www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

HAVA ŞARTLARI FİYATLARI ETKİLEDİ

HAVA ŞARTLARI FİYATLARI ETKİLEDİ

İnegöl Sebze ve Meyveciler Odası Başkanı Vehbi Durgut, hava şartlarından dolayı ürünlerin azaldığını ve fiyatlarının arttığını ifade etti.

Alanyurt Salı Pazarı´nda açıklamalarda bulunan Durgut, kış ayı ve yağan kar nedeni ile sebze fiyatlarının arttığına dikkat çekti.

SÖKÜM YAPILAMADIĞI İÇİN FİYATLAR YÜKSELİYOR

Son günlerde artış gösteren Pazar fiyatlarıyla ilgili değerlendirme bulunan Durgut, ?Bazı ürünler aşırı derecede yükseldi ama gerçek değerlini buluyor. Haberlerde izliyoruz Antalya, Mersin gibi illerde de hava durumları belli sera ürünlerinin. Kış mevsimi?Bugün patlıcan 5 liraya satılıyor, Perşembe günü belki 5 liraya da satılmayacak. Bugün patlıcan 4-4,5 lira oldu. Salatalık da öyle... Ispanağa bakın, İnegöl´de çıktığı haldefiyatı 4-5 lira. Karın altından adam gidip çıkaramıyor, işçi bulamıyor. Çoluk çocuğu ile kendi imkânları ile 300 kilo ürün toplayacağına 50 kilo topluyor. Bu da fiyatlara yansıyor. Bu ekmek, sigara gibi bir şey değil. Duruma bağlı bir şey. Bu nedenle bazı ürünlerde fiyatlar yükseliyor. Söküm yapılamadığı için fiyatlar yükseliyor? dedi.

ÜRÜNÜN NASIL GELDİĞİNİ BİLMİYORLAR?

Durgut, ?Vatandaşlar bu havalarda bu ürünleri istiyorlarsabiraz da paralarına kıyacaklar. Sıcak sobanın önünde otururken, ürünün nasıl geldiğini bilmiyorlar. İşçilik ücretleri yükseliyor, mazotun fiyatı 4,5 lira... Maliyet yükseldiği için bu da tüketiciye yansıyor. Geçtiğimiz günlerde yumurta ile ilgili araştırmalar yapıldı. Doların yükselmesi ile malzeme fiyatlarının yükselmesi, bazı ülkelerde kuş gribinin yaşanması nedeni ile yumurtanın fiyatı arttı. Yumurtanın fiyatı arttıysa, bu konu da aynı bunun gibi.?

ÜRÜN BOLLUĞU FİYATLARI DÜŞÜRÜR

?Ürünlerde azalma olduğu için fiyatlar yükseliyor. Ürünler bollaşınca fiyatlar da otomatik olarak düşüyor. Ürünün bol olduğu zamanda yüksek fiyatla satmak isteseniz zaten satamazsınız. Normalin üzerinde olan ürünler; biberler, salatalık, patlıcan, ıspanak, havuç... Bir hafta evvel 1 liraya satılan havuç, şimdi 2-2,5 liraya satılıyor.?

GÜVENLİK SORUNLARI VAR

?Güvenlik konusunda sıkıtılar var. 3-4 arkadaştan duydum, akülerini çalıyorlar.Nasıl bir zamanlar pazarcının bozuk paralarını çalıyordular, o önlendi şimdi de esnafların akülerini çalıyorlar. Perşembe Pazarı´nda, Cuma Pazarı´nda, Mesudiye Pazarı´ndan da çaldıran oldu. Güvenlik zafiyeti var. Bunun önlenmesini istiyoruz. Daha sık kontrollerin yapılmasını istiyoruz? ifadelerini kullandı.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,50% 0,29
  • EURO

    34,79% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2443,62% 0,22
  • Ç. ALTIN

    3980,20% 0,00