www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Harf Devrimi Türkçeyi Özgürleştirdi

Harf Devrimi Türkçeyi Özgürleştirdi

1 Kasım Harf Devrimi´nin 90. yılını kutladıklarını belirten Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Necmi Demir, ?Harf Devrimi, Türkçe üzerindeki boyunduruğu kaldırmak için atılan güçlü bir adımdır? dedi.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan CHP İlçe Başkanı Necmi Demir, ?1 Kasım 1928´de yapılan Harf Devrimi, Türkçe üzerindeki boyunduruğu kaldırmak için atılan güçlü bir adımdır. 90 yıl öncesini düşündüğümüzde Türkçe Arapça-Farsçanın sözcükleriyle kurallarının da baskın olduğu, yüzyıllarca kullanılan Osmanlıca Arap abecesiyle yazılıyordu. Y ani Arap harfleri Türkçe ile uyumlu değildi.Arap abecesi Türkçenin seslerini yansıtmıyordu. Örneğin Türkçenin 8 sesli harfine karşılık bir tane bile harf yoktu. Ünsüzler de birkaç harfle karşılandığından ünlülerde olduğu gibi bunlarda da öğretme ve öğrenme zorluğu yaşanıyordu. Öteki ünsüzlerin yazılışındaki benzerlik de yazma ve okuma güçlüğü yaratıyordu. Yazılıştaki benzerlik, üstteki alttaki nokta sayıları nedeniyle bazı harfleri özellikle el yazısında karıştırma olasılığı yüksekti.Yüzyıllarca Türkçenin ekleri, kökleri ve tamlama oluşturma özelliği unutulmuş, yine öğretme-öğrenme zorluğu olan Arapça-Farsçanın kuralları gelmişti; bazı seslerin ne zaman, hangi ünsüzden sonra uzatılarak ya da inceltilerek okunacağının yanı sıra sözcüklerin tekil-çoğul kullanımında da zorluk söz konusuydu.Geçmişte kullanılan Arap abecesi aracılığıyla halkın inançları kullanılmış, görünüşü Kur´an alfabesine benzediğinden dinsel anlam yüklenerek ve her metin kutsallaştırılarak çoğunluğu okuryazar olmayan halk kandırılmıştır. İşte 2018 Türkiye´sinde yaşanan birçok sıkıntının, devrimlerle hesaplaşmanın temelinde yatan da budur.90 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk´ün öncülüğü ve öngörüsüyle yaşama geçen Harf Devrimini, kendilerine ?âlim´ denenlerin ?Bir gecede cahilleştirildik´ diyerek halkı kandırmalarının sebebi bireysel ve siyasal çıkarlarıdır. Bu nedenle Arap abecesinin Türkçe ile uyumu olup olmadığını bilmeden atıp tutanları ve özellikle de bilip de bilmezden gelenleri bir kez daha uyarmak isteriz. ?Bir gecede cahilleştirildik´ diyenlerin çoğunun kullandıkları dilin çirkinliğine abuk sabuk açıklamalarına baktığımızda Türkçenin tarihsel akışının yanı sıra Arap abecesinin özelliklerini de hiç bilmediklerini anlayabiliyoruz.Şimdi asıl eleştirilmesi, bilimsel verilerle tartışılması gereken 21. yüzyılda Türkçe yazılanları anlamayan, kendini anlatamayan, Atatürk´ün çağdaş uygarlık hedefinin dışına itilen çocuk ve gençler de,bilerek ve isteyerek oluşturulan bilgisizliktir. Bugün asıl tartışılması gereken Harf Devrimi değil, cahillerin cesaretidir.?

TÜRK DEVRİMLERİNE SONSUZA DEK SAHİP ÇIKACAĞIZ

?Harf Devrimiyle her yaştaki yurttaş çabucak okuma yazmayı öğrenmiş, Cumhuriyetin getirdiği yeniliklerle geçmişteki yaşamını karşılaştırma olanağı bulmuştur. Harf Devrimiyle çocukların kendi kendine öğrenebildiği yeni yazımız kültürel değerlerimizi araştırmamızı, doğru anlamamızı sağlamış; geçmişle bağları sağlamlaştırmıştır. Harf Devrimiyle Türkçenin olanaklarını görme ve kullanma bilincimizi güçlendiren Mustafa Kemal Atatürk´ü; Atatürk´ün öncülüğünde devrime emek veren Emin Erişirgil, İhsan Sungu, Fazıl Ahmet Aykaç, Ragıp Hulusi Özden, Ahmet Cevat Emre, İbrahim Grandi Grantay, Falih Rıfkı Atay, Ruşen Eşref Ünaydın ve Yakup Kadri Karaosmanoğlu´nu saygıyla anıyoruz.Biz, Atatürk´ün kurduğu 95 yaşındaki Laik Cumhuriyetimize olduğu gibi Atatürk´ün başlattığı Harf ve Dil Devrimi de dâhil tüm Türk devrimine de sonsuza dek sahip çıkacak, her durum ve koşulda Türk Devrimini bilimsel akılla savunacağız! Ayrıca bugün, ?Türkiye Büyük Millet Meclisi´nin, hukuku hâkimiyet ve hükümranının mümessili hakikisi olduğuna dair´ adlı kararnamesi ile1 Kasım 1922´de Hilafet ve Saltanat birbirinden ayrılarak Saltanat kaldırıldı. Egemenlik artık Türk milletinindir.Kulluktan vatandaşlığa, ümmetçilikten millet olmaya, hurafeden uygarlığa, karanlıktan aydınlığa çıktığımız günün başlangıcıdır.Büyük bir gururla Harf Devriminin ve Saltanatın Kaldırılmasının yıldönümlerini kutluyoruz? ifadelerini kullandı.

 

Haber ve Fotoğraf: Osman GÜRBAŞ



  • BIST 100

    9669,35%1,52
  • DOLAR

    32,59% 0,35
  • EURO

    34,85% 0,37
  • GRAM ALTIN

    2490,11% 0,24
  • Ç. ALTIN

    4182,30% 0,25