www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

HAYDİ, HAYIRLI OLSUN

HAYDİ, HAYIRLI OLSUN

Yaklaşık 1 buçuk yıl önce Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin sözleri ile başlayan merkez ilçe tartışmalarına, yine Altepe yaptığı net açıklamalarla noktayı koydu. İnegöl’ün yıllardır süren il olma sevdası da bu açıklamalarla su

1 buçuk önce İnegöl’ün ve diğer 16 ilçenin merkeze bağlanacağını açıklayan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, isteyen ilçelerin hemen meclis kararı alarak Bursa Büyükşehir’e bağlanacağını, bağlanmak istemeyen ilçelerin ise 2011 yerel seçimlerinde bağlanacağını duyurdu. Öte yandan İnegöl’e bağlı Cerrah, Yenice, Kurşunlu ve Tahtaköprü beldeleri ise mahalle olacak.

İl sınırlarının genişletilmesi ile ilgili yasanın çıkmasıyla birlikte, Bursa il sınırları, aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi’nin sınırı olacak. Başkan Altepe, bu yöntemle Bursa’nın kaynaklarının daha iyi yönetileceği görüşünde. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa il sınırlarının genişletilmesi konusuyla ilgili ilk kez, net konuştu ve yeni uygulamayı da anlattı.

Başbakan Açıklamıştı

Altepe, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, 12 Haziran genel seçimi öncesi konuştuğu bir mitingde büyükşehirler için yapılacak yeni düzenlemeyi açıklamış, ancak seçmenlerin olumsuz etkilenmemesi için detaylar üzerinde durmamıştı. İl sınırlarının genişletilmesi ile ilgili üzerinde çalışılan metin, çok kısa bir süre içerisinde TBMM’den geçecek. Yasa çıktığında, Kocaeli ve İstanbul örneğinde olduğu gibi tüm ilçeler Büyükşehir’e bağlanacak, Bursa da tek merkezden yönetilecek. Resmi değişiklik, 2014 yerel seçimleriyle birlikte gerçekleşecek ve o seçimde tüm ilçelerdeki seçmenler, ‘Büyükşehir Belediye Başkanı’ için de oy verecek.

İsteyen Hemen Bağlanacak

Merkeze bağlanmak isteyen ilçeler, 2014’ü beklemeden belediye meclis kararıyla Büyükşehir’e bağlanabilecek. Yenice, Cerrah, Kurşunlu ve Tahtaköprü beldeleri de dahil olmak üzere 23 belde belediyesi, 2014 yerel seçimleriyle birlikte tüzel kişiliğini yitirecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe, hizmetin iyi planlanabileceğini belirterek, 17 ilçenin Büyükşehir’e bağlanmasının Bursa’nın hayrına olacağını söyledi.       

TBMM gündemindeki tasarının yasalaşması durumunda İnegöl’ün yanı sıra Mustafakemalpaşa, Karacabey, Orhangazi, İznik, Yenişehir, Keles, Orhaneli, Büyükorhan ve Harmancık da Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanacak. Tıpkı İstanbul ve Kocaeli’de olduğu gibi tasarının TBMM’de yasalaşmasıyla Bursa tek merkezden yönetilecek. Bu önemli gelişme sadece Bursa Büyükşehir Belediyesi’yle de sınırlı olmayacak.

Bugünkü gelişme, aylar önce de gündeme gelmişti. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 7 merkez ilçenin dışında kalan diğer 10 ilçenin de, Büyükşehir’in sınırlarına dahil edileceğini dillendirmiş ve buna İnegöl’den büyük bir tepki konmuştu. Bunun için TBMM’de aylar öncesinde yapılan düzenleme, genel seçimler öncesi kamuoyuna açıklanmamıştı. Gerekçesi de, Haziran ayında yapılan genel seçimlerde vatandaşın olası tepkilerinin sandığa yansımasını önlemekti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da ifade ettiği gibi, nüfusu 750 bini geçen 11 il Büyükşehir Belediyesi olacak ve tüm ilçeler Büyükşehir Belediyeleri il sınırına dahil edilecek. Başbakan, Kocaeli ve İstanbul Büyükşehir belediyelerini örnek aldıklarını söylemişti.

