Haklarımızı Öğrenmeliyiz

Haklarımızı Öğrenmeliyiz

İnegöl Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Şükrü Sütcü, tüketicilerin yasal haklarını öğrenerek zaman ve para kaybından kurtulmaları gerektiğini belirtti.

15-21 Mart Tüketiciyi Koruma Haftası nedeniyle bir açıklama yapan İnegöl Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Şükrü Sütcü, tüketici hakları konusundaki yasal düzenlemelerin tüketicileri koruyan şartlar sağlıyor olsa da insanların hakların bilmeden verdikleri mücadelelerle zaman ve para kaybetmeye devam ettiğini belirtti.

 BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR

Bazen insanların bildikleri hakların bile üzerinde durmayıp, boş vermişlik içerisinde küçükte olsa zararlara katlandığını ifade eden TÜKODER Başkanı Şükrü Sütcü, ?Oysa zaman zaman iyi bilinmediğinden eleştirilere maruz kalan yasal düzenlemeleri, sorun yaşayan taraf olarak herkesten önce tüketici olarak bizlerin çok iyi bilmesi, uygulaması ve uygulanmasını sağlamak zorundayız, zaten yasal düzenlemeler ancak bu bilince ulaşmış bir toplumda bir anlam ve ifade kazanır. 15-21 Mart Tüketiciyi Koruma Haftası, ülkemizde festival havasında kutlanmalı, tüketici mağduriyetleri tüketicilerin el ele vererek birlik içinde yasal zeminde önlenmelidir. Tek bir tüketicinin mücadelesi ile tüm tüketicilerin mücadelesi aynı kefeye konulamaz. Çünkü birlikten kuvvet doğar. Bu nedenle tüketicilerimizin tüketici derneklerine üye olarak mücadele etmeleri çalışmalarına yardımcı olmaları şarttır? dedi.

 10 YILDA 10 BİN 475 ŞİKAYETÇİ

Bugüne kadar TÜKODER´e yapılan tüketici şikayetleriyle ilgili bilgi veren Sütcü, ?Derneğimizin kuruluşundan bugüne kadar yapılan şikayetleri dikkate aldığımızda temel sorunlar hakkında kısa ve öz bilgiler sunmamızın daha iyi olacağı kanaatine varılmıştır. 2007 yılında 136, 2008 yılında 253, 2009 yılında 317, 2010 yılında 457, 2011 yılında 638, 2012 yılında bin 97, 2013 yılında bin 546, 2014 yılında 3 bin 578, 2015 yılında bin 585 ve 2016 yılında 868 olmak üzere toplam 10 bin 475 kişi derneğimize gelerek şikayette bulundular. Tüm bu müracaatlar incelendiğinde 2012 ila 2015 yıllarındaki müracaat artışlarının kredilerden alınan dosya masraflarının etkilediği, 2016 yılından itibaren meydana gelen düşüşlerin ise tüketicilerimizin bilinçlenmesinden kaynaklandığı düşünülmektedir? diye konuştu.

 BİLİNÇLİ TÜKETİCİ NELER YAPMALI?

Bilinçli tüketicilerin neler yapması gerektiğini de anlatan Sütcü, ?Haklarımız konusunda bilgi vermeye başlarken genellikle kulaktan dolma bilgilerle yanılgıya düşülmemesi için peşin olarak yapılan alış verişlerde ben bu ürünü beğenmedim, bu ürün pahalı gibi nedenlerden dolayı cayma hakkımızın olmadığını belirtmek isterim. Çünkü bilinçli tüketici şunları yapmalıdır; mal veya hizmet alırken temel ihtiyaçlarını ön planda tutan, önüne çıkan veya kapısına gelen firmadan alış veriş yapmayıp, Satın alacağı mal veya hizmetin kaliteli, güvenli, ucuz ve sağlıklı olması konusunda araştırma yaparak en uygun olanını alan, bilhassa internetten yapılan alışverişlerde firmanın güvenilir ve tüketici haklarına saygılı olup olmadığını araştıran, haklarını öğrenen, hakkını arayan ve haklarına sahip çıkarak savunan, çevreye duyarlı davranarak Yurdumuz ile Dünyanın her köşesini kendi evi gibi düşünen, savurganlık ve israfa karşı olan, reklamların etkisinde kalarak yanlış karar vermeyen tüketicilerimiz bilinçli tüketici olup, bu şekilde davranmalıdır? dedi.

 CAYMA HAKLARI!

Cayma hakları konusunda bilgi veren Şükrü Sütcü, ?Ayıplı mal ve hizmet  nedir? Tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle aykırı olan maldır. Bu durumda teslim tarihinden itibaren altı ay içinde ortaya çıkan ayıpların, teslim tarihinde var olduğu kabul edilir. Taksitli Satış Sözleşmesi, satıcı ve sağlayıcının malın teslimi veya hizmetin ifasını üstlendiği tüketicinin de bedeli kısım kısım ödediği sözleşmelerdir. Kredi kartına taksitler hariç. Taksitli satışlarda tüketici, 7 gün içinde hiçbir gerekçe göstermeksizin cayma hakkına sahiptir. Ancak bu hakkın kullanılabilmesi için tüketicinin malı olağan bir gözden geçirmeden sonra kullanmaması gereklidir. Tüketici, 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeden ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkına sahiptir. Tüketicinin konut amaçlı bir taşınmazın satış bedelini önceden peşin veya taksitle ödemeyi, satıcının da bedelin tamamen veya kısmen ödenmesinden sonra taşınmazı tüketiciye devir veya teslim etmeyi üstlendiği sözleşmelerdir. Tüketici, 14 gün içinde hiçbir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkına sahiptir. Ön ödemeli konut satışında, devir veya teslim tarihine kadar tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı vardır. Sözleşmeden dönülmesi durumunda satıcı; konutun satış veya vaadi sözleşmesi nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yükümlülüklerden doğan masraflar ile sözleşme bedelinin yüzde ikisine kadar tazminatın ödenmesini isteyebilir. Satıcı, yükümlülüklerini hiç veya gereği gibi yerine getirmezse tüketiciden her hangi bir bedel talep edemez. İş yeri dışında kurulan sözleşmeler (kapıdan satış); tüketici, 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeden cayma hakkına sahiptir. Sözleşme verilmemiş ise 14 günle sınırlı değildir. Mesafeli satış sözleşmelerinde tüketici, 14 gün içerisinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkına sahiptir. Devre tatil sözleşmelerinde tüketici, 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin veya cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Cayma bildirimlerinin mutlaka yazılı, iadeli taahhütlü posta ile ön ödemeli konut satışlarında ise cayma bildiriminin mutlaka noterler aracılığı bildirilmesi gerekiyor? şeklinde konuştu.

 Haber ve Fotoğraf: Osman GÜRBAŞ



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,32% -0,10
  • EURO

    34,75% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2389,59% -0,29
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07