ESNAF ODALARINDAN TAM DESTEK

ESNAF ODALARINDAN TAM DESTEK

İnegöl’ün il yapılması için çalışma başlatan il olma platformu üyeleri, İnegöl Esnaf Odalarının Başkan ve yöneticileri ile bir araya geldi. Oda başkanları İnegöl’ün olması için her türlü desteğe hazır olduklarını açıkladılar.

GENELGELER YASALARIN ÜZERİNDE OLAMAZ

Esnaf sarayı toplantı salonunda düzenlenen toplantı da konuşan CHP İlçe Başkanı Turan Neşe, İnegöl il olmaz Büyükşehir’e merkez ilçe yapılırsa belde belediyeleri kapanacak, mahalleye dönüşecek. Köy tüzel kişilikleri kapanacak, onlarda mahalleye dönüşecek. Bununla ilgili belediyeler 2 temel yasayla belediye hizmetlerini halka sunmaktadır. Bu 2 yasa bir tek genelgeyle bay-pas edilmiştir. Böyle bir şeyin olması mümkün değil. Türkiye bir anayasa ile yönetilen hukuk devletidir. Genelgeler yasaların üzerinde olamaz. O anlamda biz Belediye Başkanlarımızı yalnız bırakmamak adına şu söylemi söylüyoruz. Biz Bursa’ya bağlanmak istemiyoruz. Biz il olmak istiyoruz.”dedi.

 

 

Yapılan toplantıda esnaf odalarından tam destek olan komite, her fırsatta belirttiği gibi yine iktidar temsilcileri ve Milletvekili Hüseyin Şahin’i platforma önderlik etmeye davet ederken; İnegöl’ün sesinin Ankara’ya duyurulması için bu tür küçük toplantıların yetersiz olacağı ve daha büyük organizasyonlar yapılması gerektiği belirtildi.

 

İnegöl’deki siyasi parti temsilcileri ile Yenice, Cerrah ve Kurşunlu Belde Belediye Başkanları tarafından oluşturulan ‘İnegöl İl Olma Platformu’, dün İnegöl Esnaf Sarayında esnaf odaları başkanları ve yöneticileri ile bir araya geldi. İnegöl’ün Bursa’ya merkez ilçe yapılacağının vurgulandığı toplantıda, İnegöl’ün il olması için tek ses tek yürek hareket edilmesi gerekildiği ifade edildi.

ROZETLERİMİZİ DIŞARIDA BIRAKTIK

Saat 16.00’da esnaf sarayı toplantı salonunda yapılan toplantının açılış konuşmasını yapan CHP İlçe Başkanı Turhan Neşe, siyasi parti başkanları olarak bir karar aldıklarını ve bu kapıdan girerken parti rozetlerini dışarıda bıraktıklarını söyledi. Hiçbir siyasi rozet taşımadıklarının altını çizen Neşe; “Toplantımızın tek bir amacı var, biz il olmak istiyoruz. Halkımızın kadını, erkeğiyle bilgilendirmeye çalışıyoruz. Bu anlamda da sizlerle beraber olduk. Bu konuda bizlere vereceğiniz destek inanın Ankara’daki mevcut iktidarında, İnegöl’ün il olmasıyla ilgili kararını gözden geçirmesine sebep olacaktır” dedi.

BELEDİYE HİZMETLERİ BİR GENELGEYLE BAY-PAS EDİLDİ

İçişleri Bakanlığının sadece bir genelgesiyle, seçilmiş Belediye Başkanlarının hizmetlerini bir anda donduran bir anlayışın demokrasiyle bağdaştırılmasının mümkün olmayacağını da kaydeden Turhan Neşe: “O anlamda da seçilmiş belediye başkanlarımıza siyasi parti başkanları olarak destek veriyoruz. Çünkü bu gelen kapanış genelgesiyle bizim belde belediyelerimiz iş yapamaz hale gelmiştir. Belde belediyeleri kapanacak, mahalleye dönüşecek. Köy tüzel kişilikleri kapanacak, onlarda mahalleye dönüşecek. Bununla ilgili belediyeler 2 temel yasayla belediye hizmetlerini halka sunmaktadır. Bu 2 yasa bir tek genelgeyle bay-pas edilmiştir. Böyle bir şeyin olması mümkün değil. Türkiye bir anayasa ile yönetilen hukuk devletidir. Genelgeler yasaların üzerinde olamaz. O anlamda biz Belediye Başkanlarımızı yalnız bırakmamak adına şu söylemi söylüyoruz. Biz Bursa’ya bağlanmak istemiyoruz. Biz il olmak istiyoruz.”

