GÜRCÜLERE VATANDAŞLIK MÜJDESİ

GÜRCÜLERE VATANDAŞLIK MÜJDESİ

İnegöl Kafkas Folklor ve Kültür Derneği Başkanı Ömer Faruk Demirtaş, Gürcistan hükümetinin çifte vatandaşlık konusuna çok sıcak bakmamasına rağmen, yapılan görüşmeler neticesinde İnegöl ile alakalı özel bir çalışma yapılabileceğini söyledi.

İnegöl Kafkas Folklor ve Kültür Derneği Başkanı Ömer Faruk Demirtaş, Gürcü vatandaşların uzun süredir merakla beklediği çifte vatandaşlık konusunda açıklamalarda bulundu. Demirtaş, İnegöl Yeni Gazeteciler Derneği’nin düzenlediği ‘Ramazan Sohbetleri’ programında kendisine yöneltilen soru üzerine gürcü vatandaşlara müjdeyi verdi.

 

ŞAAKAŞVİLİ 8 AY SÖZÜNÜ TUTTU

Yeni Gazeteciler Derneği’nin önceki akşam düzenlenen Ramazan Sohbetleri programının konuğu Kafkas Folklor ve Kültür Derneği Başkanı Ömer Faruk Demirtaş oldu. Demirtaş, gürcü vatandaşların çifte vatandaşlık konusundaki beklentilerinin hatırlatılması üzerine konu hakkında bilgi verdi. 2013 yılında Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin ilçemize geldiğini ve bu ziyareti sırasında kendisinin Gürcistan vatandaşlığı ile ilgili söz verdiğini hatırlatan Demirtaş, “Saakaşvili İnegöl’ü çok iyi bildiğini ve İnegöl’ün küçük Gürcistan olduğunu ifade etmişti. Burada kendisi söz verdi ve bir kısım vatandaşlarımız bu hakkını elde etti. Ancak İnegöl’e geldikten sonra Saakaşvili’nin 8 ay sonra görev süresi doldu. Dolayısıyla yeni hükümet geldi. Ancak görev süresi dolana kadar sözünü tuttu. İnegöl’den de yaklaşık 350-400 vatandaşımız Gürcistan vatandaşlığı almaya hak kazandı. Türkiye genelinde de yaklaşık 4 bin vatandaşımız bu hakkı elde etti” dedi.

 

“HÜKÜMET VATANDAŞLIK VERMEKTE ÇEKİMSER”

Şu anki yönetimin bazı konularda rahatsızlığı olduğunu ve bu nedenle vatandaşlık verilmesi konusunda sorun yaşandığını anlatan Ömer Faruk Demirtaş, “Gürcistan vatandaşlığına aşırı talep var. Gürcistan hükümeti bu konuya çok sıcak bakmıyor. Karadeniz bölgesindeki şehirlerde yaşayan bazı vatandaşların ticari amaçla Gürcistan vatandaşlığı aldığı biliniyor. Gürcü olmamasına rağmen bunu fırsat bilerek böyle bir şey yapmaları, hükümetin de vatandaşlık verme konusunda çekimser kalmasına sebep oluyor” diye konuştu.

 

İNEGÖL’LE İLGİLİ ÖZEL BİR ÇALIŞMA OLABİLİR

Ancak İnegöl Kafkas Folklor ve Kültür Derneği olarak vatandaşlıkla ilgili talepleri olduğunu zaman zaman Gürcistan hükümetine farklı kanlarla ilettiklerini dile getiren Demirtaş, “Bu konunun üzerinde biraz daha çalışılması gerektiğini belirttiler. Ancak İnegöl ile alakalı özel bir çalışmalarının da olabileceğini belirttiler. İnşallah biz bundan sonra da bu konuda çalışmalarımızı yürüteceğiz. Çünkü İnegöllü gürcüler Türkiye ve Gürcistan arasında çok büyük bir köprüler” dedi.

 

“KAFKAS DERNEĞİ 40 YILDIR KAPANMAYAN TEK DERNEK”

Ömer Faruk Demirtaş, programda GÜRSİAD ile alakalı soruları da yanıtladı. Gürcü Sanayici ve İşadamları isminin çok fazla tepki çektiğinin hatırlatılarak bu isme ve oluşuma Kafkas Folklor ve Kültür Derneği’nin nasıl baktığının sorulması üzerine, Başkan Demirtaş Kafkas Kültür Derneği’ni örnek göstererek cevap verdi. Kafkas Folklor ve Kültür Derneği’nin yaklaşık 40 yıllık bir geçmişi olduğunu belirten Demirtaş, “Bu süreçte ülkemizde kötü günler de yaşandı. İhtilallar oldu. Ancak böyle bir dönemde bütün derneklerin kapanmasına rağmen Kafkas Folklor ve Kültür Derneği kapanmadı. Bu duruma maruz kalmamasının en büyük nedeni de tabelasında Kafkas yazması. Yani tüm Kafkasları içine alması. Aynı zamanda içeride de sadece kültürün olması ve siyasi hiçbir çalışma yapmaması” dedi.

 

GÜRSİAD İSMİ DEĞİŞİYOR

GÜRSİAD ile ilgili düşüncelerini de belirten Demirtaş, dernek isminin değişmesi konusunda karar alındığını ifade etti. GÜRSİAD’ın da Kafkas işadamları adı altında devam edeceğini işaret eden Demirtaş, “GÜRSİAD konusuna da gelince bizim önerimiz, Gürcü işadamları şeklinde değil de, yine bunun isminin Kafkasya olarak belirlenmesi oldu. Önümüzdeki günlerde yapılacak kongrede de bu şekilde isim değişikliğine gidilerek devam edileceğini biliyoruz. GÜRSİAD ismine derneğimiz de bu anlamda sıcak bakmadı. Sadece derneğimiz de değil, camiamız ve işadamlarımızın istişarelerine bakıldığında böyle bir sonuç çıktı ortaya” dedi.



  • BIST 100

    10272,75%-0,04
  • DOLAR

    32,28% -0,17
  • EURO

    34,79% -0,04
  • GRAM ALTIN

    2407,80% 0,62
  • Ç. ALTIN

    3900,49% 0,32