GELECEK MEYVECİLİKTE

GELECEK MEYVECİLİKTE

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru, İnegöl´ün geleceğinin meyvecilikten geçtiğini, bu nedenle 90 bin dekar olan meyvecilik alanının 100 bin dekarın üzerine çıkması gerektiğini söyledi.

 

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru, İnegöl´de yapılan meyve yetiştiriciliği ile ilgili açıklamalarda bulundu.

GELECEĞİMİZ MEYVECİLİK

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Müdür Mahmut Doğru, ?İnegöl´de toplam kültür arazi varlığı 288 bin dekar. Bunun yaklaşık 180 bin dekarında arpa, buğday, ayçiçeği, mısır gibitarla bitkileri ekiliyor. 90 bin dekarında da meyvecilik yapılıyor. Yaklaşık 15-20 bin dekar alanda da sebzecilik yapılıyor. Burada yaptığımız gözleme göre, İnegöl´de şu anda bütün alt tür meyve yetişiyor. Üretimi yapılıyor. Meyvecilik İnegöl´ün geleceği. İnegöl toprağı meyvecilik için Allah vergisi çok verimli. İnegöl´ün bence geleceği meyvecilik. Babasultan Barajı´nın da devreye girmesi ile birlikte, meyvecilik türlerinin ve alanlarının artması gerekiyor. Üreticilerden ricam yavaş yavaş tarla tarımını terke ederek, meyveciliğe yönelmeleri. Meyvecilik alanını 90 bin dekar değil de 100 bin dekarın üzerine çıkarmamız gerekiyor? dedi.

İNSANLAR OLDUĞU SÜRECE TARIM SEKTÖRÜ DEVAM EDECEK

Meyveciliğin sigorta kapsamının genişlediğini belirten Doğru, ?Meyvecilik sigorta kapsamının da genişlemesi ile verimli tarım bitkilerinden daha iyidir benim kanaatim. Mümkün mertebe İnegöl´de meyveciliği yaymamız gerekiyor. Özellikle ana ürünümüz şeftali, armut, kiraz, elma gibi ürünlerin sayısını ve çeşidini arttırmamız gerekiyor. Mesela çilek şu anda Kurşunlu bölgemizde gayet güzel gidiyor. Mevsimlerde değişiklikler yaşanıyor. Bazı mevsimler neredeyse trend geçiyor. Tarım stratejik bir sektör. Tabiata bağlı inişli çıkışlı grafik izliyor ama stratejik, olmazsa olmaz. Mobilyanız çok iyi olsun, araç makineniz çok iyi olsun ama tarım ve gıda olmadan bir şey ifade etmiyor. İnsanlar olduğu sürece bu sektör devam edecek? şeklinde konuştu.

 

SERACILIKTA GEÇ KALDIK

Seracılık için biraz geç kaldıklarını ama şu anda 3 bölgede 17 çiftçinin seracılıkta iyi verim aldığını belirten doğru, ?Bunun yanında üreticilerimizin kontrollü yani örtü altı yetiştiriciliği. Bugün Akdeniz havzasında meyvecilik ve seracılık birim alanda müthiş gelir getiriyor. Bunun sebebi; kontrol ettiğiniz alana bir şekilde hükmediyorsunuz. Dolayısıyla dış koşullar ile daha iyi mücadele şansınız oluyor ve tabiat olaylarına karşı kontrolü daha yüksek derecede.  İnegöl´de 17 çiftçimiz Çeltikçi, Kayapınar ve Cerrah bölgelerindesera üreticiliği yapıyor. İlk yıllarda yeni olduğu için sigortalar anlamında biraz sıkıntılar oldu. Ama şu anda 17 üreticinin 12´si TARSİM kapsamında sigortasını yaptırdı. Bu bölgelerde seracılığı daha da geliştirmemiz gerekiyor. Burada gerek Ziraat Odası Başkanlığımız gerek diğer kuruluşlarımız ile işbirliği halindeyiz. Geçenlerde bu bölgelerdeki çiftçilerimizi Ziraat Odası Başkanımız Sezai Çelik ile ziyaret ettik. Onlarla görüş alışverişinde bulunduk. Onlarda seracılıktan çok memnun olduklarını söylediler. İşin açıkçası seracılıkta geç kaldık. Antalya Kumluca örneği var. Mevsimsel faktörler aynı olmasa da pazar alanlarındaki ürün arayışlarını bu bölge çok rahat karşılar. Market sayılırım belli. Sera anlamında pazar kaybının yaşanacağını hiç zannetmiyorum? diye konuştu.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10208,65%1,62
  • DOLAR

    32,35% -0,36
  • EURO

    34,79% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2395,46% -1,11
  • Ç. ALTIN

    3877,87% -0,22