Gönüllerince eğlendiler

Gönüllerince eğlendiler

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Halk Eğitim Merkezi binasında düzenlenen programda engelli çocuklar gönüllerince eğlendiler.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısı ile dün Halk Eğitim Merkezi binasında bir program gerçekleştirildi. 23 yaş üstü engellilere yönelik olarak gerçekleştirilen programa ilçe protokolü de yoğun ilgi gösterdi.

 ENGELLİLERE HİZMET GÖTÜREN KURUMLAR GÜÇLENDİRİLMELİDİR

Program öncesi bir konuşma yapan Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan programa katılımızdan dolayı çok teşekkür eder, hepinizi saygıyla selamlıyorum. 3 Aralık, Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılından beri ‘Uluslararası Engelliler Günü’ olarak kabul edilmiştir. Engelli insanların yaşadıkları sorunlar sadece kendilerinin değil; ailelerinin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanların ortak sorunudur. İnsanların engelli olmaları çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir sonuç olmakla birlikte, engellilerin normal bir hayat sürmeleri ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkündür. Bu anlamda, engelli vatandaşlara acıma duyguları ile yaklaşmak yerine, kurumsal hizmetlerin geliştirilmesi esas alınmalıdır. Bu nedenle engellilere hizmet götüren kamu, özel sektör ve gönüllü sivil toplum örgütlerinin güçlendirilmesine önem verilmelidir. Başta İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi olmak üzere birçok belge engelli sorununu, temelde bir insan hakları sorunu olarak ele almaktadır. Bizim anayasamız ve yasalarımız da engellilere ilişkin olarak evrensel değerlerle paralel düzenlemeleri ön görmüş, devleti engellilerin sorununa yönelik yükümlü kılmıştır. Devletimizin evrensel ölçülerde engellilerini sahiplenme çabası, toplumsal bilinçlenme ve kamuoyu desteği ile anlamlı ve gerçek bir boyuta ulaşacaktır. Bu hedefe yönelik iyi niyetle çalışan pek çok özverili kişi ve kuruluş var. Ama toplumda pek çok konuda olduğu gibi; engelliler alanında da zihinsel olarak aşmamız gereken bir nokta var. Engelli yurttaşı, öteki olarak görmekten zihnimizi kurtarabilirsek ve engelliyi eş haklara sahip bir birey olarak kabul etmeyi içimize sindirebilirsek; engelliler konusunda çok ciddi bir adım atmış olacağız. Dolayısıyla; engellinin yaşama kazandırılması hedefi, öncelikle bir farkındalık ve bilinç yükseltme çalışması olmak zorundadır” dedi.

NÜFUSUMUZUN YÜZDE 12’Sİ ENGELLİLERDEN OLUŞUYOR

Dünya nüfusunun yüzde 10`unun engelli bireylerden oluştuğunu aktaran Özdemir, “Türkiye nüfusunun ise yaklaşık yüzde 12`si engellilerden oluşmaktadır. Ülkemizde bu korkutucu değeri oluşturan nüfusun; yaklaşık 2,5 milyon kadarının konuşma, 1,5 milyon kadarının eğitilebilir zekâ geriliği, 1 milyon kadarının ortopedik engelli, 650 bin kadarının sürekli hasta, 400 bin kadarının işitme ve 130 bin kadarının görme engelli olduğu biliniyor. Ülkemizde son yıllarda devletimiz engellilere pek çok yatırımlar yapmış, eğitim imkânları sağlamış, bunun yanında milletimizde bir bilinç oluşmuştur. 2012 yılında örgün eğitim dışında kalan engellilere Milli Eğitim Bakanlığı emriyle Halk Eğitim Merkezlerinde kurslar açılması istenmiş 23 yaş üstü engelli vatandaşlarımıza, 2 yıl önce Meslek Eğitim Merkezinin bir katında 3 sınıfta, örgün eğitim kurumu gibi haftanın 5 günü 8 saatlik kurslarla eğitim vermeye başladık. İnegöl Belediyesi’nin katkılarıyla öğle yemekleri ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ihalesiyle servisleri sağlanmaktadır. Yenice Mahallesindeki eski binamızda 4 sınıfta 36 öğrencimiz ve her sınıfta 2 öğretmen olmak üzere 8 öğretmenle yaz tatili ve sömestrlerde ara vermeden hizmet vermekteyiz. Velilerimizle birlikte kahvaltılar geziler, spor etkinlikleri ve gençlik kamplarında yazın birer hafta katılımlarını sağladık. Eski binamızda ahşap oyuncak atölyesi oluşturarak, çarşı içinde olması nedeniyle satış reyonu ile gelir elde etmelerini de sağlamak istiyoruz. 23 yaş üstü engellilerimizin ilimizde örnek bir şekilde eğitim imkânı sunulmasında emeği geçen herkese teşekkür eder, katılımızdan dolayı tekrar şükran ve saygılarımı sunarım” ifadelerini kullandı.

MİNİ MÜZAYEDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Konuşmaların ardından programda küçük bir müzayede gerçekleştirildi. 30 TL fiyatla satışa sunulan pasta hayırsever işadamı Selçuk Teşik tarafından 500 TL’ye alındı. Bir diğer açık arttırmalı satışta ise İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Doğru, 250 TL vererek 3 günlük Oylat tatilinin sahibi oldu.

KUTLAMA KERMESLE SON BULDU

Daha sonra öğrenciler polis, asker ve çeşitli elbiseler giyerek, defile yaptılar. Büyük alkış alan defile sonrası ise Kafkas dansı büyük ilgi gördü. Kutlama programı, açılan kermes ile sona erdi.



  • BIST 100

    10272,75%-0,04
  • DOLAR

    32,28% -0,17
  • EURO

    34,79% -0,04
  • GRAM ALTIN

    2407,80% 0,62
  • Ç. ALTIN

    3900,49% 0,32