GENELGE DANIŞTAY’A TAŞINDI

Konuşmasının ardından Belde Belediye Başkanlarına sözü veren Turhan Neşe, yaşadıkları sıkıntıları Başkanların kendilerinin anlatmalarını istedi. Cerrah Belediye Başkanı İsmail Karaman, daha önce de basında yer alan ve Belde belediyelerinin hizmetlerini ciddi derece kısıtlayan İçişleri Bakanlığı genelgesini anlattı. Başkan Karaman, kendilerine gönderilen genelgeyle ilgili Danıştay’a başvurduklarının da altını çizerek, “Eğer İnegöl il olmaz ve merkez ilçe olursa, neler yaşanabilecekleri konusunu sokaktaki çocuk bile biliyor. Bundan sonraki süreçte sadece neler yaşanabileceğini konuşmak yerine bunlardan duyduğumuz rahatsız belirtmek için harekete geçmek gerekiyor. Nisan sonu itibariyle gelen bir genelgeyle belde belediyelerinin hareket alanı oldukça daraltıldı. Bu gayri yasal bir uygulama. Bununla ilgili bizde yasal tepkiyi koyup Danıştay’a dava açtık. İnanıyorum ki 10-15 gün içinde Danıştay bu kararı bozacak. Türkiye hukuk kuralları içerisinde yöneltiliyorsa, şuan yürürlükte olan iki yasanın bir bakanın genelgesiyle hiçe sayılması gayri yasaldır. Yasanın ilk çıkış noktasından çok budamalar oldu. Daha önce nüfusu 10 binin altında olan beldelerin kapatılması gündemdeydi. Bursa’daki belediyelerden tepki gelince bu sınırı kaldırdılar. Bizim beldelerin dışında aslında İnegöl’ü ilgilendiren bir konu bu. Neler kaybedeceğimizi çok iyi biliyoruz. Sayın Belediye Başkanımız geçenlere; ‘Ardahan il oldu da ne oldu?’ dedi ama ben aniden gelişmiş bir kelime olarak algılıyorum. İnegöl’ün il olması noktasında oda başkanlarımızın her türlü desteği vereceklerine inanıyorum. Bundan sonraki hareket alanımızın ne olacağı şeklinde daha seri kararlar alarak hayata geçirirsek daha hızlı yol alacağımıza inanıyorum” açıklamalarında bulundu.

BÜROKRASİNİN AZALTILMASI GEREKİYOR

Kurşunlu Belediye Başkanı Erkan Dönmez ise, “Konunun ciddiyetini hepimiz bilmekteyiz. Buraya toplanmaktaki amacımız belde belediyeleri değil, ama İnegöl’ü ilgilendiren ve İnegöl’ün bundan sonraki süreçte daha ileriye götürülebilmesidir. İnegöl’ün il olması için burada toplandık. Yerinden yönetim anlayışı ile Türkiye’de herkesin sorunu yerinden çözümleniyor. Çıkacak olan yasa ile 1600’e yakın belediyenin kapatılması söz konusu. Kapanması ile birlikte bunlar en yakın ilçe belediyelerine bağlanacak. İlçe merkezlerinden yönetim anlayışı uygulanacak. Köyler İnegöl’ün Mahallesi konumuna getirilecek. Buradaki muhtarlar tamamen mahalle muhtarı konumuna getirilip, köyün ne malı varsa hepsi Büyükşehir Belediyesine geçecek. Aslında bürokrasiyi azaltmak, bölgenin sorununu bölgedeki muhtar ve belde belediye başkanı ile çözmemiz gerekirken, işin garip tarafı köy muhtarlarının ve belde belediyelerinin tüzel kişiliklerinin kalkmasıyla orada bulunan vatandaşın hepsi İnegöl Belediyesine akın edecek. Bugün yaşadığımız bir imar konusundaki sıkıntıyı İnegöl Belediyesi’nde değiştirilebiliyoruz. Bundan sonraki süreçte İnegöl Belediyesi ile yapılmış olan imar değişikliği büyükşehre onaya gidecek. İşin özü, her şeyden önce İnegöl’ün artık yıllardır hayali olan ‘il olma’ çıkacak olan yasa ile tamamen ortadan kalkacak. Görüyorum geçen gün Alanya’da ‘Alanya her şeyden önce il olmalı’ diye bir yürüyüş gerçekleştirdi. Bizim bu olayı gerçekleştirebilmemiz için öncelikle buna İnegöl’de yaşayan insanların hepsinin işin içine girmesi lazım. Birlik ve beraberlik çerçevesinde İnegöl’ümüzde belki güzel bir yürüyüş gerçekleştireceğiz, ya da ‘il olmak istiyoruz’ yazısını kamyoncularımız camlarına asarak Türkiye’nin her yerinde duyuracağız. Yapılacak olan her türlü demokratik ve kanuni bütün çalışmalara destek verelim” diye konuştu.

