www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

ENGELLİLER ÇÖZÜM İSTİYOR

ENGELLİLER ÇÖZÜM İSTİYOR

ÜÇEL Özel Eğitim Müdürü Sosyal Hizmetler Uzmanı ve Aile Danışmanı Sözer Özbek, İnegöl'de yaşayan engellilerin bazı raporlar için Bursa'ya sevk edildiğini ve büyük sıkıntılar yaşattığını belirterek, bu sorunun bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini

ÜÇEL Özel Eğitim Müdürü Sosyal Hizmetler Uzmanı ve Aile Danışmanı Sözer Özbek, dün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü kutlarken bir yandan da İnegöl’de ikamet eden engellilerin ve ailelerinin yaşadıkları sıkıntıları ve olabilecek çözüm önerilerini dile getirdi.

ENGELLİLER YASASI DEVRİM NİTELİĞİNDEYDİ

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan ÜÇEL Özel Eğitim Müdürü Sosyal Hizmetler Uzmanı ve Aile Danışmanı Sözer Özbek, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü ile alakalı İnegöl’de yapılan bazı çalışmalar ile ilgili bilgi vermek istedik. Engelliler Yasası ile birlikte 80 yılda yapılamayan çalışmalar yapılmış, engelli evde bakımı, sakatlık maaşının anlamlı artışı, vergi muafiyeti, özel eğitimdeki SGK ve emekli sandığı ayrımı kaldırılmış bütün çocukların eşit olarak bundan yararlanması sağlanarak devrim niteliğinde çalışmalar yapılmıştır. İnegöl’de ise Rehberlik Araştırma Merkezi’nin açılması, eğitim uygulama okullarının açılması, özel eğitim okullarının 4+4+4’e göre dizayn edilmesi, Yenice Bakım Merkezi’nin açılması ayrıca 36 ilköğretim okulunda özel alt sınıf açılması ve bununla beraber rehabilitasyon merkezlerinin açılması bizi ilçe olarak bir çok ilin önüne çıkarmıştır. Ancak, 3 Aralık 2014 tarihinde bugün Engelliler Günü’nde bile birçok aile çocuk psikiyatri, çocuk nöroloji ve EMG çekileri nedeniyle Bursa’daki hastanelere sevk edilmekte, aileler 4 ayrı gün ve ayrı zamanda randevu alma, randevu, rapor ve rapor alma işlemleri için Bursa’ya gitmektedirler. Randevular 3 ay ile 1 yıl arasında verilebilmektedir. Engelli çocuk ile bu mesafeyi kat edebilmek, onunla beraber hastanede beklemek çıkacak olan sonuçları bile olumsuz etkilemektedir. Çünkü ailenin sabah 9’da çıktığını düşünürsek eve gelmesi akşamı bulabilmektedir. Babalar iş yerlerinden izin alamamaktadırlar ve bu tip sorunlar nedeniyle işyerlerinden ayrılmak zorunda kalan velilerimiz bulunmaktadır. Bu raporlar alınmadığı zaman çocuk Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’ne gidecekse veya bir bakım merkezine gidecekse o süre içerisinde o hizmetten yararlanamıyor, eğitimden yararlanamıyor. Kayıt yapılabilmesi için hastane raporuna ve RAM raporuna ihtiyacımız var. Hastane raporu da alınacak olan bu raporlarla anlam bulmaktadır. Böyle olunca da çocuk fizik tedavisini veya özel eğitimin alamamakta. Ayrıca bunun dışında bakım merkezi ve diğer engelli haklarından da yararlanamamakta. Buradaki en büyük sıkıntı 2014 yılında hala ailelerin ne yazık ki zaman harcayarak, farklı gelişen bir çocukla Bursa’ya gidebilmek, Bursa’da zaman geçirmek, bu randevuları almak, randevu tarihinde orada olmak, randevu sürecinde ve randevudan sonra gittiği süreler ile ilgili telafi edilemeyecek birçok sıkıntı ile karşılaşmaktadırlar. Hatta bu gidip gelmelerden dolayı bazı aileler çocuklarının eğitimlerini kesmekte ve çocuğun becerilerini kazanmasını engellemektedirler” dedi.

ÇÖZÜMSÜZ DEĞİL

Yaşanan problem hakkında çözüm önerisinde bulunan Sözer Özbek, “Bu konu çözümsüz değil. Birincisi yapılacak olan bu testlerin, randevuların, raporların İnegöl’de yapılmasını sağlamak istiyoruz. En büyük isteğimiz bu. Eğer bu olmazsa 2. isteğimiz oraya gidildiği zaman İnegöl’deki insanın Bursa’dakiyle eşit mesafede olması için öncelik tanınabilir. 3. önerimiz haftanın veya ayın belli günlerinde doktorun buraya gelmesini sağlamaktır. Çocuk psikologu veya çocuk nörologu ayda bir defa İnegöl’de görevlendirilebilir ve burada bu çocukların ihtiyaçları karşılanabilir. Son önerimiz ise yapılacak olan raporları ve testleri uygulama yeterliliğine sahip olan Rehberlik Araştırma Merkezi’nde bu testlerin yapılmasını sağlamaktır. Bunu gündeme getirmemizin sebebi Dünya Engelliler Günü ile ilgili İnegöl’de engellilerin yaşamış olduğu önemli bir sorunu ortadan kaldırmaktır. Çözümsüz değil ama bu konuyu biz gündeme getirmek istedik” şeklinde konuştu.



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,46% -0,07
  • EURO

    34,72% -0,69
  • GRAM ALTIN

    2439,90% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19