Geçmişteki teknikler geleceğe taşınacak

Geçmişteki teknikler geleceğe taşınacak

Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Uludağ Üniversitesi Mobilya ve Dekorasyon bölümü öğrencilerine yönelik olarak Mobilya Müzesi'nde eski mobilya teknikleri eğitimi başlattıklarını ve bu çalışmayla geçmişteki tekniklerin geleceğe taşınacağını belirtti.

Uludağ Üniversitesi Mobilya ve Dekorasyon bölümü öğrencilerine dün Mobilya Müzesi'nde eski mobilya teknikleri eğitimi verildi.

GEÇMİŞTEKİ UYGULAMALAR YENİ NESİLLERE AKTARILACAK

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Kültür ve sanat, toplumun ortak değerlerini geçmişten alıp gelecek nesillere taşıyan önemli bir değerdir. Kültür ve sanatın medeniyetleri buluşturan sihirli bir gücü olduğunu varsayan anlayışımızla, İnegöl'ün tanıtımına katkı sağlayacak, şehrimizin kültür-sanat varlıklarını hemşerilerimizle buluşturacak kültürel projelere hız kesmeden devam ediyoruz. Güzel şehrimiz geleceği temsil ettiği kadar, geçmişi de içinde taşıyan bir yerleşim yeri. Birçok ilki gerçekleştirerek Türkiye'de ses getiren İnegöl, mobilyada Türkiye'nin ‘Mobilya Başkenti' sloganıyla hızlı adımlarla yoluna devam ediyor. Belediyemizin çalışmaları ve gönüllü vatandaşlarımızın katkılarıyla kazandırılan ve Türkiye'de bir ilk olma özelliğini taşıyan İnegöl Mobilya ve Ağaç Sanayi Müzemiz, Ağaç işçiliği ve mobilyacılığın İnegöl'deki gelişimini anlatmak, tarihine ilişkin bilgi vermek, araştırma-arşivleme yapmak ve bu sanatın kültürünü geniş kitlelere yaymak için oluşturulmuştur. Türkiye'nin ilk Mobilya ve Ağaç Sanayi Müzesi olma özelliği taşıyan İnegöl Belediyesi Mobilya ve Ağaç Sanayi Müzemizde, mobilyacılığın ve ağaç işçiliğinin geçmişten günümüze kadar geçirdiği aşamaları ve geçmişte yapılan uygulamaları yeni nesillerin kavraması ve uygulaması adına güzel bir projeyi hayata geçiriyoruz” dedi. 

ÖĞRENCİLER 1 AYLIK EĞİTİME TABİ TUTULACAKLAR

Yürütülecek proje ile İnegöl Meslek Yüksekokulu Mobilya ve Dekorasyon programı öğrencilerine, Mobilya Ustası Cemil Ustaer tarafından özellikle mobilyacılıkta erken dönemde kullanılan tekniklerin öğretildiğini aktaran Aktaş, Mobilyacılığın geçmişle olan bağının yeni nesillere aktarılması amacına ulaşılacaktır. Projenin uygulama aşamasını, Uludağ Üniversitesi İnegöl Meslek Yüksekokulu Malzeme ve Malzeme İşleme Teknikleri Bölümü Mobilya ve Dekorasyon programında eğitim gören 16 öğrencinin katılımıyla 14 Nisan-14 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştireceğiz. 1 aylık eğitim çalışması süresince, hafta içi 3 gün (Salı, Çarşamba, Perşembe) ve 4'er saat olmak üzere müzemiz bakım atölyesinde eski mobilya ustası Cemil Ustaer öğreticiliğinde eğitime tabi tutuluyor. Öğrencilerimiz; burada sehpa başlığının üzerinde elle zımpara yapma, sıcak tutkalın sulandırılmasıyla atılan dolgu, sıcak tutkal kullanımıyla sehpa yüzeyinin farklı kaplamalarla kaplanması ve sistire edilmesi, son olarak da doğal bir cilalama tekniği olan özellikle 1950'li 1960'lı yıllara damgasını vuran gomalak cila tekniğiyle parlatma işlemlerini gerçekleştireceklerdir. Eğitim çalışmasının içeriği noktasında yapılan programlama, Malzeme ve Malzeme İşleme Teknikleri Bölümü Mobilya ve Dekorasyon programı yetkilisi Öğretim Görevlisi Mustafa Kastan ve müzemiz yetkilileri ile koordine edilmiştir. Böyle önemli proje ve faaliyetlerde emeği ve katkısı olan herkese çok teşekkür ediyorum. Öğrenci arkadaşlarıma da bundan sonraki hayatlarında başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.

HBR: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07