www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com
https://www.hasaneroglu.com
www.haberyorumgazetesi.com

İHRACAT YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ

İHRACAT YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ

Kurşunlu mahallesinde ?Kırmızı Elmas? olarak adlandırılan yedi veren Çileğinin Moskova ve Gürcistan´a ihracatı başladı. Kurşunlu´daki artan çilek üretimi ve ihracat köye geri dönüşü hızlandırdı.

İnegöl´e bağlı kurşunlu mahallesinde yetişen çileğin ilk kez yurt dışına ihracatı yapıldı. İlk ihracatını geçtiğimiz günlerde Moskova´ya yapan üreticiler, ikinci ihracatını ise Gürcistan´a yaptı. Tonlarca çilek gelen tıra yüklenerek Gürcistan´a gönderildi.

KÖYE GERİ DÖNÜŞLER BAŞLADI

İhracat yapmanın mutluluğunu yaşayan çilek üreticisi Ali Satılmış, ?1980 ile 1995 yılları arasında fasulye ile adını duyuran Kurşunlu, şimdi ise adını çilek üretimiyle duyurmayı başarmıştır. 2000´li yılların başında amatör olarak başladığımız çilek üretimi, şimdi daha profesyonel bir hale getirilip köylünün iyi bir geçim kaynağı olmuştur. Çilekten önce köylümüz geçimini sağlamak için dışarıya yevmiye usulü çalışmaya giderken, şimdi ise yaklaşık köyümüze günlük 400-500 kişi çilek hasadı için gelmektedir. Köylerdeki insanlar şehirlere taşınırken, Kurşunludaki arkadaşlarımız köyüne dönmektedir. Bu da ülkemiz ve köyümüz için iyi bir şeydir.?dedi.

 

İnegöl´e bağlı kurşunlu mahallesinde yetişen çileğin ilk kez yurt dışına ihracatı yapıldı. İlk ihracatını geçtiğimiz günlerde Moskova´ya yapan üreticiler, ikinci ihracatını ise Gürcistan´a yaptı. Tonlarca çilek gelen tıra yüklenerek Gürcistan´a gönderildi.

Yılda 30 Ton Üretim Yapmaktayız

Yapılan ihracatla ilgili  bilgi veren İnegöl Ziraat odası Başkanı Sezai Çelik, ?Bildiğiniz gibi Kurşunlu mahallemiz çilek üretiminde Türkiye´nin gözde yerlerinde birisi. 12 bin dekarlık alanda çilek üretimi yapmaktayız. Bugüne kadar iç piyasada satışlarımız gerçekleştiriyorduk. Geçen günlerde 6 Tır civarında Moskova´ya ihracatımız oldu. Şimdide gördüğünüz gibi Gürcistan´a çilek ihracatı yapıyoruz. Bizim çileğimizin aroması yüksek, raf ömrü daha uzun ve tadıyla lezzetiyle kendini kanıtlamış bir ürün dolasıyla çok rağbet görmeye başladı.  Bizlerde ziraat odası olarak çok mutluyuz. 10 yıl önce Nevşehir´de getirdiğimiz bir kaç fidanla bugün gelinen noktada çileğimiz Türkiye´de adından söz ettiriyor. Tarımdan uzaklaşan Kurşunlu mahallemiz 10 yıldan bu yana tekrar tarıma döndü. Bugünde ihracatını yapmaktayız. Yılda 30 ton üretim yapmaktayız bunu daha da artırmayı düşünüyoruz.? İfadelerini kullandı.

400-500 Kişi Çilek Hasadı İçin Geliyor

Çilek ihracatı yapan Ali Satılmış ise;?1980 ile 1995 yılları arasında fasulye ile adını duyuran Kurşunlu, şimdi ise adını çilek üretimiyle duyurmayı başarmıştır. 2000´li yılların başında amatör olarak başladığımız çilek üretimi, şimdi daha profesyonel bir hale getirilip köylünün iyi bir geçim kaynağı olmuştur. Çilekten önce köylümüz geçimini sağlamak için dışarıya yevmiye usulü çalışmaya giderken şimdi ise yaklaşık köyümüze günlük 400-500 kişi çilek hasadı için gelmektedir. Köylerdeki insanlar şehirlere taşınırken Kurşunludaki arkadaşlarımız köyüne dönmektedir. Bu da ülkemiz ve köyümüz için iyi bir şeydir. Çilek üretimimizin  yüzde 70/80´i büyük şehirlerimize kalanı ise ihracata gitmektedir. Kurşunlu´da çilek hasadımız Nisan ayı sonlarında başlayıp, hava şartlarına göre Aralık ayına kadar devam etmektedir. Yaklaşık olarak köyümüzde 7 bin dönüm çilek bulunmaktadır.? Şeklinde konuştu

Haber Merkezi



  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,34% 0,29
  • EURO

    35,09% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2308,86% 1,39
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29