www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

GELENEK RAMAZAN SOKAĞINDA SÜRDÜ

GELENEK RAMAZAN SOKAĞINDA SÜRDÜ

Tüm kandillerde Somuncu Baba'nın geleneğini sürdürmek amacıyla şehrin farklı noktalarında ekmek dağıtımları yapan Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı, Ramazan Sokağında kurdukları stantta bin adet somuncu baba ekmeği dağıttı.

Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı tarafından kandillerde yapılan ekmek dağıtımları, ramazanda da devam etti. Vakıf gönüllüleri, Cuma akşamı açılışı gerçekleştirilen Ramazan Sokağında vatandaşları Somuncu Baba ekmekleri ile karşıladı.

 

Bin adet somuncu baba ekmeğinin dağıtıldığı açılış sonrası bir açıklama yapan Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı İnegöl gönüllüsü Recep İhtiyar, “Somuncu Baba olarak da bilinen Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri, Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid Han zamanında yaşamıştır. Miladi 1331 tarihinde Kayseri`nin Akçakaya köyünde doğmuştur. Anadolu`yu manevi fetih için gelen Horasan erenlerinden Şemseddin Musa Kayseri`nin oğludur. Soyu Peygamber Efendimiz (s.a.s)`e ulaşır, 24. kuşaktan torunudur, Seyyiddir. Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri ilk tahsilini babası Şemseddin Musa Kayseri`den almıştır. Bilge kişiliği olan Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri, ilim alanındaki çalışmalarını Şam, Tebriz ve Erdebil`de sürdürmüştür. Alaaddin Erdebili`den ve Bayezid-i Bistami`nin ruhaniyetinden manevi terbiye almıştır. Dini ve dünyevi ilimlerle ilgili icazet alarak, irşad vazifesi için Anadolu`ya dönmüş Bursa`ya yerleşmiştir. Bursa`da çilehanesinin yanında yaptırdığı ekmek fırınında somun pişirip çarşı pazar dolaşarak "Somunlar Müminler" nidasıyla insanlara ekmek dağıtmıştır. Bu sebeple Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri, Somuncu Baba ve Ekmekçi Koca olarak da tanınmıştır. Zamanın Padişahı Yıldırım Beyazıd Han Niğbolu zaferini kazanınca Allah`a şükür nişanesi olarak Bursa Ulu Camiini yaptırmıştır. Ulu Cami’nin açılış hutbesini Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri okumuş, hutbede Fatiha Suresini yedi farklı şekilde yorumlamıştır. Bu olağanüstü hutbeyi dinleyen cemaat Şeyh Hamid-i Veli Hazretlerine büyük bir teveccüh ve tazim göstermiştir. Manevi kişiliği ve bilgelik yönü ortaya çıkan Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri şöhretten korktuğu için talebeleriyle birlikte Bursa`dan ayrılarak Aksaray`a gelmiştir. Aksaray`da Hacı Bayramı Veli Hazretlerini dünyaya ve ahirete ait ilimlerde eğiterek yetiştirmiş, irşad vazifesi için Ankara`ya görevlendirmiştir. Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri, 1412 (h. 815) tarihinde Darende’de ebedi âleme göç etmiştir. Kabri şerifleri, kendi zamanında halvethane olarak kullanılan, misk ü anber kokulu, şimdiki Şeyh Hamid-i Veli Camii içerisinde olup, estetik yapılı cevizden oyma sanduka ile de kaplıdır” dedi.

Şeyh Hamid-i Veli Hazretlerinin Yusuf Hakiki ve Halil Taybi adında iki oğlu olduğunun bilindiğini belirten İhtiyar, “Yusuf Hakiki Aksaray`da kalarak burada vefat etmiştir. Diğer oğlu Halil Taybi ise, hacdan döndükten sonra babası ile birlikte Darende`ye gelerek yerleşmiş ve burada vefat etmiştir. Kabri şerifleri Şeyh Hamid-i Veli Hazretlerinin yanındadır. Şeyh Hamid-i Veli neslinden büyük devlet adamları, âlim ve fâzıl zatlar yetişmiştir. Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi de bunlardan bir tanesidir” diye konuştu.

İhtiyar, konuşmasının sonunda tüm İslam aleminin Ramazan ayını da kutladı.



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,50% 0,29
  • EURO

    34,79% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2443,62% 0,22
  • Ç. ALTIN

    3980,20% 0,00