www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

EPAL Palet Marka Tescili Aldı

EPAL Palet Marka Tescili Aldı

Avrupa Paletçiler Birliği´nin (EPAL) Türkiye Ulusal Komitesi (TEPAL) aracılığı ile Türk Patent Enstitüsü´ne yaptığı marka başvurusu olumlu sonuçlandı.

EPAL Başkanı Robert Holliger, Yönetim Kurulu Üyesi Pier Clenin ve Teknik Müdür Jens Lübbersmeyer´in katılımı ile geçen hafta sonunda İzmir´de yapılan üye toplantısında konuşan TEPAL Başkanı Muzaffer Balcıoğlu, Türk Patent Enstitüsü´ne yaptıkları başvurunun olumlu sonuçlandığını duyurdu. Balcıoğlu, "EPAL markası Türkiye´de tescilli olmadığı için Türkiye´de artan sahte üreticilere artık göz açtırmayacağız" dedi.

LİSANSLI ÜRETİMİN 4 KATI SAHTE PALET YAPILIYOR

Muzaffer Balcıoğlu, Türkiye´de yılda 4 milyon adet EPAL palet kullanıldığını ama lisanslı üretim adedinin sadece 800 bin olduğunu belirterek, "Marka tescil başvurumuz devam ettiği sürede maalesef sahtecilere karşı etkin bir mücadele yürütülemedi. Böylece ülkemizde gerçeğinin 4 katı sahte EPAL palet üretilmeye başladı. 28 Ekim 2016 tarihi ile Türk Patent Estitisü´ne yaptığımız başvurumuz olumlu sonuçlandı. EPAL yönetiminden beklentimiz vakit kaybetmeden sahte üretim yapanlara karşı başka ülkelerde olduğu gibi Türkiye´de de yasal mücadele başlatmasıdır" dedi. Muzaffer Balcıoğlu, EPAL´in bu yıl içinde Ukrayna, Polonya ve İtalya başta olmak üzere tüm dünyada sahte üretime karşı etkin bir mücadele başlattığını hatırlatarak, "Üyelerimiz merdiven altı üretimlerle rekabet edemiyor. Bu durum ülkemiz için büyük vergi kaybına neden olurken, EPAL markasına da gölge düşüyor" diye konuştu.

SAHTECİLERE GÖZ AÇTIRMAYACAĞIZ

EPAL Başkanı Robert Holliger´de, EPAL markasının Türkiye´de tescillenmesinin sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi. EPAL´in 66 yıldır tüm dünyada kullanılan en güvenilir ahşap palet ve metal kasa (Gitter Box) üreticisi olduğunu söyleyen Holliger, "EPAL bu üretimlerini Türkiye dahil 17 Ulusal Komitesine üye olan lisanslı üreticileri ile yapıyor. EPAL´in lisanslı üreticileri Bağımsız Denetim Şirketimiz Breu Veritas tarafından haberli ve habersiz olarak sürekli denetleniyor. Bu nedenle dünyanın en güvenilir ahşap palet ve metal kasalarını üretmekteyiz. Bizden lisans almayan sahte üreticilerin bu güvene leke sürmesine ve lisanslı üreticilerimize karşı haksız rekabete girmelerine izin vermeyeceğiz" dedi.

Almanya´ya döndükten sonra EPAL hukuk bürosuna talimat vereceklerini ve Türkiye´deki hukuk ofisi tarafından yetkili mercilerle birlikte derhal denetimlere başlanacağını da söyleyen Robert Holliger, "Bu yıl içinde Ukrayna, Polonya ve İtalya´da yaptığımız denetimlerde yetkili makamlarca çok sayıda sahte palete el konuldu. Sahte üretim yapanlar hakkında da yasaların ön gördüğü cezalar verildi. Bunlar ağır para ve hapis cezalarıdır. Artık Türkiye´de de bunu yapmamızın önünde yasal engel kalmadı. Elimizde sahte üretim yapan ve bunları kullananların listesi var. Denetimlerimiz önce buralara yapacağız" dedi.

SAHTE PALET KULLANMAKTA SUÇ

Sahte palet üretmek kadar sahte palet kullanmanın da suç olduğunu söyleyen Robert Holliger, denetimlerde lisansız üreticilerin imal ettiği ahşap palet ve metal kasa kullanıldığı tespit edilirse yetkili makamların bunlara da el koyacağını söyledi. Holliger, "Türkiye´de ucuz olduğu gerekçesi ile sahte üretilen EPAL paletleri kullanan büyük çaplı işletmeler olduğunu tespit ettik. Bu işyerleri de denetlenecek. Sahte paletlere görüldüğü yerde el konulacak. Hatta sevkiyat esnasında, gümrüklerde veya herhangi bir ülkede sahte paletlere rastlanırsa el konulacak. Biz hiçbir firmanın böyle tatsız bir durumla karşılaşmasını istemeyiz. Bu nedenle EPAL Palet alırken tedarikçi firmalardan üretim ve/veya tamir lisansını sorun. EPAL lisansı olmayan firmalardan kesinlikle EPAL palet ve metal kasa almayın" uyarısında bulundu.

 

Haber ve Fotoğraf: Osman GÜRBAŞ 



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,46% -0,07
  • EURO

    34,72% -0,69
  • GRAM ALTIN

    2439,90% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19