www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

GEREKEN DERS VERİLDİ

GEREKEN DERS VERİLDİ

İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, düşürülen uçak sonrası Rusya ile Türkiye arasında yaşanan gerginliğin Rusya ekonomisini daha çok etkileyeceğini belirterek, ?Ülkemizin hava sahasını kimsenin ihlal etme hakkı yoktur. Orada g

 

Son günlerde Rus hükümetinin Türk işadamlarına yönelik yaptıkları ambargolarla ilgili açıklamalarda bulunan Özcan Ayhan, kısıtlamaların kaldırılması ve ekonomik ilişkilerin bir an önce düzelmesi gerektiğine dikkat çekti.

 

DEVLETİMİZ GEREKENİ YAPTI

Rusların ihracat rakamı olarak daha fazla zararda olduğunu ifade eden Başkan Özcan Ayhan, ?Bu olaylar tabi hepimizin bildiği gibi Rus savaş uçağının, bizim hava sahamızı ihlal etmesi ve devletimizin de kendi hududunu korumak için bu uçağı düşürmesi ile başladı. Devletimiz burada gerekeni yaptı. Çünkü aciz bir durumda kalmamak için bunu yapması da gerekirdi. Ama bu olayın ticari durumu da var. Rusya´dan İnegöl´e ciddi bir şekilde tomruk sevkiyatı ya da fason ahşap ürünleri geliyor. İnegöl´den de mobilya satılıyor. Onların Türkiye´ye ihracatı, bizim onlara ihracatımızdan daha fazla olduğunu bugünkü rakamlarda gördük. Türkiye´nin genel ihracatı 7 milyar dolar civarındaymış. Rusların bize ihracatı ise 25 milyon dolar. Yani burada ekonomik zarar göz önüne alınırsa, Ruslar daha zararlı gözüküyor. Ama biz kendi ülkemize ve kendi ilçemiz adına konuşursak, bu olayların bu noktaya gelmesini tabii ki istemeyiz. Çünkü ticaret çok farklı bir şey. Herkes işini ona göre ayarlamış, borcu var, bir sistem kurmuş. Esnaf ve tüccarın zarar göreceğini düşünüyorum. Ama Rusların da bunların hesabını yapıp ikili ilişkiler çerçevesinde ortak bir akıl ile istemeye istemeye de olsa ticaretin tekrar devam edeceğini düşünüyorum. Çünkü ticaret yalnızca devleti ilgilendirmiyor. Esnafı, tüccarı da ilgilendiriyor. Biz orayı yeni pazar alanımız olarak düşünüyorduk. Oraya giden satıcılarımız, pazarlamacılarımız sıkıntılar çekiyor, tüccarlarımız sıkıntılar çekiyor. Bazı zorluklar getirmeye başladılar. Bunların kısa sürede aşılmasını temenni ediyoruz. Çünkü dünyada şuan en geçerli boyut; ekonomik boyuttur. Ekonomik boyutu kaybetmemek lazım. Ülkemizin hava sahasını kimsenin ihlal etme hakkı yoktur. Orada gereken ders de verilmiştir. Burada ülkeler bazı dersleri çıkaracaktır. Ülkemizin bölünmez bütünlüğünün, hava sahamızın ihlal edilemeyeceğini artık herkes anlamıştır? dedi.

 

YAKIN KOMŞULARIMIZI KAYBETMEMEMİZ GEREK

İki devlet arasındaki gerilimin ticari boyut olarak sıkıntılara neden olduğunu ifade eden Özcan Ayhan, ?Ticaretin bir şekilde devam etmesi gerektiğini de biliyoruz. Çünkü son yıllarda üreticiler gerçekten büyük sıkıntılar çekiyor. Suriye, Irak, Mısır, Libya buralardaki iç savaşlar, Yunanistan´daki kriz, Azerbaycan´daki belirsizlik, İran´ın gümrük bedellerinin çok yüksek olması bizim gibi mobilyacılar için çok sıkıntılar oluşturdu. Çünkü ürettiklerimizi en kolay yakın bölgelere gönderiyoruz. Bu saydığımız ülkelerdir. Çok uzak ülkelere ihracat yapmak zor fakat bu işi başaran arkadaşlarımız var. Yeni yeni piyasalar, yeni yeni kıtalar peşindeyiz. Fakat yakın komşularımızı hiç bir zaman kaybetmemek gerek diye düşünüyorum. Rusya´da bunlardan bir tanesi. İnşallah devletlerarası gerilim biter, bizler de işlerin tekrar aksamadan devam etmesini isteriz? şeklinde konuştu.

 

BEKLEME SÜRESİ DEVAM EDİYOR

Mobilya sektörü olarak şuanda istenilen seviyede olmadıklarını belirten Ayhan, ?Mobilya sektörümüz maalesef 1,5-2 yıldan beri ivme kaybetti. Üretimin fazla olması, ihracatın azalması, makineleşme, büyük fabrikaların yapılması, yurt içine fazla geldi. Biz de bu nedenle özellikle seçim sonuçlarını beklemek zorundaydık. Seçim sonrasında açılan MODEF EXPO fuarımızın yurt içinde bir canlılık, bir alıcı çoğunluğu yaşattı. Yurt içinden bugüne kadar gelmeyen müşterilerimiz geldi. Her bölgeden müşterilerimiz geldi. İnsanlarda biraz güven biraz da ürün alma heyecanını gördük. Sektörümüz tabi hemen bir sihirli değnek değdi yarın işler yüzde 100 süper oldu gibi bir sektör değil. İhtiyaç ürünleri arasında mobilya ilk sıralarda değil. Düğün yapan, ev değiştiren ya da evindeki mobilyaları eskiyen vatandaşlarımız tercih eder. Bekleme süresi halen daha devam etmektedir. Ama seçimlerden öncesine göre değerlendirme yaparsak, yüzdelik veremesem de bir artış var. Bu artışın artık 2016´da İstanbul Fuarı ile birlikte İnegöl´de de Nisan Fuarı ile birlikte eski seviyesine gelmesini temenni ediyorum. Böyle hayalimiz, böyle bir beklentimiz de var. Çünkü şuanmaalesef istenilen seviyede değil. Fakat şuanki durum seçimlerden önceki durumdan daha iyi?ifadelerini kullandı.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9669,35%1,52
  • DOLAR

    32,59% 0,35
  • EURO

    34,85% 0,37
  • GRAM ALTIN

    2490,11% 0,24
  • Ç. ALTIN

    4182,30% 0,25