www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

İDH´de diyabete dikkat çekildi

İDH´de diyabete dikkat çekildi

14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle İnegöl Devlet Hastanesi´nde düzenlenen programda, tiyatro eşliğinde diyabete dikkat çekildi.

Diyabetin yani şeker hastalığının sıklığı ülkemizde ve dünyada gittikçe artıyor. Diyabeti modern çağın vebası olarak değerlendirmek hiç de yanlış olmayacağını kaydeden uzmanlar hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme ve genetik faktörlerin şeker hastalığının ortaya çıkmasına zemin oluşturduğuna dikkat çekti. 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle, diyabet hakkında farkındalığının arttırılması ve öneminin vurgulanması için İnegöl Devlet Hastanesi ile İlçe Sağlık Müdürlüğü ortaklaşa program düzenledi. Hastanenin çok amaçlı salonunda yapılan program saygı duruşunun ardından İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.

Programın açılışında konuşan Hastane başhekimi Uzman Dr. Hayrettin Göçmen, ?Çağımızın en önemli salgınlarından Bir tanesi olan Diyabete karşı korunmak ve diyabetle beraber yaşamayı öğrenmek adına etkinliklerin sunulduğu bu hafta içerisinde İlçe Sağlık Müdürlüğümüzle güzel bir organizasyon planladık. Umarım bu etkinlik faydalı oldu. Umarım kişilerde bir farkındalık kazandırır? dedi.

İlçe Sağlık Müdürü Enver Ünal ise, ?Ülkemizde ve Dünya´da 14 Kasım Diyabet Günü olarak kutlanıyor. Diyabet Haftasının bu yıl ki teması ?Diyabet ve Aile?dir. Bu temanın seçilme amacı ise diyabetin aile üzerindeki etkisi konusunda farkındalık yaratmak ve ve bu hastalıktan etkilenen aileleri desteklemektir. Günümüzde Dünya´da 425 milyondan fazla insan diyabetle yaşamaktadır. Diyabetin komplikasyonlarını önlemek ve sağlıklı sonuçlara ulaşmada erken tanı ve tedavi önemlidir? şeklinde konuştu.

Diyabetin halk dilinde şeker hastalığı olduğunu ifade eden Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Esma Kuzhan,? Diyabet halk dilinde şeker hastalığı denilen hastalık, aslında ciddi bir sağlık sorunu hatta bir salgındır. Şuanda Dünya´da 455 milyon kişinin diyabet olduğu düşünülüyor.

Her iki kişiden biri diyabet hastası olduğunu bilmiyor. Hiç bir şikayetiniz yoksa her ay aile hekimine giderek şekerinizi kontrol ettirin? diye konuştu.

Biz diyabet denince sanki diyetten bahsediliyor gibi anıyoruz diyen Belediye Başkan Yardımcısı Rıdvan Kocaağa, ? Maalesef şeker hastalığı toplumun ciddi bir sorunu olmuş durumda. Herhangi bir şeker hastası konumuna gelmemek adına erken teşhis yaptırmanın önemli olduğunu düşünüyorum? dedi.

Konuşmaların ardından Dahiliye doktoru Gülistan Alpağat, salonda bulunan dinleyicilere diyabet konulu slayt sunumunu anlattı.

Diyabet yani şeker hastalığı sıklığı ülkemizde ve dünyada gittikçe artıyor. Diyabet modern çağın vebası olarak değerlendirmek hiç de yanlış olmaz. Hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme ve genetik faktörler şeker hastalığının ortaya çıkmasına zemin oluşturuyor? diye konuştu. Vatandaşların çoğunun şeker hastası olduğunu bilmeden hayatını idame ettirdiğine dikkati çeken Dahiliye doktoru Gülistan Alpağat, ?Türkiye´de çok fazla sayıda şeker hastası bulunuyor ve bunun büyük bir kısmı şeker hastası olduğunu bilmiyor. Şu anda diyabet dünyadaki ölüm nedenleri içinde 6´ıncı sırada. Asıl daha önemlisi dünyadaki ölüm nedenleri içinde, diğer ilk 5 sıradaki hastalığın 3 tanesinin bir numaralı sebebi. Böbrek hastalıklarının da aynı şekilde diyabet bir numaralı nedeni. Özellikle ailesinde diyabet öyküsü olan, hareketsiz yaşayan, sağlıksız beslenen ve vücut ağırlığı fazla olan kişiler diyabet hastalığı açısından risk grubunu oluşturuyor. Hastalığın belirtileri; sık idrara çıkma, ağırlık kaybı, halsizlik ve aşırı susama hissidir. En basit teşhis ise bir damla kan ile yapılabilen açlık kan şekeri ölçümü yaptırmak.? dedi.  Diyetisyen Yeşim Urhan da diyabet ve beslenme konulu sunum yaptı.

Daha sonra hastane tiyatro grubu, diyabet hastalığının vücutta oluşturduğu etkileri esprili dille tiyatro oyununu sahneledi.

Haber Merkezi



  • BIST 100

    9756,27%1,15
  • DOLAR

    32,53% -0,05
  • EURO

    34,79% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2425,45% -0,18
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00