www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

İDOHA´DAN MÜCADELE ÇAĞRISI

İDOHA´DAN MÜCADELE ÇAĞRISI

İnegöl Doğal Hayatı ve Hayvanları Koruma Derneği (İDOHA) Başkanı Nilay Parlar Ateş, çetin kış şartlarında yaban hayvanlarının yaşamlarını devam ettirebilmeleri için yardıma ihtiyaçlarının olduğunu belirterek, bilinçli bir mücadele başlatılması gerektiğini

İDOHA Başkanı Nilay Parlar Ateş, geçtiğimiz günlerde İnegöl´de bir TIR´ın çarptığı 2 ayı yavrusunun ölmesi sonucu BİMER´e yaptıkları şikâyetin olumlu geri dönüş aldığını ve bölgeye uyarı levhaları konulduğunu belirtti.

DOĞAL DENGE BOZULUYOR

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Ateş, ?Her kış ayında olduğu gibi yine doğal dengenin bozulması ile birlikte yaban hayvanları şehir merkezlerine yakın yerlere gelmektedirler. Geçtiğimiz günlerde, İnegöl Ankara istikametinde, Mezitler-9 bölgesinde, annelerinin ardından karşıdan karşıya geçmekte olan 3 yavru ayıya tır çarpmış, yavrulardan biri o anda telef olmuş, diğeri ağır yaralanmıştır. Yaralı ayı yavrusu tedaviye alınmış ancak kurtarılamamıştır. Bu acı olay hemen hemen her sene meydana gelmektedir.?

BİMER´DEN OLUMLU DÖNÜŞ GELDİ

?Bu bakımdan yol kenarlarına uyarıcı levhaların konulması gerektiğinden bahisle, BİMER´den tarafımızca başvuru yapılmış olup konuyla ilgili kurum olan Bursa Karayolları 14. Bölge Genel Müdürlüğünden, ?Başvuru konusu T-14b ´Vahşi Hayvanlar Geçebilir´ levhaları, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü´nün 28.01.2016 tarihli yazıları ile Bilecik Şube Müdürlüğü ekiplerinin belirlediği yaban hayvanlarının geçiş yaptığı noktaların öncesine sürücüleri uyarmak amacıyla 02.03.2016 tarihinde levhaların montajları yapılmıştır. Mezit-9 Köprüsü civarına da 27.12.2016 tarihinde iki yönlü olmak T-14b ´Vahşi Hayvanlar Geçebilir´ levhaları taktırılmıştır. Bilgilerini rica ederim.´ şeklinde cevap gelmiştir. Gereğinin yapıldığına dair cevap gelmesi, taleplerimizin ciddiye alınarak değerlendirilip derhal gerekenlerin kurumlarca yapılması bizleri çok memnun etmektedir.?

CAN KAYIPLARININ AZALMASI İÇİN PROFESYONEL YARDIM BEKLEYİN

?Ayrıca yaban hayvanları konusunda bir diğer sıkıntımız daha bulunmaktadır. Yaban hayvanlarına müdahale, bilinçli bir şekilde yapılmalıdır. Bursa 2. Bölge Orman Su İşleri Milli Parklar Şube Müdürlüğünde görevli veteriner hekimler ve personeller, yaban hayvanlarına müdahale konusunda uzmandırlar. İnegöl gibi, dört bir yanı orman olan ilçemizde, özellikle kış aylarında şehir merkezinde ve yollarda yaban hayvanları ile sıklıkla karşı karşıya gelebiliyoruz. Bu tip durumlarda, özellikle mesai saatlerinden sonra yaşanan olaylarda, acil müdahale gerektiren durumlarda, Milli Parklardan gelecek ekibi beklemek, can kayıplarının artmasına sebebiyet vermektedir.?

TAŞIMA SU İLE DEĞİRMEN DÖNMEZ

?Bir diğer husus ise, yaban hayvanlarının çetin geçen kış mevsimi nedeni ile aç kalması durumudur. Bu konuda da zaman zaman besleme çalışmaları yapılsa da taşıma su ile değirmenin dönmesi mümkün olmadığı gibi, 1-2 kişi ile 1-2 defa yapılacak olan etkinlikler, sorun çözümü için yeterli olmamaktadır. Bu nedenlerle en kısa zamanda dernek olarak, Orman İşletme Müdürümüzü ziyarete gideceğiz. Yaban hayvanların beslenmesiyle ilgili çeşitli projelerimizi kendisine aktaracağız. Ayrıca İnegöl Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde, yaban hayvanları ile ilgili durumlarda bilinçli bir şekilde müdahale edebilecek, konusunda uzman veteriner hekim ve personelin görevlendirilmesini istiyoruz? ifadelerini kullandı.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,50% 0,29
  • EURO

    34,79% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2443,62% 0,22
  • Ç. ALTIN

    3980,20% 0,00