Evet mi?-Hayır mı? SÖZ MİLLETİN

Evet mi?-Hayır mı?  SÖZ MİLLETİN

18 Maddeden oluşan Anayasa değişilkliği, referandum ile halkın tercihine sunuluyor. Sandıktan ?Evet´ çıkması halinde, partili cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile yeni bir yönetim şekline merhaba diyeceğiz.

Cumhurbaşkanlı Hükümet Sistemi adı verilen yeni yönetim şekli, 18 maddenin yer aldığı anayasa değişikliği yarın referandumla oylanacak.

Halk oylamasında, "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigranlı  sarı renkteki zarflar ve beyaz renk üstünde "Evet", kahverengi renk üstünde  "Hayır" ibareleri bulunan iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulaları ile  "tercih" mührü kullanılacak.

OY VERME SAATLERİ

Bu illerin dışındaki şehirlerde ise oy kullanma 08.00 ? 17.00 saatleri arasında olacak. Seçmenler, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ,  Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya,  Kahramanmaraş, Mardin, muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli,  Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis´te 07.00-16.00,  diğer illerde ise 08.00-17.00 arasında sandık başına gidecek. Oy kullanmanın bitiş saatine gelindiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla  oylarını kullanabilecek.

10 SİYASİ PARTİ SANDIK KURULUNA ÜYE VERECEK

Anayasa değişikliğinin halkoyuna sunulmasına ilişkin işlemlerde  bulunabilecek ve ayrıca Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında  Kanun´un 23. maddesi gereğince sandık kurullarına üye verebilecek siyasi partiler  de belirlendi. Buna göre, Ak Parti, CHP, HDP ve MHP´nin yanı sıra ANAVATAN, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Hür Dava Partisi, Saadet Partisi ve Vatan Partisi, halk oylamasına ilişkin işlemlerde bulunabilecek ve sandık kurullarına  üye verebilecek.

NEYİ OYLAYACAĞIZ?

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini içeren 18 maddelik Türkiye  Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun´a göre, milletvekili  sayısı 550´den 600´e çıkarılacak, milletvekili seçilebilme yaşı 25´ten 18´e  indirilecek. TBMM ve cumhurbaşkanı seçimleri 5 yılda bir aynı gün yapılacak.  Cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiği kesilmeyecek.  Cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları, en son yapılan genel  seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde 5´ini alan  partiler ile en az 100 bin seçmen aday gösterebilecek. Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tam  sayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek.   Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, cumhurbaşkanı tarafından  atanacak ve görevden alınacak. Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri  ve yetkileri ile teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması,  Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenecek.

TBMM, üye tam sayısının 5´te 3 çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine  karar verebilecek. TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte  gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanının, seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte yapılacak. Cumhurbaşkanının ikinci  döneminde Meclis, seçimlerin yenilenmesine karar verirse cumhurbaşkanı bir kez  daha aday olabilecek. Anayasa Mahkemesinin üye sayısı 17´den 15´e düşürülecek. TBMM´nin bir sonraki seçimi ve cumhurbaşkanı seçimi, 3 Kasım 2019´da  birlikte yapılacak.



  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,46% 0,24
  • EURO

    34,63% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2390,71% 0,45
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00