GENÇ MUCİTLERİN PROJELERİ PATENTLENDİ

GENÇ MUCİTLERİN PROJELERİ PATENTLENDİ

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen `Bursa Bilim Şenliği`ne katılan Şakirlakşe Ortaokulu'nun genç mucitlerinin projeleri patentle koruma altına alındı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Bursa Bilim Şenliği’ne katılan genç mucitlerin projeleri, patentle koruma altına alındı. Bursa Bilim Şenliği 2013’ün ardından 200 proje arasından öğretmenlerin belirlediği 11 projenin sahibi kişi ve kuruma düzenlenen törenle patentleri teslim edildi. Patentle koruma altına alınan projeler arasında, İnegöl Şakirlakşe Ortaokulu öğrencileri tarafından hazırlanan ve Bursa’yı Ankara’da temsil etme hakkı kazanan ısı dolabı ile havuz güvenlik sitemi projesi de yer aldı.

Öğretmen ve öğrencilerin katıldığı törende konuşan Bilim ve Teknoloji Merkezi Proje Yürütücüsü Rıfat Bakan, kurumlara işbirliği sayesinde ortaya güzel işlerin çıktığını söyledi. Bursa`da yapılan Bilim Şenliği`nin bir benzerinin Türkiye`de ve dünyada olmadığını savunan Rıfat Bakan, okulların, kurumların, öğrencilerin ve vatandaşların şenliğe gösterdiği alakanın kendilerinin çok mutlu ettiğini ifade etti. İlk, orta ve lise öğrencilerinin projelerde yer aldığı şenliğe teknik meslek liselerinin katılımının sevindirici düzeyde olduğunu anlatan Bakan şunları kaydetti: “Bilim Şenliği, öğrencilerimizin bir şeyler yapabilme noktasında kendilerini görmesi için önemliydi. Ülkemizde ve şehrimizde birçok yetenekli insan var ama bunların açığa çıkabileceği alanlar pek yok. Gencecik yetenekli insanlarımız var, ancak doğru yönlendirilmedikleri zaman başka yerlerde kullanılıyor. Bu noktada bizlere, eğitimcilere ve yöneticilere ciddi işler düşüyor. Üstün zekalı çocuklarımızın bulunması, özel eğitim metotları geliştirilmesi gerekir. Çünkü asıl buluşları yapanlar bunlardır. Albert Einstein gibi insanlar bizden de çıkmalı. Önümüzdeki yıl yapılacak olan bilim şenliği için çalışmalara şimdiden başladık. Elde ettiğimiz başarılarla yetinemeyiz. Hala dünya çapında mucitlerimiz çıkmadı. Bu yüzden daha fazlasını istemeliyiz.”

Programda İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Yunus Bulut ile Bilim Şenliği`nin patent sponsoru Guru Patent firmasının sahibi Mert Eren Ertural da kısa birer selamlama konuşması yaptı. Konuşmaların ardından Rıfat Bakan, Yunus Bulut ve Mert Eren Ertural tarafından patent alan proje sahibi 5 Endüstri Meslek Lisesi ve ortaokul yetkililerine belgeleri teslim edildi.

Bilim Şenliği`ne katılan; Tophane Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi (Eml), Atatürk Teknik ve Eml, Yıldırım Beyazıt İMKB Teknik ve Eml, Zuhal Dörtçelik Şenipek Teknik ve Eml, Gemlik Teknik ve Eml, İsmetiye Hasan Orhaneddin Ortaokulu, Emir Koop Ortaokulu, İnegöl Şakir Lakşe Ortaokulu, Sönmez Ortaokulu, Şehit Faik Gökçen Ortaokulu ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü Proje Koordinatörü Fizik Öğretmeni İlhami Aran projeleriyle patent sahibi oldu.



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,32% -0,10
  • EURO

    34,75% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2389,59% -0,29
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07