ODA BAŞKANLARININ AKTİF ROL OYNAMASINI İSTİYORUZ

Belde başkanlarının ardından da söz siyasi parti başkanlarına verildi. MHP İlçe Başkanı Fahri İnkaya, oda başkanlarının İnegöl’ün il olması için yapılan çalışmalarda aktif rol almasını istediklerini kaydederek; “Birlik olursak, hep beraber olursak, bu aralar ulusal medyada da 6-7 ilçenin il olması gündeme geldi. İnegöl`de de bahsediliyor. Bu konuda biz elimizden gelen çabayı göstermeliyiz. İnegöl il olmazsa, ilçe de olmayacak. Yeni yasalarla Büyükşehir`e bağlanacağız. Elimizden gelen çabayı hepi birlikte vermeliyiz” dedi.

“ESNAF ODALARI AYAĞA KALKARSA, İL OLMAMA GİBİ BİR DURUMUMUZ YOK”

Demokrat Parti İlçe Başkanı Selim Sani ise, “Oda Başkanları ayağa kalkarsa İnegöl’ün il olmaması gibi bir durum olamaz. Ama ayağa kalkmalıyız. Hiçbir siyasi parti görüşümüz yok. Böyle bir amacımızda yok. Mobilyacılarımız, Bursa Mobilyası adını mı istiyor, yoksa İnegöl Mobilyası adını mı istiyor? Bunları değerlendirin. Halk canı gönülden İnegöl`ün il olmasını isterse, bize bugün ki iktidarın bir plaka vereceğine inanıyorum. Belediye Başkanımız, Milletvekilimiz vallahi bizden çok istiyorlar. Ama yenemediği bir yer var. Biz ayrı gayrı düşünmüyoruz. Birlik ve beraberlik içerisinde İnegöl`ün il olması için çalışacağız” ifadelerinde bulundu.

İNEGÖL İSMİNİ BİLMEYEN YOK

İnegöl’ü herkesin bildiğini belirterek konuşmasına başlayan HAS Parti İlçe Teşkilat Başkanı Ersin Kander de; “İnegöl ismini bilmeyen kimse yok. Bugün sadece ibarenin değişmesi, merkez ilçe olmamız halinde İnegöllüyüz demenin çok şey ifade etmeyeceğini düşünüyorum. Mobilya sanayisiyle, müteşebbisiyle, buradaki yatırımcılarıyla ciddi anlamda yol kat etmiş bir İnegöl var. Ciddi bir güç var. Ekonomik bir potansiyel var. Eğer İnegöl Bursa`ya bağlanırsa, bizim yerimize her şeyi düşünecekler. Bugün Bursa`da nasıl fuar düzenleyelim diye organizasyonlar düzenlenmeye başladı. Neden? Bursa`ya merkez ilçe olursak, orada yer hazırlayalım. Bugün bir fuarın İnegöl ekonomisine katkısı parayla ölçülemez. Bunu hepimiz çok daha iyi biliyoruz. Merkez ilçe olduğumuzda hepsi elimden kaymış olacak. Yıllarca emek sarf etmişiz. Buraya kadar gelmişiz. Bunun için biz siyasi partilerimizle birlik olduk. Dedik ki, bilinçlenmek gerekiyor. Halkımız Büyükşehir`e bağlanınca neler olacağını bilmiyor. Eğer onlara anlatmazsak, yarınlar bizim için zarar olacak” dedi.

EN KÖTÜ ŞIK MERKEZ İLÇE OLMAK

İşçi Partisi İlçe Başkanı Nurettin Mistan, mücadelelerinin İnegöl’ü il yapmak olduğunu vurguladı. Millet Partisi İlçe Başkanı Mahmut Çil ise İnegöl’ün büyük bir değer olduğunu kaydederek “Önümüzde 3 tane şık var. İnegöl’ün il olması lazım, ilçe olarak mı kalacak, yoksa Büyükşehir’e mi bağlanacak. Bu 3 şıktan en kötüsü Büyükşehir’e bağlanmaktır” şeklinde konuştu.

