İHMALLER GÜNAH KEÇİSİNE YÜKLENMESİN

İHMALLER GÜNAH KEÇİSİNE YÜKLENMESİN

Soma’da yaşanan maden kazasına ilişkin bir açıklama yapan Saadet Partisi İlçe Başkanı Ertan Sütçü, “Olayla ilgili birkaç günah keçisi bulup, sorumluluktan sıyrılmaya çalışılmamalıdır Niçin tedbirlerin yetersiz kaldığı mutlaka sorgulanmalıdır&#

Saadet Partisi İlçe Başkanı Ertan Sütçü, Soma’da yaşanan maden faciası sonrası yazılı bir açıklama yaptı.

 

ASIL SİZ HAKKINIZI HELAL EDİN

“Maalesef basın açıklamamızda tarifi imkansız bir acımızı paylaşmak istiyorum” diyen Sütçü, “Bu acı aynı zamanda bizim de acımız. Yüreklerimiz bir kez daha dağlandı. Türkiye en büyük felaketlerden birini daha yaşadı. Saadet Partisi olarak Soma Maden Ocağında hayatını kaybedenlere Allah C.C.’tan rahmet diliyor, sabırlı ailelerine Sabr-ı cemil niyaz ediyoruz. Allah C.C. mekanlarını cennet, makamlarını şehitlik mertebesi eylesin. Yine bu elim kazada yaralanan kardeşlerimize de Allah’tan acil şifalar diyoruz. Ve bir avuç kömür için bir ömür verenlere, son anında bile helallik isteyen emekçi kardeşlerimize manevi huzurlarında seslenmek istiyoruz: Siz çoluk çocuğuna helal lokma götürmek için dertlenenler, yerin yedi kat altında emeğin onuruna ömür verenler… Siz, suratındaki kömür karası bembeyaz parıldayanlar, alın terini ebediyete yüklenenler, çizmelerimi çıkarayım mı, sedye kirlenmesin diyen yürek incisi madenciler, başka çarem yok, kredi borcum var, yine o madene gireceğim mecburiyetini mahcubiyetle yoğuranlar, son nefesinde bile helalleşmeyi, hesap gününü bize hatırlatanlar, küçük bir kağıda oğlum hakkını helal et diye yazıp helallik isteyerek gönülleri fethedenler… Biliyoruz ki; insan hayatı ne çıkarılacak tonlarca madenden, ne de patronların variyetinden daha ucuz olamaz. Bugün bayrakları yarıya indiriyoruz, karalar bağlayıp yas tutuyoruz. Üç kuruş maaşla her gün, ama her gün metrelerce aşağıya inip kömür karasına bulanan yüzlerinize şimdi karalar bağlayarak bakabilecek miyiz huzuru mahşerde. Biliyoruz ki acı yüreğe düşmeden bilmeliydi bu millet sizi. Biliyoruz ki kısa çöp uzun çöpten hakkını alır elbette. Biliyoruz ki yarın Hakk’ın divanına varınca Süleyman’dan hakkın alır karınca. Oğlundan helallik isteyen baba, somaltın kalpli madenci, asıl sen bize hakkını helal et. Asıl siz bu millete hakkınızı helal edin” dedi.

 

EKMEK VE EMEK KUTSALDIR

“Ekmek kutsaldır, emek de kutsaldır” diyerek konuşmasını sürdüren Ertan Sütçü, ailesinin geçimini temin etmek için emek sarf eden bu kardeşlerimizin geride kalanlarının acılarını paylaşmak ve teskin etmenin herkesin en önde gelen vazifesi olduğunu söyledi. Acıları paylaşırken, mağduriyetleri hafifletmek için bir takım destekler sağlarken bu düzeyde acıların tekrar yaşanmaması için ayrıntılı tedbirlerin de alınmasını sağlamanın öncelikli yaklaşımlardan olması gerektiğine vurgu yapan Sütçü, “Ülkemizin pek çok bölgesinde maden işletmeleri vardır. Burada çalışan işçilerimizin önemli bir bölümü de kömür madeni işçisidir. Hal böyleyken ve daha önce defalarca bu tür ölümlü kazalar yaşanmışken niçin tedbirlerin yetersiz kaldığı sorgulanmalıdır. Bir yandan yaralar sarılırken diğer yandan da benzeri elim hadiselerin yaşanmaması için ciddi adımlar atılmalıdır. Yapıldığı söylenen onca denetlemeden sonra bu olaylar halen nasıl vuku bulmaktadır? Bu maden ocaklarıyla alakalı bölge siyasetçilerinin ve vatandaşların çığlıkları niçin kulak ardı edilmiştir? Böylesi bir günde sorulacak yüzlerce soru, bulunacak onlarca ihmalden söz edilebilir. Bunlar en kısa zamanda büyük bir cesaret ve ciddiyetle ilgili ve yetkililere sorulmalıdır. Bu olayla alakalı her türlü siyasi hesaptan uzak durulmalıdır. Meydana gelen faciada muhtemel bir ihmal ve tedbirsizlik varsa bunun sorumluları en kısa zamanda tespit edilmelidir. Güvenlik önlemlerinin yetersizliğinin, denetim eksikliğinin ve kapitalist anlayışa kurban edilen insan yaşamının bir izahının olmayacağını düşünüyoruz. Olayla ilgili birkaç günah keçisi bulup, sorumluluktan sıyrılmaya çalışılmamalıdır. Bu olaydaki ihmaller zincirini protesto eden ve edecek vatandaşlarımızı olası bir darbe heveslisi tanımlamasıyla yaftalayıp dikkatleri başka noktalara kaydırmamalıyız. Sükûnet ve metanet kadar cesaretimizi de muhafaza etmeliyiz Yüksek kar marjı için bir avuç kömür uğruna bir can daha yitirilmesin. Yitirilen can sayısının artmaması için dua ediyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle tekrardan Soma’da meydana gelen elim olay nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlarımızın her birine Allah’tan rahmet diliyoruz. Yaralı olarak tedavi görenlere de Allah’tan acil şifalar diliyoruz. Yakınlarını kaybetmiş geride kalanlara ise sabırlar diliyoruz. Soma’mızın ve milletimizin başı sağ olsun” dedi.



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,32% -0,10
  • EURO

    34,75% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2389,59% -0,29
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07