www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Esnaf Perişan

Esnaf Perişan

MARKETLERİN DIŞINDA HİÇ BİR SEKTÖRDE YAPRAK KIPIRDAMIYOR. KİRA, ELEKTRİK, DOĞALGAZ VE İNTERNET GİBİ ÖDEMELERİ İSE ÖZELLİKLE KÜÇÜK ESNAFLARI KARA KARA DÜŞÜNDÜRÜYOR.

Çin’de başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle ülkemizde eğitime ara verilirken, birçok tesis üretime ara verdi ve vermeye devam ediyor. Salgın nedeniyle 65 yaş üstü vatandaşların sokağa çıkmasının yasaklandığı ülkemizde ekonomi adeta dibe vurdu.  Kepenk kapatma noktasına gelen esnaflar, ödemeler konusunda ciddi sıkıntı yaşadıklarını belirtere çözüm bulunmasını istiyor.

-------------------------

Çin’in Wuham kentinden başlayarak tüm dünyayı etkisi altına alan ve binlerce insanın ölümüne sebep olan korona virüsü, ülke ekonomilerini de olumsuz yönde etkilemeye başladı. Ülkemizde birçok üretimi durdururken, siftahsız kepenk kapatan küçük esnaf adeta kan ağlıyor.

Faturalar Ertelensin

Yaşanan sıkıntıları gazetemiz aracılığı ile dile getiren çarşı esnaflarından Cem Turgay, “Korona virüsünden önce piyasa oldukça hareketliydi. Ancak Çin’de başlayıp tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüsü nedeni ile işlerimizde azalma oldu. Hatta hiç iş yapamıyoruz. Benim işim birazda seyahat ile alakalı olduğu için şuanda sıfır derecesinde. Şuan sadece dükkanımı açmak için mecbur olduğum için dükkanımı açıyorum. Yoksa akşama kadar hiç müşteri gelmiyor. Devletten biz küçük esnaf olarak birkaç çeşitli beklentilerimiz var. Elektrik, su, telefon doğalgaz faturalarının en az 3 ay veya olabiliyorsa 6 ay gibi bir süre ertelenip, ondan sonra taksitli şekilde alınması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü küçük esnaf iş yapamıyorken, faturalar ödenmeye devam ediyor.” Dedi

Hiç Müşterimiz Yok

İnegöl’de yine aynı şekilde uzun yıllardır ayakkabıcılık yapan Emel Ok ise; “Korona virüsü hayatımızı ve işlerimizi çok kötü etkiledi. Biz burada 6 kişi çalışıyorduk ama korona virüsünden sonra 3’erli olmak üzere 2 guruba ayırdık. 3 Kişi üç gün çalışıyor diğer 3 kişi ise izin yapıyor. Bu şekilde devam ettirmeye çalışıyoruz. Şuanda işverenlerde çok sıkıntıda, çalışanlarda çok sıkıntıda. Çarşıda faaliyet gösteren bütün kuyumcular kapattılar. Devletimizin buna biran önce çözüm bulması gerekiyor. Biz küçük esnaf olarak bütün çarşının kapanmasını istiyoruz. Çünkü şuan benim çocuklarım okulların tatil olması münasebetiyle evdeler ve ben onları evde bırakarak işe geliyorum. Aklım onlarda kalıyor. Şuan görüyorsunuz hiç müşterimiz yok. Normal zamanlarda burası çok yoğun olurdu hatta gün boyu hiç oturamazdık. Şuan bütün gün oturuyoruz fakat hiç müşteri gelmiyor. Çarşının kapatılması lazım öncelikle en önemlisi insanların hastanelere gitmesinin ve dışarı çıkmamasını sağlamak için evlere gidilerek testlerin yapılması gerekiyor. Bu yüzden biran önce dükkanların hepsinin kapatılması gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

İşlerimiz tamamen durdu

Çarşı esnaflarından Birsen Balakçı ise; “İşlerimiz Korona virüsünden sonra tamamen durdu. Ödemelerimiz oldukça fazla nasıl ödeyeceğiz diye kara kara düşmüyor değiliz. Sağlık açısından bakacak olursak evet bu tür önlemler gerekiyor. Bende buradan herkese evlerinde kalmaları konusunda çağrıda bulunmak istiyorum. Biz mecbur olarak gelip dükkanlarımızı açmak zorundayız. Yaşlıların evden çıkmamalarını bende istiyorum. İnşallah en kısa sürede işler yoluna girer ve devlet büyüklerimiz buna en kısa sürede çare bulurlar. Devletimizden tek beklentimiz ödemelerimize bir kolay getirilmesi konusunda bir çalışma yapılması. Büyük esnaflara destek yapılırken, küçük esnafa desteğin yapılmamasını doğru bulmuyorum. Ödenecek kiralarımız var, faturalarımız var, borçlarımız var, kredilerimiz var. Gördüğünüz gibi çarşı tamamı ile boşaldı ama bizimde evimize ekmek götürmemiz lazım.” Şeklinde konuştu.

Haber Merkezi



  • BIST 100

    9455,59%-0,72
  • DOLAR

    32,59% 0,37
  • EURO

    34,78% 0,16
  • GRAM ALTIN

    2496,79% 0,51
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00