ESNAF SOKAĞA İNDİ

ESNAF SOKAĞA İNDİ

İnegöl Belediyesi`nin kaldırıma ürün teşhirinin yasaklanmasının ardından toplanan esnaf, basın açıklamasıyla karara tepki gösterdi.

İnegöl çarşı esnafları, İnegöl Belediye Meclisi’nin aldığı ve uygulamaya geçirdiği kaldırım işgalleri kararından dolayı çarşı merkezinde bir araya gelerek tepki gösterdiler.

ÇARŞIYA HİÇBİR ŞEY SORULMADI

Esnaflar adında açıklama yapan Cihat Şengün; “Bugün burada çarşımız ve İnegöl’ümüzün muhtelif ticari alanlarında faaliyet gösteren esnaflarımız olarak toplanmamızın sebebi, 2 Şubat Pazartesi gününden itibaren Belediyemiz tarafından uygulanan yasaklarla ilgilidir. Esnaf bir ülkenin bel kemiğidir. Ekonominin olduğu kadar sosyal hayatın da bir parçasıdır. Biz İnegöl esnafları da böyle düşünüyor ve bir bütünün parçası olduğumuzu zannediyoruz. Ne yazık ki 2 Şubat tarihinden önce Belediyemiz tarafından herkese ve her kesime sorulduğu, danışıldığı iddia edilen yasaklama kararının başlıca muhatap olan çarşı esnafları olarak bizlere hiçbir şey sorulmamış; sadece uygulamadan bir hafta önce imza karşılığı tebliğler yapılarak görüşümüzün alınma nezaketi dahi gösterilmemiştir” dedi.

SON İSTEĞİMİZ BİLE SORULMADI

Çarşı esnafları için adeta bir mahkeme kurulduğunu ve iddianame hazırlandığını belirten Şengül, “Yargılama yapılmış, hakkımızda hüküm verilmiş ama ne hikmetse mahkûm olarak son isteğimiz dahi sorulmamaktadır. Sorgusuz sualsiz bir infazla karşı karşıya kalmış bulunmaktayız. İtirazımızın ve söz hakkımızın dahi olmadığı bir mahkemenin adaletini önce yüce Allah’a ve sonra İnegöl halkına havale etmek için buradayız. Yoksa derdimiz anarşi, terör ya da kaos oluşturmak değildir. Zaten ülkemizin birliği, bütünlüğü ve huzuru konusunda esnaf olan bizlerin hassasiyeti herkesin malumudur” şeklinde konuştu.

 

İSTANBUL VE BURSA’DA ÖRNEĞİ YOK

Uygulamanın İstanbul ve Bursa gibi Büyükşehirlerde örneklerinin olmadığını aktaran Şengün, “Başta İstanbul gibi milyonların yaşadığı ve yeni bağlandığımız Büyükşehir Bursa’mızın da hiçbir yerinde örnekleri görülmeyen bir mağduriyet söz konusudur. Tüm ekonomik sıkıntılara rağmen AVM’lerin şehir içine kadar girdiği büyük sermaye sahipleri ve holdinglerin perakende sektörüne saldırdığı şu günlerde İnegöl’ümüzün binlerce esnafı var olma savaşı sürdürmektedir” diye konuştu.

EŞEĞİNİ DÖVEMEYEN PALDIMINI DÖVER

“Gelir vergisi, katma değer vergisi, stopaj reklam ilan vergisi ödeyen ve bunun yanında işyeri açma ruhsatı yatıran, esnaf sicil kaydına para veren, asfalt katılım parası ödeyen, emekliyse maaşından kesilen ve bütün bu zorluklara rağmen ülke ekonomisine katkıda bulunan ve kimseye yük olmadan ailesini geçindirmeye çalışan esnaflara yapılan bu uygulamanın önce Yüce Allah’tan reva olmadığını aktaran Şengül, “Tüm dünyada ve ülkemizde orta tabaka diye adlandırılan esnafı destekleyici uygulamalar yapılırken bir tek ilçemizde esnafımızın ötekileştirilmesi ve hatta işgalci düşman orduları gibi gösterilmesi hakkaniyetle ve insafla bağdaştırılamaz. Kaldı ki bizler çarşıya çıkan ailelerin ve kadınlarımızın özellikle çarşı esnaflarıyla bir sıkıntıları olduğunu da asla düşünmüyoruz. Asıl sıkıntının yollara yayılan sandalye ve masalarıyla adeta seyir yeri haline gelen bazı işletmelerden kaynaklandığını düşünürken aklımıza ‘Eşeğini dövemeyen paldımını döver’ atasözü geliyor. Bize uygulanan tam da budur” ifadelerini kullandı.

