HAVAİ FİŞEK VE DİLEK BALONU YASAK

HAVAİ FİŞEK VE DİLEK BALONU YASAK

İnegöl Kaymakamı Ali Akça Başkanlığında toplanan Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu, 1 Haziran-15 Ekim tarihleri arasında uygulanacak kararları belirledi. Bu tarihlerde havai fişek ve dilek balonu satışı ve kullanımı yasaklandı.

Yaz aylarının gelmesi ve orman yangını tehlikesinin artmasıyla birlikte, İnegöl’de olası bir orman yangını yaşanmaması ve meydana gelebilecek yangınlarda en hızlı şekilde müdahale edebilmek amacıyla İnegöl Kaymakamı Ali Akça Başkanlığında toplanan ‘İnegöl İlçesi Orman Yangınları İle Mücadele Komisyonu’nun alınan kararları açıklandı. 1 Haziran-15 Ekim tarihleri arasında uygulanacak kararlar havai fişek ve dilek balonlarına yasak getirirken, piknikçilerin piknik alanlarını da kısıtlıyor.

TÜM YIL İÇERİSİNDE DİKKATLİ OLUNMALI

İnegöl Orman İşletme Müdürü Muhammed Çolak, dün bir açıklama yaparak orman yangınları konusunda bilgi verdi ve komisyonun aldığı kararları duyurdu. Çolak, yangın sezonunun 1 Haziran ile 15 Ekim arasındaki dönemi kapsadığını belirterek; “Ama artık belli bir sezon kapsamı yapmak yanlış olur. Çünkü mevsimsel geçişlerde bir değişiklik olduğu için artık yılın 12 ayında yandın çıkma olasılığı var ve çıkıyor. Bu nedenle vatandaşların sadece yaz mevsimlerinde değil tüm yıl içerisinde dikkatli olmalarını istiyoruz” dedi.

DUMANI GÖRDÜĞÜNÜZ GİBİ BİLDİRİN

2014 yılı içerisinde meydana gelebilecek olası orman yangınlarına karşı İşletme Müdürlüğü olarak 2 yangın ekibini hazır duruma getirdiklerini belirten Muhammed Çolak, “İki ekibimizde şuanda faal durumda. Ayrıca 2 gözetleme kulemiz var. Bu konuda özellikle vatandaşlarımızın havaların ısındığı bu hassas günlerde pikniklerini izin verilen piknik alanlarında yapmalarını istiyoruz. Bunun yanında yangına müdahalede en etkili yöntem ilk müdahalenin kısa zamanda olması. Bu noktada vatandaşlarımız ücretsiz alo 177 hattını duman gördükleri gibi araması bizim için çok önemli. Bu numara bilinmiyorsa 112 de aranabilir. Oradan da biz direk devreye giriyoruz” diye konuştu.

“ÇOBANLARIN DUYARLI OLMASINI İSTİYORUZ”

Muhammed Çolak, çıkan yangınların yüzde 90-95’inin insan eliyle meydana geldiğini ifade ederek; “Bunların da yine rantsal olarak yüzde 90’ı dikkatsizlik ve ihmalden kaynaklanıyor. Bu bağlamda hasat mevsiminde vatandaşlarımızın çaylarını mümkünse termosla götürmelerini rica ediyoruz. İlçe Tarım Müdürlüğümüzde bununla ilgili bir çalışma başlatmış. Çobanların eğitimi çok önemli. Kırsal alanda çobanlarımız geziyor. Akşam saatlerinde serin olduğu için ateş yakıyorlar ve söndürmeden gittiklerinde bu tarz yangınlar meydana geliyor. Çoban kardeşlerimizin de duyarlı olmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

2013’TE 25 HEKTAR ALAN YANDI

İnegöl’de 2013 yılı içerisinde meydana gelen yangınlar hakkında da bilgi veren Çolak, “Yangınları yıllar itibariyle irdelemek gerekirse; geçen yıl adet olarak çıkan yangın sayımız fazlaydı. İnegöl’de 14 yangın meydana geldi. 25 hektarlık bir alan zarar gördü. Çok şükür bizim yangınlarımız tepe yangınlarına dönüşmedi ve örtü yangını dediğimiz ot ve çayırın yanması şeklinde devam etti. Ama yine de bu büyük yangınlar çıkmayacak demek değil” dedi.

