HASTANEDE PARMAK UNUTULMADI

HASTANEDE PARMAK UNUTULMADI

Sağlık Bakanlığı, İnegöl Devlet Hastanesi’nde bir hastanın kopan parmaklarının acil serviste unutulduğu iddialarını yalanladı. “Böyle bir durum söz konusu değildir” dedi.

 

Sağlık Bakanlığı, İnegöl`de bir hastanın kopan parmaklarının acil serviste unutulması gibi bir durumun söz konusu olmadığını bildirdi. Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, dün bazı basın yayın organlarında “Kopan parmakları hastanede unutuldu” başlığıyla haberler yer aldığı hatırlatıldı.

 

HASTA SEVK EDİLDİKTEN SONRA PARMAKLAR HASTANEYE GETİRİLDİ

Bakanlığın açıklamasında konuya ilişkin Bursa İl Sağlık Müdürlüğünün hazırladığı şu açıklamaya yer verildi:

“Olay, İnegöl`de bulunan bir plastik fabrikasında 1 Ocak 2014`te meydana gelmiştir. 16 yaşındaki 1997 doğumlu İ.B, enjeksiyon makinesinde çalıştığı sırada makinenin kapağını açıp kapatırken elini makineye kaptırmıştır. Sol eli hasar gören gencin bir parmağı koparken 3 parmağı da ezilerek hasar görmüştür. Yaralanan işçi fabrikadaki arkadaşlarınca otomobille İnegöl Devlet Hastanesine kopan parmağı olmaksızın getirilmiştir. Burada ilk müdahalesi yapılmış, Genel Cerrahi ve Plastik Cerrahi uzmanlarınca değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda hastanın bir üst merkeze sevk edilmesi gerektiği hasta yakınlarına bildirilmiştir. Hasta yakınları, yetkililerin uyarılarına rağmen hastayı kendi imkanlarıyla özel bir otomobille Bursa`ya götürmek üzere hareket etmişlerdir. Hastanın Bursa`ya hareketinden sonra, fabrikadaki arkadaşları tarafından kopan parmak parçaları İnegöl Devlet Hastanesine getirilmiştir.  Kopan parmak parçaları hastanede buzluğa konularak muhafaza edilmiş ve Bursa`ya hareket eden hasta yakınlarına da telefonla haber verilmiştir. Bunun üzerine geri dönen hasta yakınları buzlukta muhafaza edilen parmak parçaları teslim alarak tekrar hareket etmişlerdir.”

 

VAKAYLA İLGİLİ BİR İHBAR YOK

Haberlerde iddia edildiği gibi ‘Kopan parmakların acil serviste unutulması’ gibi bir durumun söz konusu olmadığı belirtilen açıklamada, kopan parmak parçalarının hastaneye hasta sevk edildikten sonra getirildiği, hastane tarafından muhafaza edildiği, sonra da hasta yakınlarına teslim edildiği kaydedildi. Hastanın Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde ameliyat edildiği belirtilen açıklamada, ayrıca 112 Komuta Kontrol Merkezi kayıtları incelendiğinde vaka ile ilgili 112 hattı üzerinden bir ihbar olmadığının da anlaşıldığı bildirildi.

 

AYAK PARMAKLARI UMUT OLDU

Öte yandan, 16 yaşındaki gencin iş kazasında kopan 3 parmağı dikilemedi. Gencin el fonksiyonlarını yüzde 60-70 oranında sağlayabilmesi için ayak parmağı umut oldu. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ramazan Kahveci, “Ayak ikinci parmağının ele nakli mümkündür” dedi.

Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Kliniği`nde ameliyata alınan gencin unutulan 3 parmağı aşırı derecede ezik olduğu için dikilemedi. Doktorlar, uzun çabalar sonunda gencin kopmak üzere olan yüzük parmağını dikmeyi başardı. Aşırı derecede ezik olan bu parmağın iyileşmesi beklenirken, klinikte tedavisi süren gencin bir süre daha müşahede altında tutulacağı öğrenildi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Kahveci, “Gelen hastanın parmakları ezici bir yaralanma olduğu için ne yazık ki mikro cerrahi teknikle dikilemedi. 2, 3 ve 5. parmağına herhangi bir işlem yapılmadı. Sadece parmak uçları kapatıldı. 4. parmağında ise ezilmeye bağlı dolaşım problemi vardı. Bir gün beklendi. Daha sonra ameliyata alındı ve dikildi. Giderek durumu daha iyiye gidiyor. Hastamızın birinci parmağında ise bir sıkıntı yok” dedi.

 

“AYAK PARMAĞI ELE DİKİLEBİLİR”

Bu gibi vakalarda işlenecek tedavi yollarının bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Kahveci, “Elimizin baş parmağı el işlevinin yüzde 50`sini yapar. Diğer 4 parmağı ise kalan yüzde 50`sini yapar. El işlevini çok iyi yapması için birinci parmağın karşısına bir parmağın gelmesi gerekir. Bu sayede el işlevinin çok önemli bir kısmını gerçekleştirir. Eğer 4. parmak güçlü olarak kalır ve bir problem çıkarmazsa bu hastamız pek çok işlevi yapacaktır. Yüzük parmağı yeterince çalışmazsa, ikinci parmakla yeri değiştirilebilir. Eğer bu teknik uygun olmaz ise aradan biraz zaman geçtikten sonra ayaktan ele parmak nakli yapılabilir. Böylece el fonksiyonlarının yüzde 60-70`ini kullanabilir” dedi.



  • BIST 100

    10263,97%0,54
  • DOLAR

    32,34% -0,05
  • EURO

    34,77% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2388,12% -0,34
  • Ç. ALTIN

    3873,60% -0,14