www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

GENÇLERE BASKETBOL TAVSİYESİ

GENÇLERE BASKETBOL TAVSİYESİ

3 yıldır İnegöl basketboluna kattığı başarılar ve verdiği hizmetlerle, spor dalına özgü en ileri çalışmalarla oyuncu yetiştiren Kemal Başaran, altyapılardan kaliteli oyuncu çıkarma noktasında Türk sporuna ve basketbola hizmetine devam ediyor.

Geçmiş yıllarda görev aldığı Oyak Renault ve Beşiktaş JK alt yapılarından da onlarca oyuncunun profesyonelliğe adım atmasında öncülük eden deneyimli isim, sadece teknik yönden antrenman teknikleri izlememesi ve oyuncuların bireysel gelişimlerini de sürekli kayıt altına alması ile farkını ortaya koyması gözlerden kaçmıyor. Oyuncuların fiziksel gelişimin yanı sıra aerobik kapasitesi ile birlikte anaerobik kapasite gelişimleri ile ilgili de çalışmalar sürdürüp, maç içerisinde oyuncu performansı noktasında daha fazla verim almayı başarıyor.

PROFESYONEL OLMASI ZOR

Oyuncularının kişisel gelişimlerinde izlediği yolu bir süre fark edemeyeceklerini ancak antrenörün bu gelişimi görmesi halinde çalışmaların istenilen düzeyde gittiğinin altını çizen Başaran, Oyuncu alt yapı eğitimini tamamladıktan sonra maç içerisinde yapacağı tercihleri otomatik bir şekilde şuuraltı ile yapabilmeli. Eğer bu seviyeye gelindiğinde bir şeyler eksik ise oyuncunun profesyonel olması çok zor" dedi.

ŞUNU YAP” DEMEDEN ÖNCE NASIL YAPILACAĞINI ANLATIN

Artık tüm basketbol tekniklerinin beyincikte bir refleks haline dönüşmesi gerektiğini de söyleyen Başaran, Oyuncunuza şunu yap demeden önce onun nasıl olması gerektiğini basitten sofistike bir şekilde anlatmanız gerekmektedir. Basketbol sahası bir sirk değildir. Şık hareketlerden öğrenme evresinde kaçınılması gerekmektedir. Doğru basketbol yüzde 100 beyin ile oynadığınız an basit ve etkili oluyor. Bunun içinde sabırlı çalışmak en önde tutulması gereken faktördür” şeklinde konuştu.

ŞAMPİYON YAPACAK DETAY…

Basketbolda çemberin çapının 46 santimetre olduğunu belirten Başaran, Bir basketbol topunun çapı ise 22,5 santimetredir. Yani demek istiyorum ki iki basketbol topunun toplamı 45 santimetre eder. Doğru bir açı ile aynı anda iki basketbol topu bir çemberden geçer. İşte burada topun elden çıkarken yaptığı açı büyük bir önem kazanır. Azıcık balistik bilgisi olan oyuncu en fazla 20 antrenmanda şut yüzdesini 45'lere çeker. Şu anda ülkemizde alt yapı şut yüzdesinin yüzde 34 olduğunu da belirtmek isterim. Aradaki bu yüzde 11'lik dilim oyuncunun kalite sırasını belirliyor. Pası doğru açıda verebildiğiniz takdirde hücum başarı yüzdesi yüzde 41'lerden yüzde 77'lere çıkıyor. Bu görünmeyen yüzde 36'da sizi şampiyon yapacak detaydır. Kaldı ki koşu açılarını arkadaşınızın sizi rahat görebileceği bir şekilde yapmak, hislerinizi kullanmak ve bunu yansıtabilmenin hepsi birer matematik ve geometri gerektiriyor” diye konuştu.

ANTRENÖR HER ZAMAN KAZANMAK İSTER

Antrenörün ve oyuncularının kazanmaktan başka hiçbir şey düşünmemesi ve tüm çalışmalarını bu yönde yapması gerektiğini de belirten Başaran, Antrenör hangi spor dalında olursa olsun kazanmak ister. Bunun için de her zaman özveride bulunan bir oyuncu grubunu oluşturmak zorundadır. Ortada bulunan bir top varsa onu almak için planjön yapan bir karaktere sahip oyuncu ile 40 dakika maç içerisinde kalabilirsiniz. Kısa vadede maç kazanır kaybedersiniz bunlar normaldir, ancak uzun vadede oyuncu kazanmak istiyorsanız buna fazlası ile yaklaşabilirsiniz. Şut atmak için oynayan değil, maç kazanmak için şut atan ve her hamlesini takım yararına yapan oyuncu adayları yetiştirmek ciddi bir süreç gerektiriyor. Burada rotanızı doğru tayin ediyorsanız, dalgalı ve fırtınalı sularda bile olsanız istediğiniz limana yetişirsiniz” dedi.

BASKETBOLCUNUN EN GÜÇLÜ ADALESİ BEYNİDİR

Başaran, Yeteri kadar fiziksel açıdan donanımlı bir hale gelin, saatlerce salonda teknik çalışmalar yapın, eğer bunu zihinsel antrenmanla pekiştiremiyorsanız bir türlü o beklenen sıçramayı yapamazsınız. Her idman ve maç önünde yapabileceğiniz şeyleri mental açıdan canlandırmak bir oyuncuyu çok daha hazır ve etkili bir şekilde işini yapmasına neden olacaktır. İşte bunun için ben motivasyonun zirvede olması gerektiğine inanıyorum. Antrenmana gelirken çantanıza gösterdiğiniz özen bile benim için oyuncunun hedefinin ne olduğuna dair önemli ipuçları verir. İşte bu yüzden her zaman oyuncularıma en güçlü adaleniz beyniniz olsun diyorum. Profesyonellik için çaba sarf etmek ciddi fedakârlık gerektirir ve zor bir süreçtir. Ama buna inananlar hayal ettikleri yerlerde olmaya devam edecekler. Diğerleri de tribünde seyirci olacak” dedi.

HBR: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9506,34%-0,25
  • DOLAR

    32,49% 0,13
  • EURO

    34,72% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2489,94% 1,14
  • Ç. ALTIN

    4168,04% -0,71