KOMİSYON KARARLARI BELLİ OLDU

Müdür Çolak, İnegöl’ün yangın komisyon kararının da Kaymakamlıkta 12 Haziran 2014 tarihinde yapıldığını duyurdu. Burada komisyonun aldığı kararlara da vatandaşların uyması gerektiğine vurgu yapan Çolak, “Özellikle bu konuda yaz mevsimlerinde düğünlerin olduğu dönemde havai fişeklerin yangına sebep olduğunu biliyoruz. Bu nedenle ormana en az 500 metre mesafede havai fişek atılması yasak. Vatandaşlarımızın bu konuda dikkatli olması lazım. Yine dilek balonlarının kullanımı da tehlike arz ediyor. Ben vatandaşlarımızın duyarlı olacağına inanarak yangınsız bir sezon geçireceğimizi ümit ediyorum” dedi.

KOMİSYONUN ALDIĞI KARARLAR

12 Haziran 2014 Perşembe günü sabah 10.30’da İnegöl Kaymakamı Ali Akça Başkanlığında toplanan ve Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Orhan Doğan, İnegöl Jandarma Komutanı Kıdemli Yüzbaşı Uğur Baş, Emniyet Müdürü Şükrü Kaplan, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, Orman İşletme Müdürü Muhammed Çolak, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru, İnegöl Müftüsü Bayram Canbey, Toplum Sağlığı Sorumlu Hekimi Hakan Akyol ile UEDAŞ Müdürü İshak Aktepe’nin katıldığı toplantıda çıkan kararlar ise şöyle sıralandı:

İSTİHBARAT ÇALIŞMALARI ARTTIRILACAK

Orman yangınlarının söndürülmesinde öncelikle Orman İşletme Müdürlüğü yangın ekipleri kullanılacak, bu ekiplerin yeterli olmaması durumunda civar Orman İşletme Müdürlüklerinden takviye ekip talep edilecektir. İhtiyaç halinde, İnegöl Belediyesinden, Karayollarından, ekip ve araç desteği sağlanacaktır. Kasten ve Terör amaçlı çıkarılabilecek orman yangınlarının önlenebilmesi için istihbarat çalışmaları arttırılacaktır. İstihbarat kuruluşları bu konuda Orman İşletme Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde olacaklardır.

ARICI VE ÇOBANLARIN KİMLİK TESPİTİ YAPILACAK

İlçemize yaz aylarında diğer illerden gelen arıcı ve çobanların kimlik tespitleri Mahalle Muhtarları, Jandarma Komutanlığı, İlçe Tarım Müdürlüğü ve Orman İdaresinin iş birliği ile yapılacak ve bu kişiler yangın konusunda uyarılacaktır. Yangın sezonu boyunca piknik yerleri dışında piknik ve konaklama yapılması yasaktır. Bu husus İlçe Jandarma Komutanlığı, İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerince takip edilecektir. Yangın sezonu boyunca piknik yapılacak yerlerin listesi talep edenlere verilecektir.

HAVAİ FİŞEK VE DİLEK BALONU YASAK

15 Haziran 15 Ekim tarihleri arasında ormanlık alana 500 metre mesafede havai fişek atılması yasaktır. Bu husus İlçe Jandarma Komutanlığı, İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerince takip edilecektir. Yangın riskinin yüksek olduğu günlerde görev sahaları itibarıyla, İlçe Jandarma Komutanlığı, İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Orman İşletme Müdürlüğü seyyar ekipler çıkararak halkı yangına karşı uyaracaklardır. Diğer kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörden yangın yerine gelen itfaiye araçları, iş makineleri ve diğer vasıtalar ile personel yangın amirinin emrinde görev yapacaklardır. Görev süresi yangının söndürülmesine bağlı olarak yangın amirinin iznine tabidir. İlçemiz sınırları içerisinde dilek feneri ve benzeri ad altında satılan, havada uzun mesafeler uçabilen ve düştüğü yeri yakma özelliğine sahip nesnelerin satışı ve kullanımı 15 Haziran -15 Ekim 2014 tarihleri arasında yasaktır. Belediye Başkanlığı, İlçe Jandarma Komutanlığı ve İlçe Emniyet Müdürlüğü gerekli tedbirleri alarak satan ve kullananlar hakkında yasal işlem yapacaklardır. Orman yangınları ile mücadele komisyonu, havaların çok kritik olduğu durumlarda ve gerekli gördüğü diğer zamanlarda toplanarak, tedbirlere yönelik ilave kararlar alabilecektir.



  • BIST 100

    10272,75%-0,04
  • DOLAR

    32,28% -0,17
  • EURO

    34,79% -0,04
  • GRAM ALTIN

    2407,80% 0,62
  • Ç. ALTIN

    3900,49% 0,32