İNEGÖL BU TOPLANTILARLA İL OLMAZ

Siyasi parti başkanlarının görüşlerini bildirmesinin ardından söz ev sahibi olan oda başkanlarına bırakıldı. Toplantıya katılan Başkanlar tek tek kendi şahsi fikirlerini ortaya koyarken, Lokantacılar Odası Başkanı İlhan Yeşil bu konuda ellerinden gelen desteği vereceklerini belirtti. Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Bahattin Korkmaz ise, merkez ilçe konusunun uzun süredir İnegöl’de konuşulduğunu belirterek; “Ben bu konuyla ilgili Milletvekilimiz Hüseyin Şahin’le de, bazı CHP Milletvekilleriyle de görüşerek istişare ettim. Ben İnegöl’ün il olma isteğini her fırsatta dile getirdim. Ancak bu konuyla ilgili meclise herhangi bir öneri gelmediğini, merkez ilçe konusunun da henüz tasarı halinde olduğu ve kesin bir şey olmadığını öğrendim. Bu çalışmayla ilgili ben de üyelerime gerekeni anlatacağım. Eğer gerçekten biz İnegöl’ün il olmasını istiyorsak, bunu böyle ufak toplantılarla değil de daha da yayarak geniş katılımlı bir şekilde halkımızı ve Milletvekilimizi de yanımıza alarak hareket etmeliyiz” açıklamalarında bulundu.

YURTDIŞINDA İNEGÖL BURSA’DAN DAHA ÇOK TANINIYOR

İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan da, mobilyacı esnafı adına kendi sektörleri açısından konuyu değerlendirdi. İnegöl’ün il olmasının tüm şehrin ortak çıkarı olduğunu dile getiren Başkan Ayhan; “Burada İnegöl birlik olmalı ve sesini Ankara’ya duyurmalı. Burası yılların marka şehri. Bu şehrin merkeze bağlanmaması gerekiyor. Yurtdışında İnegöl Bursa’dan daha çok tanınıyor. Ayrıca mobilya fuarlarının da İnegöl’de yapılması gerektiğini özellikle vurgulamak istiyorum. İnegöl dışında yapılacak olan şahsi fuarlara da karışmıyoruz. Odamızın ortak kararı da Modef fuarlarının İnegöl’de yapılması yönündedir” ifadelerinde bulundu.

AFERİN DEĞİL, HAKKIMIZI İSTİYORUZ

Keresteciler Odası Başkanı Muzaffer Balcıoğlu ise, oda başkanlarının bu konuda sadece destek vereceklerini belirterek; “Biz sadece kendi esnafımıza ulaşırız. Sizler genel olarak vatandaşlara ulaşmalısınız. Burada hepimiz toplandık, bizden sonraki kuşakların nasıl yaşayacağı konusunu konuşuyoruz. Medeniyetin göbeğinde bir yerdeyiz. Bu memlekette insanlar takunyacılıktan, at arabacılığından başlayarak bir yerlere gelmiş. Devlet baba deriz, devlet baba her zaman evladının hakkını verir. Ben İnegöl’ün 16 bin nüfuslu olduğunu biliyorum. Şu anda 173 bin. Bizi il de yapmasınlar, bir yere de bağlamasında. Biz zaten ekonomik olarak kendi kendimizi çevirebilen bir ilçeyiz. Biz yıllar boyu verdiğimiz emek karşılığında aferin istemiyoruz, hakkımızı istiyoruz. Bunun da daha büyük platformlarda duyurulması gerekiyor.

ESNAFIN DESTEK VERMESİ LAZIM

Kahveciler ve Büfeciler Odası Başkanı Salih Pakoğlu da esnaf odalarının İnegöl İl Olma Platformuna destek vermesi gerektiğine vurgu yaptı. Siyasi parti başkanları ve belde başkanlarının İnegöl’e sahip çıkma adına bir sorumluluk aldıklarını kaydeden Pakoğlu, şöyle konuştu: “Bizim de onlara destek çıkmamız gerekiyor. Biat kültürüyle de hiçbir şey olmayacağı, topun taca atılmayacağı bir takım gerçeklerin de önümüze geldiğinde herkes hesabını verebilmeli. Yola çıkan arkadaşlara tüm esnaf ve sanatkârlar, ilçe halkı olarak tam destek vermemiz lazım.”dedi.

Meyveciler ve Sebzeciler Odası Başkanı Vehbi Durgut, ve Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Süleyman Cavcı da yaptıkları konuşmalarda İnegöl İl Olma Platformu için ellerinden gelen desteği vereceklerini ifade ettiler.



  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,46% 0,24
  • EURO

    34,63% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2390,71% 0,45
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00