FİYATLAR MEMNUNİYET VERİCİ

FİYATLAR MEMNUNİYET VERİCİ

İnegöl Sebze ve Meyveciler Odası Başkanı Vehbi Durgut, pazar fiyatlarının hem alıcı hem de satıcı için uygun olduğunu ve pazara gelen taleplerin memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

 

İnegöl Sebze ve Meyveciler Odası Başkanı Vehbi Durgut, sebze ve meyve piyasalarındaki son durum ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

DOMATES BOLLUĞU YAŞANIYOR

 Domates piyasasının çok durgun olduğunu belirten İnegöl Sebze ve Meyveciler Odası Başkanı Vehbi Durgut, ?Dışarıya ihracat mı oluyor bolluk mu var bilemiyoruz. Domates çok ucuz. Sebzelerde biber pahalı duruyor. Salatalık, kabak gibi meyvelerde fiyatlar normal. Domates belki şuan tüketiciye pahalı gelir ama sera ürünü olduğu için masraflı oluyor. Bunun 50-60 kuruş masrafı var. Yol parası, nakliyesi, işçiliği derken zaten birçok masrafı oluyor. Tarlaya benzemiyor, 2 katı masrafı oluyor. Havalar ısındıkça sebzeler bollaşacak, fiyatlar düşecektir. Portakal ve mandalina pazardan çekiliyor. Bunun yanı sıra pazara yeni düşenler var. Çilek de bunlardan bir tanesi. Şuan pahalı ama, çileğin çok bol olduğu söyleniyor. İnşallah ihracat olur ve üreticiler mağdur olmaz. 1 kilo çileğin sadece toplaması 50 kuruş. Dış piyasa almadığı zaman domates de olsun diğer ürünler de olsun iç piyasaya kalınca fiyatlar düşüyor. Tüketim az oluyor, ürünler iç piyasaya fazla geliyor? dedi.

FİYATLAR HER YERDE AYNI

Ülke genelinde nereye gidilirse gidilsin fiyatların aynı olacağını belirten Durgut, ?Tabi bunun semt farkı, kalite farkı vardır. İstanbul´un bir semtinde 5 liralık, diğer semtinde 1 liralık domates bulursun. Muhakkak 5 liralık domates daha kaliteli olur. İnegöl´deki de kötü mal değil, pazarına göre mal alınıyor. İnegöl´de yabancılar çoğaldı. Yerli insanımız gelip 1 kilo alıyor, yabancı geliyor 5 kilo alıyor. Fiyatı uygun bulunca alıyorlar? şeklinde konuştu.

 

ARACI ŞART

?Fiyatlardaki yükseklik aracıdan dolayı mı?? diye sorulmasının üzerine konuşan Durgut, ?Aracı muhakkak olmalı. Kimse gidip oralardan mal getiremez. Üretici de oradan buraya getiremez pazarcı da gidip oradan alamaz. Aracının bedava getirecek hali yok. Aracını, malını, canını her şeyini bağlıyor. Tabi o da ekmek yiyecek. Satılmadığı zaman o da döküyor, onun da riski var. Aracı olmazsa olmaz. Ben pazarcı olarak ürünleri gidip getiremem. Satacağım kadarını toptancıdan alıp getiriyorum. Onlar tırla getiriyorlar, maliyeti düşüyor. 10 ton getirmeye kalktığında nakliyesi düşüyor? diye konuştu.

 

PAZARA OLAN TALEP MEMNUN EDİCİ

Pazarcıların ilgiden memnun olduklarını belirten Durgut, ?Havalar ısındıkça pazara talep artıyor. Bu durum tamamen psikolojik. Hava kötü, yağmurlu olduğunda insanlar dışarı çıkmak istemiyorlar ama hava güzel olduğu zaman hem alışverişlerini yapıyorlar hem geziyorlar. İnşallah yeni pazar yerimize Haziran gibi geçeceğiz. Kazasız, belasız, kimse mağdur olmadan yerimizi ayarlayacağız? ifadelerini kullandı.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10208,65%1,62
  • DOLAR

    32,35% -0,36
  • EURO

    34,79% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2395,46% -1,11
  • Ç. ALTIN

    3877,87% -0,22