GAZİLER VATANA CANINI ADAYAN KAHRAMANLARDIR

GAZİLER VATANA CANINI ADAYAN KAHRAMANLARDIR

19 Eylül Gaziler Günü nedeniyle düzenlenen törende konuşan Üsteğmen Mustafa Batar Gaziler gününün, vatana canını adayan kahramanların günü olduğunu söyledi.

 

 

19 Eylül Gaziler Günü, tüm Türkiye’de olduğu gibi İnegöl’de de Atatürk Anıtı önünde saat 10.00’da gerçekleştirilen tören ile kutlandı. Atatürk anıtına çelenklerinin sunulmasıyla başlayan törene; Kaymakam Ali Akça, Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile askeri ve mülki erkân katıldı. İlçe protokolü Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirilen programın ardından 2 gazinin evini ve Bursa Muharip Gaziler Derneği İnegöl İrtibat Bürosunu ziyaret ettiler. Gerçekleştirilen ziyaretlerde tüm gazilere plaket takdimlerinde bulunuldu.

 

ANADOLU HALKININ ÖLÜM KALIM SAVAŞI OLMUŞTUR

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı ile başlayan törende konuşma gerçekleştiren törende konuşan Üsteğmen Mustafa Batar, “9 Eylül Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün şahsında Türk kahramanlığının taçlandığı bir gündür. Başkomutan Mustafa Kemal’in komutasındaki kahraman Türk Ordusu, 13 Eylül 1921’de 22 gece süren dünyanın en uzun ve en kanlı muharebelerinden birisi olan Sakarya Meydan Muharebesi’nde sömürgecilerin maşası olarak Anadolu’nun içlerine kadar giren işgalci Yunan Ordusu’nu Polatlı önlerinde durdurmuş, tarihinin en büyük yenilgisine uğratarak bozguna uğratmış ve kaçmaya mecbur etmiştir. Sonuç olarak düşman bir sene sonra topraklarımızdan tamamen atılmıştır. Sakarya Meydan Muharebesi, Türk Ordusunun 1683 2. Viyana Kuşatması’ndan beri süren geri çekilişine de son vermiştir. Sakarya Meydan Muharebesi, Anadolu halkının ölüm kalım savaşı olmuştur. Bu mücadele kaybedilseydi sömürgecilerin Anadolu’yu paylaşım planı olan Sevr gerçekleşecek, dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti bir hayal olarak kalacaktır. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve onun kahraman askerleri canlarını ortaya koyarak Anadolu halkına böyle karanlık bir tablo asla yaşatmadılar. Yokluktan var edilen bir orduyla var edilen Sakarya Meydan Muharebesi savaşın seyrini değiştirerek bugünün hür ve bağımsız Türk devletinin yolunu açmıştır” dedi.

 

GAZİLER GÜNÜ, VATANA CANINI ADAYAN KAHRAMANLARIN GÜNÜDÜR

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 1921 yılında bu emsalsiz zaferin anısına Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e gazilik ve mareşallik rütbesini tevcih ettiğini belirten Üsteğmen Batar, “19 Eylül 1919, 1922 yıllarında Kurtuluş Savaşı’nda, 1950’de Kore’de, 1974’te Kıbrıs’ta muharip gazileri ile Türkiye Cumhuriyeti’nin rejimi, üniter yapısı ve toprak bütünlüğü uğrunda vatan hainlerine karşı kahramanca mücadele eden asker, polis tüm malül gazilerin şeref günüdür. 19 Eylül Gaziler Günü bu vatana canını adayan kahramanların günüdür. Kahraman gazilerin Gaziler Gününüz kutlu olsun. Sizler en büyük Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşayan birer temsilcilerisiniz. Sizler şehitlerimizle birlikte Cumhuriyet’imizin teminatı ve temel taşlarısınız. Şehit ve gaziler toprağı vatan, insanı ulus yapar. Vatan savunmasında şehit ve gazi olmak kadar güzel bir kavram olamaz. Şehit nurlanmış, gazi onurlanmış askerdir. Bilinmelidir ki Türk halkının azim ve kararı varlığından çıkan tüm neferleriyle her türlü zorluğu yenmeye ve Türkiye Cumhuriyeti’ni sonsuza kadar yaşatmaya muktedirdir. Anadolu, tarih boyunca üzerinde barınmasını bilemeyen ve muktedir olamayan milletlere hiçbir zaman vatan olamamıştır. Lakin Türk milleti bir seneye aşkın zamandadır güç ve kudretiyle Anadolu’yu kendisine ebedi vatan yapmıştır. Anadolu’yu kendine vatan yapan aziz Türk halkı tarihini kahramanlıklarla dolu bir zaferler destanı olarak yazmış ve hiçbir şart altında vatan için malını, canını esirgememiştir. Bu gazi halkın onurlu timsalleri olan gazi ve şehit ailelerimize gönülden teşekkürü borç biliriz. Ebedi Başkomutan’ımız Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi ve aramızdan ayrılan gazilerimizi saygıyla anar, hayatta olan gazilerimizi sağlık ve mutluluklar dilerim” diye konuştu.

Üsteğmen Mustafa Batar’ın konuşmasının ardından Nuh Mehmet Küçükçalık Anadolu Lisesi öğrencilerinden Nejat Niyazi Güler’in ‘Savaşan Gazi’ adlı şiiri ve Er Mustafa Çaba `Mustafa Kemal Gibi` adlı şiiriyle tören son buldu.



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07