HAZİNE ARAZİLERİ YARI FİYATINA SATILACAK

HAZİNE ARAZİLERİ YARI FİYATINA SATILACAK

Hazine’ye ait olan tarım arazileri artık köylünün olacak. İnegöl Mal Müdürlüğü yetkilileri, 28 Nisan 2014’e kadar başvuranların rayiç bedelinin yarısını ödeyerek arazileri satın alabileceklerini duyurdu.

Geçimini topraktan sağlayan vatandaşların uzun süredir dert yandığı, her an ellerinden gidecek kaygısını taşıdıkları Hazine’ye ait tarım arazileri yarı fiyatına köylüye satılacak.

 

28 NİSAN’A KADAR BAŞVURU YAPILMASI GEREKİYOR

Konuyla ilgili İnegöl Mal Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre; köylünün yıllarca işlediği ve geçimini sağladığı Hazine’ye ait olan tarım arazileri, artık köylünün olacak. Hazine’ye ait tarım arazilerinin köylüye satılması için başvuruların 28 Nisan 2014 tarihine kadar yapılması gerekiyor.

 

RAYİÇ BELDELİN YARISI ÖDENECEK

6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun, geçen yıl yürürlüğe girmiş ve bu kanunla Hazine’ye ait tarım arazilerinin satışı konusu da düzenlenmişti. Kanun kapsamında Hazine’ye ait tarım arazileri hissedarlarına, kiracılarına ve kullanıcılarına ihaleye çıkmadan, doğrudan satılmaya başlanmıştı. Köylülerin ‘Tarım yaptığımız arazileri Hazine’ye ait olduğunu öğrendik. Bu konuda ne yapacağımızı, arazileri almak için nasıl bir yol izleyeceğimizi bilmiyoruz. Bize yardımcı olun’ şeklindeki talepleri üzerine Maliye Bakanlığı, bu konuda mağduriyet yaşayan vatandaşların rayiç bedelinin yarısını ödeyerek arazileri satın alabileceklerini açıkladı. Başvuru yapan kişilerin hak sahiplikleri değerlendirilerek, rayiç bedel belirleme ve kontrol çalışmalarının bitmesine müteakiben satış işlemlerine başlanılacağı duyuruldu.

 

KÖYLÜ KAZANÇLI ÇIKACAK

İnegöl Mal Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgilerde ise konuyla ilgili şu ifadelere yer verildi: “Hazine’ye ait tarım arazilerinin satışı konusuna çok önem veriyoruz. Yeter ki tarımla geçimini sağlayan vatandaş mağdur olmasın. Bu süreçten sadece köylü kazançlı çıkacak, bunu bir gelir kapısı olarak görmüyoruz, temel bir sorunun çözüm süreci olarak olaya bakıyoruz. Kamuoyunda 2B olarak bilinen Türkiye genelinde toplam 248 milyon 860 bin 54 metrekare yüzölçümlü 74 bin 65 adet taşınmazın satışı yapılmıştı. Bu uygulama kapsamında da 2B taşınmazlarının sayısına yakın tarım arazisi, Hazine’nin mülkünden çıkmış olacak.”

 

PEŞİN ALANA EKSTRA İNDİRİM

Söz konusu düzenlemelerle, Hazineye ait tarım arazileri ve bu araziler üzerindeki tarımsal amaçlı yapılar ile sürekli ikamet edilen konutların hissedarlarına, kiracılarına ve kullanıcılarına doğrudan satılacak. Satış bedeli, rayiç bedelin yüzde 50’si olarak belirlendi. İhalesiz ve sadece bedelin yarısını ödeyerek bu topraklara sahip olabilecekler. Peşin ödemelerde satış bedeline ayrıca yüzde 20 indirim uygulanacak. Taksitli satışlarda ise satış bedeline yüzde 10 indirim yapılmasından yararlanmak istenilmesi halinde, satış bedelinin en az yarısı, en az yarısının peşin ödenmek istenilmemesi halinde ise satış bedelinin yüzde 10’u peşinat alınacak. Kalanı ise en fazla 6 yılda 12 eşit taksitle faizsiz ödenecek. Satış bedelinden, son 5 yılda tahsil edilen ecrimisil ve kira bedelleri de mahsup edilecek. Vatandaşlar isterlerse, arazilerin bedelini 6 yılda 12 eşit taksitle ödeyebilecek.

 

KÖYLERDE DUYURULAR YAPILIYOR

Öte yandan, İnegöl Mal Müdürlüğü 28 Nisan 2014’te başvuruları sona erecek uygulamayı duyurmak için tüm köylerde konuyla ilgili el ilanları ve broşür dağıtımına başladı.



  • BIST 100

    10208,65%1,62
  • DOLAR

    32,35% -0,36
  • EURO

    34,79% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2395,46% -1,11
  • Ç. ALTIN

    3877,87% -0,22