GÜMRÜK SİSTEMİ MİADINI DOLDURDU

GÜMRÜK SİSTEMİ MİADINI DOLDURDU

2 Şubat tarihinde Türkiye Gümrük Müsteşarlığının Ankara’daki merkezinde yaşanan teknik bir arıza nedeni ülke genelinde gümrüklerin kapatılması, ilçemizdeki 350 ihracatçıya da sıkıntı yaşattı. Konuyu değerlendiren Uyanlar Gümrük Müşavirliği Şirketi S

Türkiye Gümrük Müsteşarlığının Ankara’daki merkezinde yaşanan teknik bir arıza nedeni ile 2 Şubat tarihinde ülkeye giriş ve çıkışlar durdurulmuştu. Yaşanan gümrük sorunu nedeni ile ülkedeki yüzlerce ihracatçı ve ithalatçı zor duruma düşerken, ilçemizde de farklı sektörlerdeki 350 dolaylarında ihracatçı bu sıkıntıdan payını aldı. Arıza, yurtdışından getirilen uzman teknik ekibin çalışması sonucu giderilerek gümrükler normale dönerken, 2 günlük süre içerisinde ihracatçıların ciddi anlamda maddi kaybı oldu. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Uyanlar Gümrük Müşavirliği Şirketi Sorumlularından Hüseyin Uyan, Türkiye’de kullanılan gümrük sisteminin artık miadını doldurduğunu ve bu sistemin yenilenmesi gerektiğini söyledi.

Kullanılan Sistemin Yenilenmesi Lazım

Uyan, yaptığı açıklamalarında Türkiye Gümrük Müsteşarlığı Merkezi veri tabanında yaşanan bir arızadan dolayı gümrüklerin kapatıldığını söyledi. Bu arıza nedeni ile ülke genelindeki tüm gümrüklerin giriş çıkışları kapattığını belirten Uyan, “Bu durum ülke ihracatının da durmasına neden oldu. Bu olay, ülkemiz açısından hem maddi hem de prestij kaybına neden oldu. Görülmeyecek bir rezillik bu. Kullanılan sistem eski, artık bu teknolojinin yenilenmesi gerekiyor ve sistemin kesinlikle bir yedeğinin bulundurulması şart” dedi.

Bu Olay Prestij Kaybına Neden Oldu

Gümrüklerin 2 gün kapatılmasının İnegöl’deki zararlarından bahseden Uyan, “Mobilyası ile dünyada ün yapmış bir ilçeyiz ve 2 gün mobilya ihracatı yapılamadı. Bu 2 gün içerisinde maddi kayıp tam olarak ne kadardır bilemem ama ciddi derecede bir prestij kaybına neden oldu bu olay. Ayrıca, ihracatın yanında ithalatta 2 gün durdu, üretici ham madde getiremedi. Bu kötü bir not oldu. Arızanın sebebinde ise, Türkiye’nin dış ticaretinin artması büyük rol oynuyor. Yük arttı ama sistem hala aynı. Artık kaldırmıyor. Amerika, Almanya hangi sistemi kullanıyorsa, Türkiye’nin de bu sistemlere geçmesi lazım. Biz Fransa’nın eski sistemini kullanıyoruz. Arızayı da özel uçakla Fransa’dan getirilen teknik ekipler giderdiler. Ama bu çözüm değil, programın yenilenmesi lazım” açıklamalarında bulundu.

 



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,32% -0,10
  • EURO

    34,75% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2389,59% -0,29
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07