"İhracat`ta 5 milyar dolar hedefi"

İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, İnegöl mobilya ihracatının her geçen gün artış gösterdiğini ve ihracat rakamlarında 4-5 milyar dolar seviyesine gelineceğini ifade etti.

İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, MODEF Fuarı, Atölye İnegöl ve İnegöl mobilyası hakkında değerlendirmelerde bulundu.

 DİKKATE ALINIRSA DAHA FAYDALI OLUR

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, 7-12 Nisan tarihlerinde 33'üncüsünü açacağımız MODEF fuarımız hayırlara vesile olsun. Fuara giren ve girmeyen birçok firmamız İnegöl'de fuarın olmasını beklerler. Biz de fuarda yer bulamayan firmalarımıza 5 yıldan beri odamız tarafından açılan stantla hizmet veriyoruz. Fuarda yer alamayıp bu stantta kataloglarını getiren İnegöllü mobilyacılarımızı müşterilerle buluşturuyoruz. Kataloglarını bize bırakan firmalara adresleri toplu bir şekilde iletiyoruz. Baya başarılı oluyor. Her sene en az 15-20 firmamız standımızdan faydalanıyor. Fuarda yer alamayan firmalarımız bunu daha dikkate alırsa daha faydalı olur diye düşünüyorum” dedi.

 YENİ ÜRÜNLER TASARLATMAKTA FAYDA VAR

Mobilya için yapılan her atılım İnegöl'e faydalı olur” diyerek sözlerine devam eden Ayhan, Atölye İnegöl, Türkiye mobilya sektöründe ses getirecek bir projedir. İMOS yönetim kurulu, Mustafa Akyol başkanlığında böyle bir proje gerçekleştirmişti, Yavuz Uğurdağ döneminde de ilk icraatlarından biri olup hayata geçişini sağladılar. Faydalı bir proje olacak. Bu yalnızca İMOS üyelerine değil İnegöl'deki bütün mobilyacılarımıza tasarım üretecektir. Şimdiden buradan mobilyacılarımıza, oraya gidip arkadaşlarla tanışmalarında, kendilerine yeni ürünler tasarlatmalarında fayda olur diye düşünüyorum. Bu İnegöl'ün bir projesidir. İnşallah İnegöl'ümüze hayırlı olur” şeklinde konuştu.

