ENGELSİZ DÜNYA İÇİN YÜRÜDÜLER

ENGELSİZ DÜNYA İÇİN YÜRÜDÜLER

3 Aralık Dünya Engelliler Günü, düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. İnegöl Kaymakamlığı ve İnegöl Belediyesinin katkıları ile İnegöl Zihinsel Engelliler Derneği (İZED) tarafından organize edilen ‘Engelsiz Bir Dünya’ yürüyüşüne, engelli

İnegöl Belediyesi önünden başlayan yürüyüş Atatürk anıtı önünde son buldu. Yürüyüşün ardından Atatürk anıtı önünde bir tören düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla ile başlayan törenin açılış konuşmasını yapan İnegöl Zihinsel Engelliler Derneği (İZED) Başkanı Halil Peynirci, Engellilerin sadece 3 Aralık’ta değil 365 gün hatırlanması gerektiğini ifade ederek, “ 3 Aralık Dünya Engelliler Gününü 7 senedir kutluyoruz. İZED olarak yine bu sene Belediyenin katkılarıyla yine güzel bir tören düzenlendi. Engelliler bugün değil, 365 gün sevmeliyiz. Hayırseverlerimizin desteğiyle İZED olarak 760 adet tekerlekli sandalye dağıttık. Bu yıl Babasultan Mevlidi ve deniz sefası etkinliğimiz oldu. Derneğimizde bulunan 7 adet galoş makinesiyle çocuklarımız gündüz gelip galoş yaparak, vakitlerini geçiriyorlar. Galoş makinelerinin derneğimize alınmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” açıklamalarında bulundu.

Belediye Başkan Vekili Gülhan Şahin ise, “1992 yılında Birleşmiş Milletler, her yıl 3 Aralık gününü, Engelliler Günü olarak kutlanmasını kararlaştırmıştır. 1992 yılından bu yana dünyanın pek çok kentinde her yıl Dünya Engelliler Günü çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Gelişmiş diye nitelendirilebilecek dünyanın pek çok kentinde engellilere yönelik çeşitli programlar ortaya konmaktadır. Toplumun engelliler konusunda dikkatini çekebilmek ve daha duyarlı olmalarını sağlamak için düzenlenen etkinliklerde yer almayı, sosyal belediyecilik anlayışı ile çok önemsediğimizi özellikle belirtmek istiyorum. Bu amaçla İnegöl Kaymakamlığı ve İZED ile birlikte bu yürüyüşü düzenlemiş bulunuyoruz” dedi.  Dünya Sağlık Kurumunun araştırmasına göre dünya nüfusunda 500 milyon engelli insanın olduğunu aktaran Şahin,  “Aynı araştırmaya göre birçok ülkede 10 kişiden en az biri fiziksel, zihinsel veya duygusal bozukluklar nedeniyle engelli durumundadır. Türkiye Engelliler Araştırması sonuçlarına göre, nüfusun yüzde 12.29’u yani 8,5 milyon kişi Engelli durumdadır. Bu insanlar aileleri ile birlikte değerlendirildiğinde, engelli olmak en az 25 milyon kişiyi yakından ilgilendiren toplumsal bir gerçektir” ifadelerini kullandı.

İnegöl Belediyesi Sosyal Sorumluluğun Bilincinde

İnegöl de engelli olan yüzlerce vatandaşın bulunduğunu ifade eden Şahin,  “Engelliyi, atıl değil, aktif insan kapasitesine sahip bireyler olarak görmeliyiz. Engellilerin sorunları ile ilgili geçekleştireceğimiz en önemli proje onları tüketici durumlardan üretici duruma getirmektedir. Sağlık ve eğitim başta olmak üzere her alanda, engellilere özür borcumuz ve sorumluluğumuz olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız. Konu kent yaşamı açısından değerlendirildiğinde, bir Belediye olarak taşıdığımız sorumluluğun farkında olduğumuz belirtmek istiyorum. Engelliler gününün 3 Aralık gününden ibaret olmadığını, 365 günü bizlerle yaşadıklarını vurgulamak istiyorum. Ayrıca son 14 yılımda öğretmen ve idareci olarak sürekli yanınızdaydım. Bu konuda kendimi çok şanslı hissediyorum. Farklı ve mutlu bir 14 yıldı. Bana yaşattıklarınızdan dolayı çok mutluyum. Engelli olmanın bir özür veya sorun olmadığını, bir hayat imtihanı ve yaşam gerçeği olduğunu sözlerimin sonunda özellikle belirtmek istiyorum. Tüm engelli vatandaşlarımızın ve ailelerinin, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kutlu olsun” dedi.

Yılın Annesi Ve Babası Seçildi

İnegöl’de ‘Yılın Annesi’ seçilen Meryem Bayraktar’a Belediye Başkan Vekili Gülhan Şahin altın takdim ederken, yılın babası seçilen Hasan İnceyılmaz’ın altınını da Kent Konseyi Başkanı Burhan alıcı takdim etti. Atatürk anıtı önünde düzenlenen tören İZED üyelerinin anıta çelenk bırakması ve günün anlam ve önemini belirten şiirlerin okunmasıyla sona erdi.

3 aralık engelliler yürüyüşü ve etkinliğine Belediye Başkan Vekili Gülhan Şahin, AK Parti İlçe Başkanı Bülent Temelli ve yönetim kurulu üyeleri, CHP İlçe Başkanı Erol Kazanç, DP Parti İlçe Başkanı Selim Sani, Saadet Partisi Teşkilat Başkanı ve belediye meclis üyesi Salih Berber, SP Belediye Meclis Üyesi Ayhan Baygın, Kent Konseyi Başkanı Burhan Yazıcı, Ak Parti Kadın Kolları Başkanı Tülay Amuk ve yönetimi, İnegöl Yeni Gazeteciler Dernek Başkanı Yahya Balakuş, İnegöl Zihinsel Engelliler Derneği (İZED) Başkanı Halil Peynirci ve yönetim kurulu üyeleri, okul müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.



  • BIST 100

    10324,54%0,56
  • DOLAR

    32,26% 0,06
  • EURO

    34,79% 0,07
  • GRAM ALTIN

    2399,34% -0,39
  • Ç. ALTIN

    3903,08% 0,24