Eşit Temsil Hakkı İstiyoruz

Eşit Temsil Hakkı İstiyoruz

CHP İnegöl Kadın Kolu Başkanı Remziye Dübek, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu.

CHP İnegöl Kadın Kolu Başkanı Remziye Dübek, açıklamasında, “1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934'te Anayasa ve Seçim Kanunu'nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı. Bu tarihin Türkiye’de ki kadınlar için daha büyük bir önemi var.  5 Aralık 1934 tarihinde Atatürk devrimlerinin en önemlilerinden biri gerçekleşti.

Kadınlar Milletvekili seçme ve seçilme hakkına  sahip oldu.  Genç Cumhuriyet 86 yıl önce kadınlara bu hakkı, çok sayıda Avrupa ülkelerinden önce tanıdı. Fakat bir asra yaklaşan sürede istenen ilerleme  ne yazık ki. sağlanamadı. O dönem kadınların ülkemizi temsil oranı Dünya’da ikinci sırada yer alırken,  bu gün ilk yüz de bile yer almıyor.  Toplumun yarısını kadınlar oluşturmasına  rağmen maalesef bu gün  parlamentonun sadece yüzde on yedisini teşkil ediyor.  

Biz  kadınlar, eşit temsil hakkı istiyoruz

86 yıl önce Atatürk'ün önderliğinde  kazanılan bu anlayışın daha  ileri taşınması gerekirken  maalesef kadınların bu gün yaşam haklarının ne kadar saldırıya uğradığıyla gündemimizde idi. Bununla ilgili somut, gerçekçi, etkili adımlar atılmadığı ortadadır. Son olarak bu yetkimizi bizlere armağan eden Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Ataürk’ün de dediği gibi; "Türk kadını, bu kere de milletvekili seçme ve seçilme suretiyle haklarının en büyüğünü elde etmiş bulunuyor. Uygar memleketlerin bir çoğunda, kadından esirgenen bu hak, bugün Türk kadınının elindedir ve onu yetki ve başarıyla kullanacaktır."  Bizlerde sonsuza dek Ulu Önderimize  minnettarız”

 



  • BIST 100

    10003,58%0,89
  • DOLAR

    32,36% -0,24
  • EURO

    34,75% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2438,41% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3954,35% -0,68