Geçiş Nasıl Olacak

TBMM gündeminde olan yasa tasarısının yasallaşması durumunda Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Gemlik, Mudanya, Kestel ve Gürsu merkez ilçelerinin dışında kalan İnegöl, Mustafakemalpaşa, Karacabey, Orhangazi, İznik, Yenişehir, Keles, Orhaneli, Büyükorhan ve Harmancık belediyeleri, kendi meclislerinde ‘Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanmak istiyoruz’ şeklinde bir karar alacak. Bu karar, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylandıktan sonra geçiş sağlanmış olacak. Statüye göre merkez ilçeye dönüşen 10 belediyenin başkanları, 2014’te yapılacak yerel seçimleri beklemeksizin Büyükşehir Belediyesi meclis üyesi sıfatını almış olacak. Meclisinden bu kararı geçirmeyen ilçelerde ise, 2014 seçimleriyle birlikte Büyükşehir’e bağlanma işlemi kendiliğinden gerçekleşecek. Bu ilçelerde seçmenler, 2014 yerel seçimlerinde büyükşehir belediye başkanlığı için de oy kullanacak.

Beldeler Mahalle Olacak

10 ilçenin merkez ilçe statüsüne kavuşması durumunda, bu ilçelere bağlı belde belediyelerinin durumu da netlik kazanacak. Belediyelerinin kapanmaması için çeşitli propagandalar yaparak tepkilerini göstermeye çalışan belediye başkanlarının da bu çabaları sonuçsuz kalmış oldu. Buna göre konumu gereği Zeytinbağı`nın dışında kalan 23 belde belediyesi 2014 yerel seçimleriyle birlikte tüzel kişilik vasfını yitirerek mahalleye dönüşecek.

Başkan Altepe’den Başkanlara Mesaj

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 17 ilçenin de Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanmasının Bursa’nın hayrına olacağını belirterek, şöyle konuştu: “Her şeyden önce Bursa tek merkezden yönetileceği gibi, şehrin tüm kaynaklarını çok iyi değerlendirme imkanımız olacak. Yeraltı ve yerüstü zenginliklerimize sahip çıkacağız. Mesela Bursa’nın öz malı olan su kaynaklarımızı kimse istediği gibi pazarlayamayacak. Buralardan elde edeceğimiz gelir yine bu şehirde yaşayanlara hizmet olarak geri dönmüş olacak. Bunları yaparken de, her ilçe belediyesinin bütçe yetersizliğinden yıllardır yapmak isteyip, yapamadıkları alt ve üstyapı hizmetlerine öncelik vereceğiz. Büyükşehir Belediyesi’nden hizmet bekleyen öncelikli olarak göç veren ilçelerimiz yani dağ ilçelerimiz var. Bu ilçelerimizin kendi kendine yetebilen bir ekonomik güce ulaşmasını sağlayacağız. Merkezi planlama sistemiyle Bursa’yı birlikte geliştirip büyüteceğiz. Bunun için de Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin dünya çapında projeleri olduğu gibi, teknik kadrosu olan bir belediyeyiz. Bize bağlanacak ilçelerimizin bu projeleri, kendi ilçelerinde hayata geçirme imkanı yok. Kısacası şehrin her noktasına Büyükşehir gözüyle bakmak önceliğimiz olacaktır. Zaten bu ilçelerimiz Büyükşehir’e dahil olduklarında, farklılığı alacakları hizmetlerle göreceklerdir. Büyükşehir Belediyesi’nin mühendisi, teknik elemanı örneğin Harmancık’ın gelişip büyümesi içinde çalışacak. İşte fark burada. Zaten belediye olarak 2 milyon nüfusa hitap ediyoruz. Dahil olacak yeni 10 ilçemizle birlikte nüfusumuz 2 milyon 600 bine ulaşacak.”

Söz konusu yasanın kabul edilmesini Büyükşehir Belediye başkanları olarak çok da arzu etmediklerini, Bursa’da ise sadece dağ ilçelerinin merkeze bağlanmasını istediklerini de vurgulayan Başkan Altepe, “Çünkü mevcut merkez 7 ilçeyle uğraşmak varken birkaç ay içinde 17 ilçeyle uğraşmaya başlayacağız. Bundan da şikayetçi olmadığımızı yapacağımız hizmetlerimizle ortaya koyacağız tabii. Daha büyük ve güzel Bursa için el ele vereceğiz” dedi.



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19