HESABINI KİM VERECEK

HESABINI KİM VERECEK

DSİ’nin 2 yıl önce onay verdiği halde halen yapmadığı istinat duvarı nedeni ile Edebey köyünün imam evi ve altındaki 40 öğrencinin eğitim gördüğü kuran kursu tehlikede. Merak edilen, binanın içerisinde kuran kursu öğrencileri varken çökmesi halinde

FACİA YAŞANABİLİR

■ Edebey Köyü Muhtarlığının2010 yılındaki başvurusunu değerlendirerek istinat duvarının yapılmasına onay veren DSİ, aradan 2 yıl geçmesine rağmen henüz bir çalışma yapmış değil. Köy muhtarı Resül Kayman ve Köy İmamı Kamil Demiröz, içerisinde 40 kuran kursu öğrencisinin de bulunduğu binanın çökmesi halinde, bir facia yaşanabileceğini söyledi.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

DERE KAPIYA DAYANDI

İnegöl’e bağı Edebey köyünde 40 öğrencinin kuran kursu eğitimi aldığı ve üst katında da köy imamının oturduğu bina, evin hemen yanından geçen dere nedeni ile tehlikede. Yaklaşık 20 yıl önce yapılan bina, o dönemlerde derenin bu kadar güçlü ve yakınında olmaması nedeni ile inşa edildi. Ancak zamanla dere evle arasındaki toprağı götürünce, derenin akan suları imam evinin kapısına dayandı.

2010 YILINDAN BERİ BEKLİYORLAR

2009 yerel seçimlerinde göreve geldikten sonra bu konuya el atan Edebey köyü muhtarı Resul Kayman, konuyu Devlet Su İşleri’ne (DSİ) bildirdi. Yazılı olarak yapılan başvurunun ardından olumlu bir yazı geldi. Birkaç ay sonra da DSİ Bölge Müdürlüğü’nden gelen ekipler, yer tespitinde bulunup inceleme yaptılar. Ancak, 2010 yılı Mart ayından beri halen Edebey köyündeki imam evinin önünde ki dere kenarına istinat duvarı yapılmadı.

DERE TEMELE DAYANDI

Akan dere zamanla iyice toprağı aşındırarak evin temeline kadar gelirken, son dönemlerde hem köy imamı Kamil Demiröz, hem de kuran kursunda eğitim alan 40 öğrenci binaya girmekte tedirginlik yaşamaya başladı.

BİNAMIZIN KURTARILMASINI İSTİYORUZ

Yaşadıkları sıkıntı ve DSİ’nin konuya gereken ilgiyi göstermemesiyle alakalı Edebey köyünde tehlikede olan imam evinin yanında dere yatağı önünde basın mensuplarına sıkıntılarını anlatan köy muhtarı Resul Kayman, DSİ’nin yapması gereken işleri yapmadığını söyledi. Yetkili mercilerin sorunlarına çözüm bulmasını isteyen Muhtar Kayman; “2009 yılında 29 Mart seçimlerinde muhtar olduğumuzda, bu derenin daha önce yapılmış olan kısmının kalan kısmının yapılması yönünde Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü’ne ve ilgili şubelere yazımızı yazdık. 3 ay içerisinde bize cevabı geldi, ardından hemen tespit yapıldı, incelemeler yapıldı. Fakat 2010 yılından beri maalesef DSİ yapması gereken işleri yapamadı. Bu kurs binasında yaklaşık 40 talebe okuyor. Aynı zamanda ikinci katta imamımız ikamet ediyor. Bu konuda sıkıntılıyız. Yarın bir afet olursa, talebelere, imama bir şey olursa, bina telef olursa bunu nasıl ibraz ederiz diye söylememize rağmen bir sonuç alamadık. Bunun ilgili makamlarca çözülmesini istiyoruz. 150 metrelik bir kısmın inşa edilerek binamızın ve kursumuzun kurtarılmasını istiyoruz” dedi.

KIŞIN DİKEN ÜZERİNDE OTURUYORLAR

Binanın yaklaşık 20 yıllık bir tarihi olduğunu ancak 2 yıl önce köylünün de desteği ile restore edilerek bu hale getirdiklerini ifade eden Resul Kayman, imamın ve kuran kursu öğrencilerinin kışın diken üzerinde oturduğunu ifade ederek; “Altında kuran kursu, üstünde imam evi var. Bina ilk yapıldığında dere bu halde değildi. Fakat zaman zaman kışın suların çok olması hasebiyle burada sıkıntı yaşanıyor. Burada oturan insanlar kışın diken üzerinde oturuyor. Her an acaba bir afet mi olacak, acaba göçecek mi diye endişeleniyorlar. Tabi bu milli bir servet. Vatandaşın yardımlarıyla yapılmış bir şey” diye konuştu.

İSTİNAT DUVARI VE DERE ISLAHI İSTİYORLAR

Muhtar Kayman, isteklerinin burada bir istinat duvarı yapılması ve derenin ıslah edilmesi olduğunu da sözlerine ekleyerek, “Aynı zamanda bu istinat duvarı yapıldığı zaman; köyümüzün yolu da daha düzenli olacak. 4 köyün öğrencileri bu yoldan her gün köyümüze okula geliyor. İstinat duvarıyla yol da genişleyecek ve güvenli bir geçiş olacak” açıklamalarında bulundu.

“BİNA SAĞLAM, ANCAK AFETE NE KADAR DAYANIR”

Dere yatağında bulunan binada ikamet den Edebey Köyü Muhtarı Kamil Demiröz ise, evlerinin arkasında akan dereden dolayı tedirginlik duyduklarını kaydederek; “Bizim burada daha önceden programa alınmış olan istinat duvarı yapılmasıyla ilgili bir isteğimiz var. Bu 2 yıllık bir konu. Duvarın daha erken yapılmasıyla ilgili bizim isteklerimiz oldu. Ama şimdiye kadar bir sonuç alamadık. Bizim tek istediğimiz binamızın güvenli bir şekilde olması. Binamız çok sağlam güzel bir bina. Ama bu sağlam binanın da afete ne kadar dayanacağı tartışılır. İşimizi sağlama almak anlamında binamız güvenli bir şekilde ayakta dursun istiyoruz. Biz burada geceleri de kuran kursu veriyoruz. Bu engeli aşarsak bizim de huzurlu bir ortamımız olacaktır inşallah” dedi.

TEDİRGİNLİK YAŞIYORUZ

Evde tedirginlik yaşadıklarını da söyleyen İmam Kamil Demiröz, “Şuanda çok fazla su yok. Ama dağın dibinde olan bir köy olduğundan, dere de dağdan inen tek dere olduğu için kışın güçlü bir şekilde akıyor dere. Bu şekilde gittiğinde de evin temelini tehdit ediyor. Buralar zaten hep sudan dolayı kaydı. Kışın çok su geliyor, biz de tedirgin oluyoruz. Yazın öyle bir sorunumuz yok. Ama özellikle kış aylarında tedirginiz” diye konuştu.



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07