Gerekli tedbirler alınmalı

Gerekli tedbirler alınmalı

İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, 1 Temmuz 2017 tarihi itibari ile yürürlüğe girecek olan İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu´nun öneminin idrak edilerek gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı.

İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, 1 Temmuz 2017 tarihi itibari ile yürürlüğe girecek olan ve işverenleri yakından ilgilendiren İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

ÖNEMİNİ İDRAK ETMELİYİZ

1 Temmuz´dan itibaren İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanununun yürürlüğe gireceğini hatırlatan Özcan Ayhan, ?Her işyerinde 50´den az çalışanı olanların zorunlu olarak bir Ortak Sağlık Birimi, İş Güvenlik Uzmanı ya da bir doktorla anlaşması gerekiyor. Bu işyerindeki tedbirleri alıp çalışanların da sağlık raporlarının alınması gerekiyor. Kanun yarından itibaren yürürlüğe girecektir. Mobilya sanayimizdeki işverenlerimizin ve çalışanların bu kurallara uymasını önemsiyorum, arz ediyorum. Allah göstermesin yarın öbür gün başımıza gelecek iş kazaları sonrası denetimlerde firmalarımız önemli sıkıntılar yaşarlar. Odamız bünyesinde yaklaşık 5 aydan bu yana Halk Eğitim ile bu yana ortak çalışmamız var. Çalışan personelimize işiyle ilgili yeterlilik belgesi veriyoruz. Bu belgeler de çok önemli? Ehliyet niteliği taşıyor. 40 saatlik bir eğitim veriyoruz. Bunun sonucunda belge hak ediyorlar. Bu belge gerçekten çok önemli. Özellikle sanayide yeni yaşanan bir iş kazasında ilk sorulan şey bu belgeydi. Personelin 25-30 yıllık usta olmasına rağmen elinde bir belge olmaması işvereni sıkıntıya düşürdü. Arkadaşlarımızın bu konuda hem araştırıp hem de tedbir almalarını tavsiye ediyorum. İşverenlerimizin yarın öbür gün başları ağrıyabilir. Büyük bir talep var. Binin üzerinde çalışanımıza bu belgelerden verdik. En azından elinde belge olması, makinede çalışabilir nitelikte olduğunu göstermesi bir avantajdır. İş kazalarında bir uzmandan destek alıp ne yapmaları gerektiğini öğrenmeleri gerekir. Bununla ilgili olarak 9´uncu ayda işverenlerimize yönelik bir seminer vereceğiz. Katılım olmasını bekliyoruz. Çok duyarlı, hassas konularda maalesef bazen katılım sağlamıyoruz, kulaktan dolma bilgilerle günümüzü geçiriyoruz. İş ciddiye bindiği zaman, başımıza bir sıkıntı geldiği zaman hiç de hafife alınmayacak konular olduğunu görüyoruz. Bu konuları iyi araştıralım. Malzemeye, işyerine, arabamıza, evimize özen gösterdiğimiz gibi bu kanunlara daha fazla özen göstermeliyiz. Bu kanunlar ihtiyaç duyulduğunda önemini gösteriyor. Tedbir almak, iyi araştırmak gerekir.?

KURALLARA UYMALIYIZ

?Yalnızca İş Sağlığı ve İş Güvenliği yasası değil son yıllarda Çevre ve Hava Kirliliği Kanunları da yürürlüğe girdi ve İnegöl sıkı bir denetim altında tutuluyor. Her ne kadar sağda solda görsek de büyük firmalarımızın büyük bölümü ortak anlaştıkları, hizmet aldıkları temizlik firmalarıyla, geri dönüşüm firmalarıyla fatura karşılığı atıklarını teslim ediyorlar. Kıyı-köşelerde gelişigüzel atılmışları da bu işleri bilmeyen, iyi takip etmeyen küçük-büyük esnaflarımız gerçekleştiriyor. Bir araç tutuyorlar, gizli gizli sanayi içerisinde bir yere döktürüyorlar. Gösterilen kuralsızlık, kural tanımamak bütün sanayiyi böyleymiş gibi gösteriyor. Ben belediye savunucusu değilim. Belediye eğer bizim evsel atıklarımızı zamanında almıyorsa ilk karşı çıkacaklardan biri benim. Bütün üyelerimiz adına her türlü açıklamayı yapar, peşinde koşarım fakat belediye evsel atıklarını zamanında alıyorsa bizim geri dönüşümümüzü artık almıyor. Mobilya atıklarımızın sunta ile ilgili olanları Starwood´da geri dönüşüme alınıyor ama diğer atıkları da firmalara verebiliyorlar, firmalara vermek istemeyenler de haftanın belirli günleri ve belirli saatlerinde katı atık toplama merkezine kendileri de teslim edebilirler. Bununla ilgili odamızdan, belediyeden bilgi alabilirler. İnegöl´de bu işi profesyonel yapan 2 firmamız var, onlardan hizmet alabilirler. Biz kurallara uymayı öğrendiğimiz zaman sanayimizde çalışmak da daha güzel olacak çevremiz de daha güzel olacak, iş sağlığı ve güvenliğimiz de daha güzel olacak. Trafik lambaları var? Kırmızıda duruyoruz, geçmiyoruz, geçersek kazaya sebep oluruz. Bu kurallara aynı trafik kurallarına uyduğumuz gibi uyarsak bir düzen içerisine gireriz, hem zevk alırız hem de görsellik ve sağlık açısından çok güzel olacak? ifadelerini kullandı.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10208,65%1,62
  • DOLAR

    32,35% -0,36
  • EURO

    34,79% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2395,46% -1,11
  • Ç. ALTIN

    3877,87% -0,22