HİJYEN EĞİTİMİ ARTIK ZORUNLU

HİJYEN EĞİTİMİ ARTIK ZORUNLU

Daha önce gıda sektörü ile ilgilenen işyerlerinden istenen portör muayeneleri, artık hijyen eğitimi olarak verilecek. Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir, uygulamanın kapsama alanının da genişletildiğini, işyerlerinin gereken eğitimi almaması d

Gıda sektörü ile ilgilenen işyerlerinden istenen portör muayenelerinin yerine, artık hijyen eğitimi verilecek. Kapsama alanı da genişletilen yönetmelik, birçok işkolunu ilgilendirdiği gibi ağır cezaları da içeriyor. Dün İnegöl Kaymakamı Ali Akça, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, Milli Eğitim Şube Müdürü Özer Yılmaz ve Halk Eğitim Merkezi (HEM) Müdürü Burhanettin Özdemir, İnegöl Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen toplantıda değişen yönetmelikle alakalı bilgilendirme yaptı.

 

HANGİ SEKTÖRLER KAPSIYOR?

Halk eğitimi merkezinde yapılan kahvaltının ardından kanunla alakalı bilgilendirme yapan Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir, “Daha önce gıda sektörü ile ilgilenen işyerlerinden portör muayenelerinin yapılması isteniyordu. Sağlık bakanlığımız bu portör muayenelerinin yerine hijyen eğitimlerinin yapılması kararlaştırdı. Bunla alakalı görev de Hayat Boyu öğrenme genel müdürlüğüne verildi. Diğer alanlarla aynı şekilde bu hijyen eğitimi ile alakalı programlarda yayınlandı. Güzellik ve saç bakım hizmetleri yapan kuaför ve berber, pazarlama ve perakende, kantin işletmecileri, meyve ve sebze satışı yapanlar, su ve deniz ürünleri üreten ve satışı yapanlar, gıda ürünleri satan alışveriş yerleri ve işyerleri, tarım ürünleri satışı yapanlar, lokantalar, oteller, pastacılar, servis görevlileri ve benzeri işyerlerine kendi merkezimizin imkanları ile eğitim vereceğimiz gibi, yeteri sayı da çalışanı olan işyerlerinde de kendi yerlerinde eğitim verebileceğiz. 8 saatlik bir eğitim. Bu eğitimler tıp eğitimi alanlar, biyologlar ve sağlık meslek lisesi öğretmenleri tarafından veriliyor.” dedi.

 

30 BİN TL’YE KADAR CEZA

Eğitimlerin bu kapsamda hizmet veren işyerleri ve firmalar tarafından alma zorunluluğunun olduğuna da dikkat çeken Müdür Özdemir, “Bu eğitimi 5 Temmuz 2014 tarihine kadar söz konusu işyerlerinin alması gerekiyor. Almayanlara yönelik cezalar da var. 3 ile 6 arasında hapis cezası ve 5 bin TL ile 30 Bin TL arasında para cezası uygulanacak” diye konuştu.

 

MEDENİ OLACAKSANIZ, TEMİZ OLACAKSINIZ

Kaymakam Ali Akça ise, medeniyetin temizliği beraberinde getiren bir olgu olduğunu söyledi. “Medeni olacaksanız, temiz olacaksınız” diyen Kaymakam Akça, “Geleneklerimize göre Türk insanı temizdir. Dinimiz de temizlik imandandır der. Bu yasal olarak insana hizmet gösteren her alanda hijyen eğitimi verme hükümlülüğü Halk Eğitimlere verilmiştir. Hizmet sektöründe faaliyet gösteren her alanda hijyen eğitimi yapılmakta mecburiyetinde ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren insanların bu eğitimi aldıktan sonra faaliyetlerini sürdürecekler. Yani vatandaşlarımıza daha sağlıklı ve hijyenik hizmet verecekler. Halk eğitim merkezimiz temizliğe el atmıştır. Bunu güzel bir şekilde yapacaklarına inanıyorum. Buna uymayanlara bir yaptırım uygulanacak. Zaten yaptırıma gerek kalmadan insanımız seve seve bunu yaptıracaklardır” dedi.



  • BIST 100

    10208,65%1,62
  • DOLAR

    32,35% -0,36
  • EURO

    34,79% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2395,46% -1,11
  • Ç. ALTIN

    3877,87% -0,22