www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Güneş enerjisinden elektrik üretilecek

Güneş enerjisinden elektrik üretilecek

Elektrik Yüksek Mühendisi Abdullah Büyükışıklar, yeşil yatırım kapsamında İnegöl´de hayata geçirdikleri güneş enerji santraliyle 5-6 köyün elektrik ihtiyacına cevap verebileceklerini belirtti.

İnegöl´de ilk olarak gerçekleştirilen yeşil enerji projesini uzun uğraşlar sonucu hayata geçiren Elektrik Yüksek Mühendisi Abdullah Büyükışıklar, projeyle ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

İŞADAMLARININ İLGİSİNİ ÇEKİYOR

Yapılan yatırımla ilgili bilgi veren Elektrik Yüksek Mühendisi Abdullah Büyükışıklar, ?Santralimiz bitmek üzere. İnegöl´deki ilk çevreci sanayi yatırımı? Biz bu mesleği 25 yıldır yapıyoruz, memleketimiz de burası. Bu yatırımı 2015 yılının başında yapma kararı aldık. Türkiye´de güneş enerjisinden elektrik etme konusunda İnegöl´den çok daha verimli şehirler var. Yatırımı burada mı oralarda mı yapalım diye çok düşündük ama yüzde 15-20 daha az kazanalım fakat kendi kentimizde olsun istedik. Bizim şehrimizde en meşhur olan şeyler fabrika ve inşaat yatırımıdır, farklı bir yatırımın da olabileceğini göstermek istedik. Santral inşaatı başladıktan sonra işadamları santral sahasını ziyarete gelmeye başladılar. Düşüncemizde yanılmadığımızı görüyoruz.?

NÜKLEERİN GÜCÜNÜN 10 KATI YATIRIM YAPILABİLİR

?2015 yılı Ekim ayında santral yapımıyla ilgili başvurumuzu yaptık. 2017´nin Mart´ına kadar sadece bürokrasiyle uğraştık. Ankara-Bursa arasında git gel yaptım, 162 gün boyunca haftada 3 defa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gittim, 162 gün sonra bir A4´te yazı alabilmek için? En az 10-15 yerden santralin yapılmasının sıkıntı doğurmayacağı adına yazı almaya çalıştık. Bursa´daki müzeden memur getirip sıkıntı yoktur diye izin aldık. Süreç çok uzun sürdü ama işimiz bu olduğu için zevkle yaptık. 31 Mart´ta projelerimiz onaylandı, Mayıs´ta başlama kararı aldık. Ekim sonu itibariyle santralimiz bitti. 5 ayda çok hızlı bir şekilde santralin imalatını bitirdik. Bu dünyayı yarınlara bırakacaksak bundan sonraki tüm enerji yatırımlarını yenilenebilir enerji adına yapmalıyız. Ülkemizde nükleer santral yapıyoruz. Şuanda nükleere harcadığımız parayla nükleer santral gücünün 10 katında rüzgâr ve güneş paneli yapabiliriz. Keşke güneş ve rüzgârda yerli yatırımlara önem verip ülke enerji ihtiyacını buralardan karşılasak...?

KARBON AYAKİZİ KADAR YEŞİL YATIRIM YAPMAK ZORUNDA KALACAKLAR

?Tüm dünya ülkeleri arasında sağlanan Kyoto protokolü var. Bu protokol dünya ülkelerinin karbon ayak izi kadar, yeşil yatırım yapmasını ister. Nereye kadar denetlendi bilmiyorum, ama bu protokol devreye girdiğinde tüm ülkeler karbon saldıkları kadar yeşil yatırım yapmalılar. Dolayısıyla devletler de bu cezaları yememek için karbon ayak izi olan firmalara karbon ayak izi kadar yeşil yatırım yapmalarını söyleyecek. İnegöl´de bacamız, sanayimiz çok. İşadamlarına şimdiden öneriyorum, bacaları kadar yeşil yatırım yapsınlar ki bu işlerde süreç daraldığında gereksiz yere yüksek maliyetlerle yeşil yatırımları devralmak zorunda kalmasınlar. Hiçbir şey yapamıyorlarsa çatılarına yapsınlar. İnegöl´de şuanda bildiğim çatıda güneş paneli yok, sadece Fen Lisemizin çok küçük değerde bir yatırımı var. Onun dışında bu yatırıma önem veren yok.?

ÇEVRE KÖYLERİ BESLEYECEK

?Her 1 megawattlık güneş santrali yılda bin ton kömür kullanımından kurtarır. 700 tane kömür bacası daha az kullanılmış olur. Yerinde elektrik üretimi çok önemli. Santralimiz bittiğinde Akbaşlar, Dömez, Çerkez Fındıklı ve etraflarındaki köyler bizim santralimizden elektrik çekecekler. Bu sayede koca koca termik santrallerin bacalarında biraz daha az kömür yanacak, ya da çok uzaktan enerji gelmeyecek. Biz 2015 seçimlerindeki Milletvekilliği aday adaylığımızda da; ?Her mahalleye güneş paneli yapılsın, herkes yerinde üretip yerinde tüketsin´ demiştik. Demek ki iş olsun diye söylememişiz, kendi mahallemizde ürettik. Santral Ekim sonu itibariyle bitti, ama devreye almadık. Son bürokrasi işimiz kaldı. Umarım yetkililer önümüzdeki hafta gelip denetimleri tamamlarlar ve biz de üretimimize başlarız.?

1,5 MİLYON DOLAR İLE EURO ARASI DEĞİŞEN MALİYETLER

?Türkiye´de şuanda bu işin ticaretiyle uğraşanlar tarafından yapılıp satılan santraller var. 1,5 milyon Euro artı KDV bedelle satıyorlar. Buradaki maliyet şununla alakalı; bir Çin malı panel var bir de Alman malı paneller var. Maalesef bu işte de dışa bağlıyız. Çin malı panelle Alman malı panel arasında yüzde 35-40 panel maliyet farkı var. Maliyetin yarıdan fazlasını panel oluşturuyor. 1,5 milyon dolar gibi santral edinilebilir ama biraz kaliteli olsun derseniz bu işler 1,5 milyon Eurolara çıkıyor? ifadelerini kullandı.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9812,88%0,93
  • DOLAR

    32,48% -0,15
  • EURO

    34,92% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2430,94% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3994,07% -0,01