 İNEGÖL'ÜN İHRACATI 4-5 MİLYAR DOLARI BULACAK

Karim Rashid'in İnegöl mobilyasını hiç duymadığını ve baktığı kataloglardaki ürünlerin hep birbirine benzer olduğunu belirtmesini değerlendiren Ayhan, Türk mobilyacısını yurtdışında yeni yeni tanıtmaya başlıyoruz. Yurtiçinde İnegöl mobilyasını en ufak bir ilçedeki vatandaşımız bile bilir hale geldi. Dünya çok büyük, mobilya sektörüyle ilgilenen birçok ülkeler var. İtalya, Almanya, Fransa, Çin, Amerika, Polonya, Romanya gibi ülkelerde birçok ülkede mobilya üretiliyor fakat tasarım odaklı mobilya dendiğinde İtalya geliyor, Amerika geliyor. Çin mobilyası da seri ve ekonomik üretim babında geliyor. İnegöl mobilyası kendi çizgisini yeni yeni yakalamaya başladı. Biz kendimize örnek olarak İtalya mobilyasını almış olabiliriz fakat kendimize özgü tasarımları bundan sonra yeni yeni gerçekleştireceğimizi düşünüyorum. Çok mobilya üretiyoruz, çok satıyoruz, Türkiye ekonomisine önemli bir katkıda bulunuyoruz. Bu işlerin başlangıç olduğunu düşünüyorum. İnegöl ihracatta milyar dolarları geçecek. Bugün 350 milyon dolardayız ama 2-3 milyar dolarları çok rahat göreceğiz. Biz yurtdışına ihracatı 2000'li yılların başında yeni yeni öğrendik. Bugün yıllardan 2015. 10-15 yıllık mazimiz var. Daha önceden ihracat yapan firmalarımız vardı fakat kapasiteli seri üretim olmadığı için parasal değeri düşük miktarda ihracatlar yapıyorduk. 350 milyon dolarları gördüğümüze göre İnegöl'de 4-5 milyar dolarları da göreceğiz diye düşünüyorum. Bizi o zaman yurtdışında mobilya sektörüyle ilgilenen herkes duyacaktır. Karim Rashid'in tasarımcı kimliğiyle sayfasını ben de inceledim. Yalnız mobilya tasarlamadığını gördüm. Ev eşyalarından iç mimariye kadar tasarımları var. Bizim sektörümüzü duymamış olması bizde bir hayal kırıklığı oluşturmuş olabilir. Bugün bir İnegöllü mobilyacıya sorsanız dünyadaki mobilya merkezlerini sayabilir. Karim Rashid'in ‘İnegöl mobilyasını ilk defa duydum' demesi bile İnegöl reklamının yurtdışında yapılmasına bir fayda getireceğini düşünüyorum. Nereye geldi? Türkiye'ye geldi. Türkiye'de nereye gitti? İnegöl Mobilya Tasarım Merkezi'nin açılışına geldi, İnegöllü mobilyacılara seminer verdi. Bu İnegöl'e yurtdışında bir reklam olarak dönecektir. Onu 100 yıllık mazisi olan bir mobilya merkezini yurtdışında tanıtım ayağı olarak görebiliriz. Bizi tanımadı tarafına takılmayalım, bizi tanıttı tarafına bakalım, iyi yönüne bakalım. Bundan sonra o da bizi hiç unutmaz. Beklediğinden daha büyük olduğunu, çok güzel şeyler yapıldığını söyledi. İnegöl'ün kendi düşündüklerinin üstünde bir mobilya merkezi olduğunu gördüklerini belirttiler. İnegöl mobilyasının yurtdışındaki tanıtımına yüzde 100 katkı sağlayacaktır. Kendisi de İnegöl'ü tanımaktan son derece memnun oldu. 2. OSB'de yapılacak caminin tasarımını da üstleneceğinin sözünü verdi. Bu da bize artı reklam olarak geri dönecektir. Bizim de yurtdışında bütün fuarlarda olmamız gerekiyor, büyük firmalara ürün satmamız gerekiyor. Belli başlı Avrupa ülkelerine İnegöl mobilyası olarak mobilya satmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 MOBİLYAMIZ İNEGÖL MOBİLYASI” OLARAK SATILMIYOR

İnegöl mobilyasının satıldığı merkezlerde tüketiciye İnegöl mobilyası olarak satılmadığını aktaran Ayhan, Bizim bilinmememizin sebeplerinden biri de budur. İnegöllü firmalarımız Avrupa'nın birçok ülkesine ürün satıyor. Yurtdışında, Ortadoğu'da birçok ürünümüz boy gösteriyor. İnegöl'den Amerika'ya ihracat yapan birçok firmamız var, fakat orada vitrinde bu Türk mobilyası, İnegöl mobilyası diye satılmadığı zaman bilinme oranımız az olur. Irak'ta, İran'da mobilyamız direk İnegöl mobilyası diye satılıyor. Ortadoğu'da İnegöl mobilyası patentli ürünler daha çok talep görüyor. Bizim İnegöllü firmalarımızın bazıları isim haklarını verip orada şubeler açıyorlar. Bu, bizim bu bölgede söz sahibi olduğumuzu gösteriyor. İnşallah gün gelecek dünyada da söz sahibi olacağız. Olaya iyi tarafından bakarsak Karim Rashid, dünyaya bizim güzel bir reklamımızı yaptı. İnşallah cami projesini de söz verdiği gibi bitirir” açıklamalarında bulundu.

 HBR: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10324,54%0,56
  • DOLAR

    32,26% 0,06
  • EURO

    34,79% 0,07
  • GRAM ALTIN

    2399,34% -0,39
  • Ç. ALTIN

    3903,08% 0,24