www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Esnaf Alışverişlerin Durmasından Korkuyor

Esnaf Alışverişlerin Durmasından Korkuyor

Şubat 2017´den itibaren yaklaşık 7 aydır beyaz eşya, mobilya ile konut sektörlerinde süren KDV indirimi önceki gün sona erdi. Vergi indirimi süresince alışverişlerde olumlu bir artış yaşandığını belirten esnaflar, indirimin ardından durağan bir döneme gi

Sektörlerde vergi indiriminin bitmesiyle mobilyadaki Katma Değer Vergisi (KDV) yeniden yüzde 8´den 18´e, beyaz eşyadaki özel tüketim vergisi (ÖTV) de sıfırdan yüzde 6,7´ye çıkacak. 150 metrekarenin üzerindeki konut teslimlerinde yüzde 8´e düşürülen KDV oranı da yüzde 18´e yükselecek. Mart ayındaki Bakanlar Kurulu kararıyla tapu işlemleri üzerinden binde 20 oranında alınan tapu harcı, konut ve işyerleri için 30 Eylül´e kadar binde 15 olarak belirlenirken, bu oran Ekim ayından itibaren eski haline dönecek.

Bakanlar Kurulu kararları ile piyasaları canlandırmaya yönelik tedbirler kapsamında bu yılın şubat ayında beyaz eşya ile bazı küçük ev aletlerinden alınan ÖTV, 30 Nisan´a kadar sıfıra çekilmiş, mobilyada ise KDV oranı yüzde 8´e indirilmişti. Sektördeki olumlu sonuçlar ve bu tedbirlerin devam etmesine ilişkin taleplerin etkisiyle söz konusu vergi indirimlerinin süresi 30 Eylül´e uzatılmıştı. Geçen yılın Eylül ayında başlayıp 2017 Mart sonunda biten konut teslimlerinde KDV indiriminde de Şubat ayında süre uzatımına gidilmişti.

TÜM SEKTÖRLERE YANSIDI

Öte yandan Maliye Bakanı Naci Ağbal, daha önce yaptığı açıklamada, ekonomiyi canlandırmak için söz konusu vergi indirimleriyle, sektörlerde oluşan ivmenin dalga dalga diğer sektörlere de yansıdığını belirterek, "Bu sektörlerde uyguladığımız geçici vergi indirimlerinin devam etmemesi konusunda hükümet olarak kararımız var. Bunlar 30 Eylül itibarıyla sonlanacak? ifadelerini kullanmıştı.

İNDİRİMİN BİTMESİ KÖTÜ OLACAK

Atatürk Bulvarı üzerinde beyaz eşya üzerine faaliyet gösteren Yazıcı Ticaretin sahibi İlhan Yazıcı, ?7 aylık vergi indirimi oldukça iyi geçti. Özellikle indirimin son günleri daha fazla kalabalık oldu. İnsanlarımız her zaman olduğu gibi son güne bıraktı. Vergi indiriminin bitimine 2-3 gün kala insanlar bu fırsatı değerlendirmek istedi. Alışveriş yapanlarda oldukça fazla? Vergi indirimin bitmesi kötü olacak. Çünkü beyaz eşya üreticileri, ithalatçıları tetikte bekliyor. Vergi indiriminin bitmesiyle zamları hazırladılar. 2 Ekim 2017 Pazartesi gününden itibaren zamları uygulayacaklar. Hatta bazı firmalar zamları uygulamaya bile başladı. Bu nedenle ürünleri teslim etmiyorlar. En azından yılsonuna kadar devam etmeli. Bu vergi indiriminden hem vatandaşlar hem de esnaflar faydalanıyor. Güzel bir uygulamaydı. Bu sadece piyasada güzel işler oldu? dedi.

YÜKSEK ZAMLAR GELECEK

Vergi indirimi öncesinde beyaz eşyada bir zam furyasının başladığını belirten İlhan Yazıcı, ?Bu indirim olunca zam bir anda durdu. Üstüne bir de fiyatlarda indirim oldu. Piyasalar hareketlendi. Eğer vergi indirimi olmasaydı şuan bin liraya sattığımız bir buzdolabını bin 500 liraya satacaktık. Vergi indiriminin son ermesiyle beyaz eşyalardan fiyatlar en az yüzde 10 fark edecek. ÖTV yüzde 6,7 ama firmalar bu rakamı yüzde 10´a yuvarlayacaklar. Bu nedenle yüzde 10´luk bir zam olacak. Bu zam beyaz eşyalara göre yüzde 7 ila 12 arasında değişecektir? şeklinde konuştu.

ÜRETİCİLER MAL VERMİYOR

Yazıcı, ?İndirim biteceği için son 10-15 gündür üreticiler, ürün yollamıyor. 15 gündür ürün bekliyoruz. Sipariş almıyorlar. 2 Ekim Pazartesi gününden sonra istediğin ürünü alabilirsin diyorlar. Bizlerde elimizdeki veya stokumuzda ki ürünleri veriyoruz. Depolarımızdan ürünler erimek üzere. Müşteriye yok diyemiyoruz ve mecburen vermek durumunda kalıyoruz? ifadelerini kullandı.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,50% 0,29
  • EURO

    34,79% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2443,62% 0,22
  • Ç. ALTIN

    3980,20% 0,00