FEN LİSESİNDEN MUHTEŞEM PROJE

FEN LİSESİNDEN MUHTEŞEM PROJE

Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı'nın (BEBKA) desteğini alan Mediha Hayri Çelik Fen Lisesi, geliştirdiği elektrik üretim projesi ile 20 konutluk bir sitenin elektrik ihtiyacının karşılayabilecek kapasiteye geldi.

 

Mediha Hayri Çelik Fen Lisesi’ni ziyaret eden İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican,  konu ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

“ÜLKEDE ÖRNEK TEŞKİL EDECEK BİR PROJE”

İlçemizin başarılı okullarından biri olan Mediha Hayri Çelik Fen Lisesi’nin önemli bir projesini tanıtmak amacıyla toplandıklarını belirten İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, “Okul müdürlüğü bir ekip çalışması içerisinde araştırmalar yaparak hem kendi okullarının elektrik kullanımında verimliliği ve tasarrufu sağlayan, hem de ülkemizde örnek teşkil edecek olan bir projeye imza atmışlardır. Okul müdürlüğünden aldığımız bilgilere göre Projenin hayata geçirilmesi süreci şu şekilde olmuştur; Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’nın (BEBKA) desteklediği yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması kapsamında, İnegöl Mediha Hayri Çelik Fen Lisesi Müdürlüğü 07.12.2011 tarihinde başvurusunu yapmış ve ‘Elektrik Üretim Projesi’ BEBKA tarafından kabul edilerek onaylanmıştır. Bu kapsamda proje bütçesi olarak öngörülen 115 bin 62,12 TL’lik bütçenin yüzde 75’lik kısmı BEBKA tarafından, kalan yüzde 25’lik kısmı ise okul müdürlüğü tarafından karşılanması planlanmıştır. Okul tarafından karşılanması planlanan yüzde 25’lik kısım gerekli girişimler neticesinde İl Özel İdaresi tarafından karşılanmıştır” dedi.

FATURA 3854 TL DÜŞTÜ

Finansman desteği sağlanmasından sonra üretim kapasitesi 15 KW olarak planlanan fotovoltaik sistem ve çift yönlü sayaç ihalesinin 13.06.2012 tarihinde yapıldığını ve ihale sonunda 06.08.2012 tarihinde sistemin okul bünyesinde kurulduğunu aktaran Bilican, “Ancak fiyatlardaki düşüşler nedeniyle sistem planlanandan yüzde 35 daha uygun fiyata mal edilmiş, tahsis edilen ödeneğin kalan kısmı ile 8 KW’lık ilave güç planlanarak gerekli girişimlerin sonunda toplam 23 KW’lık güce sahip sistem 11.09.2012 tarihinde okul bünyesinde kurulmuştur. Bu aşamadan sonra UEDAŞ ile irtibata geçilerek üretim için gerekli onayların alınma süreci başlatılmıştır. Bu kapsamda UEDAŞ tarafından 18.12.2012 tarihinde okulumuza bağlantı anlaşmasına çağrı mektubu gönderilmiştir. Dosyada belirtilen teknik raporlar hazırlanıp onay için UEDAŞ Genel Müdürlüğü’ne 23.01.2013 tarihinde başvuruda bulunulmuştur. Genel Müdürlüğün okul müdürlüğüne vermiş olduğu altı aylık süre ve üç aylık ek sürenin sonunda kurumdan istenen tüm teknik ve yasal şartlar yerine getirilmek suretiyle proje 27.09.2013 tarihinde UEDAŞ tarafından da onaylanmıştır. Onay sürecinden sonra UEDAŞ’ın yapmış olduğu incelemeler ve değerlendirmeler 05.05.2014 tarihine kadar devam etmiş, tespit ettikleri bütün eksiklikler tamamlanmıştır. UEDAŞ’ın geçici kabulü için gerekli protokol 15.07.2014 tarihinde karşılıklı olarak imzalanıp yasal olarak elektrik üretimi başlatılmıştır. Toplam 96 panel kullanılarak yapılan üretim neticesinde sistem 15.07.2014 tarihinden 03.12.2014 tarihine kadar toplam 14 bin 950 kw/s elektrik üretmiş olup aylık elektrik üretimi yaklaşık olarak 4 bin kw/s’i bulmaktadır. Bu çerçevede 2013 yılı verilerine göre okulun elektrik tüketimi Eylül, Ekim, Kasım aylarında 9 bin 174 TL iken 2014 yılının aynı döneminde 5 bin 320 TL olarak gerçekleşmiştir. Bu ise tüketimin yaklaşık olarak yüzde 45’lik kısmını karşıladığını göstermektedir. Ticari ömrü 25 yıl olarak düşünüldüğünde, okulumuzun elektrik tüketimine olumlu yönde önemli katkılar sağlayacağı görülmektedir. Bu projenin daha önemli yönü ise bir model oluşturması ve ülkemizde eğitim kurumu olarak elektrik üretiminde ilk olma özelliği taşımasıdır. Projenin zaman zaman basında yer almasından sonra birçok kurum okulumuz ile irtibata geçerek bilgi alışverişinde bulunmuş, bu yolla elektrik üretmeyi planlamışlardır. Teşebbüslerin hangi aşamada olduğu bilinmediğinden okulumuzun elektrik üreten tek okul olup olmadığı bilmemekteyiz” şeklinde konuştu.

PROJE, ÜLKE GENELİNDE DİKKATLERİ ÜZERİNE ÇEKTİ

Okul müdürlüğü ile görüşen ve fikir alış verişinde bulunan kurumlar düşünüldüğünde projenin ülkemizin değişik bölgelerinden farklı iş kollarındaki kurumların dikkatini çektiğinin anlaşıldığını belirten Bilican, “Buradan hareketle okulumuzun gerçekten iyi bir model oluşturduğu görülmektedir.  Elde edilen üretim değerleri ile genel olarak 23 KW’lık bir güçle ülkemiz şartlarında 20 konutluk bir sitenin elektrik ihtiyacının karşılanabileceğini söyleyebiliriz. Ülkemizin yıl boyu yoğun güneş alan bölgelerinde özellikle güneş enerjisi ile elektrik üretme projelerinin yaygınlaştırılması ve yasal prosedürlerin kolaylaştırılarak teşvik edilmesi, ekolojik dengeyi bozmadan ülkemiz ekonomisine önemli katkılar sağlayacaktır. Bu vesileyle bu önemli projeyi hayata geçirerek hem kendi okullarına önemli oranda elektrik üretimi sağlayan, hem de güzel bir örnek teşkil eden okul müdürlüğümüzün tüm idareci, öğretmen ve öğrencilerini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.”dedi.

 



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07