HAYVAN ÖLÜMLERİ ÖNLENEMİYOR

HAYVAN ÖLÜMLERİ ÖNLENEMİYOR

Şap hastalığı nedeniyle karantinaya alınan 3 mahalledeki hayvan ölümleri devam ediyor. 1 hayvanın atıldığı Şipali deresinde şap hastalığından ölen 3 hayvan cesedi daha bulundu.

 

Geçtiğimiz günlerde 18 bin 500 büyükbaşı hayvanın yetiştirildiği İnegöl´ün 3 mahallesinde görülen şap hastalığı nedeniyle İlçe Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu İnegöl hayvan pazarının 3-24 Aralık tarihleri arasında kapalı tutulmasına karar vermişti.

 

3 HAYVAN DAHA DERE KENARINA ATILDI

Geçtiğimiz günler de Şipali yolu üzerindeki dereye bir adet büyükbaş hayvan ölü şekilde atılmıştı. Ardından ise önceki akşam 3 ölü büyükbaş hayvan daha Bedre deresi kenarına atılmış vaziyette bulundu.

 

KULAK KÜPELERİ ÇIKARILMIŞ

Manzarayı gören bir vatandaş durumu İnegöl Belediyesine bildirdiler. Olay yerine gelen İnegöl Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Mesut Karıman ile birlikte gelen Veteriner İşleri Müdürlüğü ekipleri dere kenarına atılan büyükbaş hayvanlar üzerinde incelemelerde bulundular. İlk incelemelere göre ortalama 4 aylık olan büyükbaş hayvanların kulak küpelerinin alındığı ortaya çıktı.

 

ŞAP HASTALIĞI BELİRTİLERİ VAR

İncelemelerin ardından bilgilendirmelerde bulunan İnegöl Belediyesi Veterinerlik Hizmetleri Müdürü Mesut Karıman, ?Cumartesi günüde bir tane bulmuştuk. O da şap hastalığından dolayı öldükten sonra atılmış, kulak küpesi bilinçli olarak kesilmişti. O bir yaşlarında düveydi. Bunlar 4-5 aylık civarında ufak danalar. Buzağılıktan yeni çıkmış danalar. Üçünü de inceledik. Ağızlarına baktık, yaralar var. Şap belirtileri var. Üçünün de kulak küpeleri bilinçli olarak kulakları kesilerek alınmış. Her zaman üreticilerimize söylüyoruz; bizim belediyemizin 153 hattını ararsalar, öldükten sonra bizim ekiplerimiz ölü hayvanı alıp kanunen gömmek zorunda. Ahırlarında hayvanları öldüğü zaman biz gelip alıyoruz, derin bir kuyuya kireçleyip, gömüyoruz. Ama vatandaşların bu şekilde davranması kendilerine de zarar veriyor? dedi.

 

HASTALIĞIN YAYILMASINA DAVETİYE ÇIKARIYORLAR

İnegöl´ün şap hastalığı karantinası altında olduğunun hatırlatan Karıman, ?İlçe Tarım Müdürlüğü´ndeki arkadaşlarımız aşılamalarını yapıyorlar. Ölen hayvanları bu şekilde atmaları hastalığın daha da yayılmasına davetiye çıkarmış oluyorlar. Aslında zararı görecek olanlar yine kendileri. Bunun farkında değiller. Ne olursa olsun hayvanları öldüğü takdirde biz her türlü yardımı kendilerine yapacağız. İnşallah bu son olur. Çünkü İnegöl´ümüz açısından hiç iyi olmayacak. Ölen hayvanları hijyenik bir şekilde gömerek hastalığın önüne geçeriz. Vatandaşlarımızın bu konuda daha duyarlı olmasını istiyorum. Kime ait olduğunu bulabilmemiz için küpe numaralarına bakmamız gerekiyordu. Hayvan sahibi bilinçli olduğu için kulak küpelerini keserek almış. Şuan da bu hayvanları kime ait olduğu maalesef bilinmiyor? şeklinde konuştu.

 

Karıman, telef olan hayvanların kireçlenip derin kuyular içine atılacağını söyledi.

 

SURİYE AŞILARI BAŞLADI

Karıman ayrıca; ?İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından aşılamalar yapılmıştı. Bundan iki ay önce bitmişti. Köylerimizde çıkan şap hastalığında yeni bir tür ortaya çıktı. Bu Suriye´den gelen bir tür. İlçe Tarım Müdürlüğü´nün yaptığı aşılar için de bu tür olmadığı için bu türle ilgili aşı devletimiz tarafından üretilip geçen haftadan itibaren İlçe Tarım Müdürlüğü aşılamalara başladı. Şuanda bu hastalığa yönelik bütün köyler aşılanacak. 3 köyün karantinası devam ediyor. Aşılamalar bitmeden karantinalar kalkmaz. Bizlerde İlçe Tarım Müdürlüğü ile ortaklaşa karar alarak Daha fazla hayvana yayılmasını engellemek için hayvan pazarını kapattık. 24 Aralık´ta hayvan pazarının açılmasıyla birlikte o karantina da kalkmış olacak? ifadelerini kullandı.

 

İŞ MAKİNELERİYLE GÖTÜRÜLDÜLER

Dere kenarında bulunan ölü büyükbaşlar ekipler tarafından iş makineleri yardımı ile kamyonlara yüklenip götürüldü.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07