinasyon bozukluğu olan çocuklarda çocuk iki kişinin kucağına yatırılır çocuğun başı kucağında olan kişi bir eliyle başı desteklerken diğer eliyle fırçalama yapar. Zapt edilmesi zor çocuklarda çocuk kucağa oturtularak dişler fırçalanmalıdır. Engelliler için uygun diş fırçaları henüz ülkemizde mevcut değildir.” diye konuştu.

 

Seminerin sonunda Belediye Başkan Yardımcısı Gülhan Şahin ve İZED Başkanı Halil Peynirci, seminerin konuşmacısı Güney Marmara Diş-Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dr. Metin Ayan’a çiçek takdim etti.

Uyutma yöntemi

Zihinsel engelliler, Hiperaktif çocuklar, Dikkat eksikliği olanlar, gelişim bozukluğu olanlar, 4 yaş altı çocuklar, Otistikler, Down sendromlular ve Serebral Palsililer’e uygulanmaktadır.



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07