HAMİLELİK İŞ HAYATINIZI ZORLAŞTIRMASIN

HAMİLELİK İŞ HAYATINIZI ZORLAŞTIRMASIN

Özel Medi-Ce İnegöl Hastanesi Başhekimi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mustafa Kır, hamileliğin iş yaşantısını zorlaştırmaması için alınacak önlemleri anlattı.

 

Hamilelik, iş yaşantınızı biraz zorlaştıracak gibi görünse de alacağınız önlemler ile bu süreci daha rahat bir şekilde geçirmeniz mümkün. Özel Medi-Ce İnegöl Hastanesi Başhekimi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mustafa Kır, iş hayatını zorlaştırmayan hamilelik dönemi hakkında bilgi verdi. “Hamileyseniz ve henüz işinize ara vermediyseniz, sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmek için beslenme düzeni ve kıyafet gibi konulara mutlaka dikkat etmelisiniz” diyen Op. Dr. Mustafa Kır, çalışan anne adaylarına sağlıklı ve rahat bir hamilelik dönemi için önerilerde bulundu.

 

BESLENME ALIŞKANLIKLARINIZI DÜZENLEYİN

Sağlıklı ve kaliteli bir gebelik dönemi geçirmek için özellikle çalışan anne adaylarının beslenme alışkanlıklarını tekrar gözden geçirmesi gerektiğini söyleyen Kır, “Temel besin maddeleri olan et, yumurta, kuru baklagiller, süt ve süt ürünleri, sebze-meyve ve tahıllardan yeterince alınmalı, şeker ve yağ dengesi iyi ayarlanmalıdır” dedi.

 

ARA ÖĞÜNLERİNİZİ ATLAMAYIN

Anne adaylarının günlük kalori ihtiyaçlarının diğer kadınlara oranla 300 kalori daha fazla olduğunu da vurgulayan Mustafa Kır, “Kadınların normal beslenme düzenlerine hamilelikle birlikte 20 gr protein, 15-20 mg demir ve 500 mg kalsiyum eklenmelidir. 3 ana 3 ara öğün olmak üzere en az 6 öğün beslenilmelidir. Sıvı gıdaları ve özellikle suyu gebelik öncesine nazaran daha fazla tüketmek gereklidir (en azından 2 litre/gün). Kahve ve çayın günde 2 fincandan daha fazla tüketilmemesi önerilmektedir. Ara öğünlerde lifli ve kepekli besinler sindirim sistemi için faydalı olacaktır. Ara öğünlerde havuç, elma gibi meyve ve sebzeler rahatlıkla tüketilebilir. Doğal meyve suları da başka bir alternatif olabilir. Yine bu ara öğünler için süt, süt ürünleri ve sütlü tatlılar da rahatlıkla tüketilebilir” diye konuştu.

 

KIYAFET SEÇİMİNİZİ DİKKATLİ YAPIN

Mustafa Kır, anne adaylarının aylar ilerledikçe giyimlerinde de bazı değişiklikler yapmaya başlaması gerektiğini söyledi. İş ve günlük hayatlarında vücuda oturmayan, rahat hareket etmelerini sağlayacak hafif ve bol kıyafetler tercih edilmesi gerektiğini anlatan Kır, “Özellikle terlemeyi artıran sentetik kumaşlar yerine daha sağlıklı olan pamuklu kumaşlar tercih edilmelidir. İç çamaşırlarında da buna dikkat etmeliler. Bu dönemde ayakkabı seçimi de oldukça önem taşır. Topuksuz veya yüksek topuklu ayakkabılar sıklıkla bel ağrılarına sebep olabileceğinden alçak topuklu ayakkabılar anne adayının çalışma ortamındaki rahatı için daha doğru olacaktır” dedi.

 

DİNLENMEYİ İHMAL ETMEYİN

Çalışan hamilelerin eve geldiklerinde günün yorgunluğunu atacak ve kendilerini ertesi iş gününe hazırlayacak şekilde dinlenmeleri gerektiğini belirten Kır, “Günün önemli bir kısmını ayakta geçiren hamileler, evde ayaklarını ve bacaklarını yüksek bir noktaya kaldırarak dinlenmelidirler. İş sonrası veya evde basit yürüyüş veya temel egzersiz hareketleri ile toplardamarlardaki kan akışını düzenleyecek hareketler yapmaları önerilmektedir” şeklinde konuştu.

 

ÇALIŞMASI SAKINCALI OLAN GEBELER!

Mustafa Kır, çalışması sakıncalı olan gebeleri ise şöyle sıraladı: “Vajinal kanaması olan gebeler, hipertansiyonu olanlar, erken doğum şüphesi olanlar ve geçmişinde ikiden çok erken doğum yapmış kadınlar, bebekte gelişme geriliği olanlar, rahim ile ilgili yetmezliği olan gebeler, bazı çoğul gebelikler ve amniyon sıvısının çok fazla olduğu vakalarda anne adaylarının çalışması sakıncalıdır. Ancak yüksek tempolu ve çok yorucu bir işi olmayan anne adayları, gebeliklerinin son haftalarına kadar rahatlıkla çalışabilirler. Çalışma zamanı ve şekli mutlaka gebelik takibini yapan hekim tarafından da belirlenmelidir.”



  • BIST 100

    10111,02%0,28
  • DOLAR

    32,38% -0,12
  • EURO

    34,70% -0,27
  • GRAM ALTIN

    2408,15% -1,09
  • Ç. ALTIN

    3907,21% 0,00