BU AYIP BELEDİYENİN AYIBIDIR

Bir haftadır yapılan uygulama esnasında çarşıya gelen insanların ‘Hayrola, cenaze mi var, nüfus sayımı mı var’ gibi ifadelerle şaşkınlıklarını belirttiklerini aktaran Şengün, “Öte yandan yıllardır 40 santim 60 santim kararının uygulanamadığı gibi bir gerekçe bir mazeret sayılamaz ve bu ayıp belediyenin kendi ayıbı ve acizliğini ortaya koymaktadır. Kuralları ihlal eden, hiçe sayan veya göz yumulan kişiler var idiyse bu güne kadar bu işletmelere niçin cezai müeyyide uygulanmamıştır? Bugünlerde zabıta görevlileri harıl harıl kontrol yapıyorken; acaba bu hassasiyet yıllardır niye gösterilmedi. Şimdi kurunun yanında yaş da yakılmak isteniyor” dedi.

YANLIŞI YANLIŞLA ÖRTMEK DOĞRU DEĞİLDİR

Aylardır resimlerle birkaç kural tanımaz ve kendini bilmez işyerinin fotoğraflarının basına lanse edildiğini ve bu şekilde kamuoyu oluşturularak bir algı yaratılmaya çalışıldığını belirten Şengül, “Bunu anlamakta güçlük çekiyoruz. Oysa hukukta bir kural vardır ‘Kötü emsal, emsal değildir’ Yani biri suç işliyorsa o örnek alınarak topyekûn bütün camiaya toplu ceza kesilemez. Şimdi soruyoruz; ‘Geçtiğimiz günlerde bir afet yaşadık ve çarşıda lodostan dolayı koca bir çınar devrildi. Belediye ekipleri müdahale edip etrafa zarar veren çınarı kesip kaldırdı. Etrafa zarar veren bir yıkıntı nedeniyle İnegöl’ümüzdeki bütün çınarları mı kestiniz? Hayır. Şimdi bizim sağduyulu olduğuna inandığımız yöneticilerimizden bir ricamız var. 600 yıllık çınarlar kadar eski ve geleneksel çarşı esnaflarımızı da tümden yıkmayalım. Kusursuzluk Allah’a mahsustur. Yanlışı yanlışla örtmek de doğru değildir. Türkiye’nin birçok şehrinde olduğu gibi çok değişik çözüm yolları bulunmaktadır. İnegöl’ün bütün ticari bölgelerinde cadde ve sokakların genişliği, trafik yoğunluğu kaldırım genişliği dikkate alınarak esnafımızı da halkımızı da mağdur etmeyecek çözümler üretilebilir. Bu konuda esnaf odalarımızın ve Ticaret Odamızın herkesin hayrına çözüm önerileri olduğunu da biliyoruz” şeklinde konuştu.

BİR BÜTÜNÜN PARÇASI OLDUĞUMUZU HİSSETMEK İSTİYORUZ

Şengül son olarak; “Eksikleri olan bu uygulamanın bir kez daha gözden geçirilmesini ve her kesimi olduğu gibi 3-5 değil binlerce aile efradıyla birlikte beraber yaşadığımız biz esnaflarımızı da ötekileştirmeden, itip kakmadan, hırpalamadan kucaklayan bir uygulamanın hayata geçirilmesini rica ediyoruz. Kadınıyla, erkeğiyle, esnafıyla, emeklisiyle, işçisiyle, memuruyla, genciyle, yaşlısıyla hep beraber bir bütünün parçası olduğumuzu hissetmek istiyoruz” dedi.



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07