İhsaniye Köyü İpekböcekçiliğini Festivalle Tescilledi

İhsaniye Köyü İpekböcekçiliğini Festivalle Tescilledi

İpekböceği yetiştirme konusunda bölgemizin önemli yerlerinden olan İnegöl’e bağlı İhsaniye Köyü, bu yıl ilk kez İpekböceği ve Koza Festivali düzenlendi. Festivalde İpekböcekçiliği konusunda ciddi çalışmalar yapılacağı bildirildi.

İpekböceği yetiştiriciliğinde İnegöl ve Bursa’nın en önemli bölgelerinden biri olan İhsaniye köyü, bu yıl ilki gerçekleştirilen İpekböceği ve Koza Festivali düzenledi. İnegöl Kaymakamlığı, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İnegöl Belediyesi ve İhsaniye Köy Muhtarlığı tarafından organize edilen İhsaniye Köyü İpekböceği ve Koza Festivalinde, köye gelen konuklara etli pilav ikram edildi.

KIRSAL KALKINMA PROJESİNE İPEK BÖCEĞİ DE DAHİL OLMALI

Yaklaşık 100 yıldır damızlık ipek böceği yetiştirilen İhsaniye köyünün meydanında düzenlenen 1. İhsaniye Köyü İpekböceği ve Koza Festivalinde konuşan Köy Muhtarı Hayati Çiçek, ipek böceği yetiştiriciliği konusunda konukları bilgilendirdi. Çiçek, İhsaniye Köyü İpekböceği ve Koza Festivalinin bu yıl ilkini gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Bursa ipek böceği sektöründeki liderliğini son yıllarda Diyarbakır, Hatay ve Antalya’ya kaptırdı. İpekböcekçiliğini yeniden canlandırmak için genel bir stratejiden çok yerelleştirmenin daha isabetli olacağını, bu konuda Bursa’nın geniş bir potansiyeli olduğunu, ülkemizde koca üretimini yaygınlaştırmak için üreticilere ipek böceğinin ailelere getirilerini rakamlarıyla ortaya koymak ve ikna etmek zorundayız. Bu yüzden hükümetin kırsal kalkınma projesinde ipek böcekçiliğine de yer vermesi gerekir” dedi.

BİR KOZADAN BİN METRE İPEK TELİ

İpek böceğinin 2 ay süren kısacık ömründe bıraktığı bir kozadan yaklaşık bin metre uzunluğunda ipek teli elde edildiğini de ifade eden Çiçek, “Yirmi bin ipek böceğinden iki aylık ömürleri süresince tüketecekleri altı yüz kilo dut yaprağı yaklaşık kırk dut ağacından elde edilecektir. Kozadan mamul maddeye kadar olan süreçte on yedi misli katma değer yaratan ipekböcekçiliğinin, çok az bir destekle sağlayacağı istihdam döviz geliri, sosyal çözümler, kültür ve tarih zenginliği herkesin kabul edeceği değerlerdir. Bu özelliklerden biri bile ipekböcekçiliğimizin yaşatılması için yeterli öneme sahiptir” diye konuştu.

BURSA DENİNCE İPEK, İPEK DENİNCE BURSA AKLA GELİYOR

Muhtar Çiçek’in ardından konuşan İnegöl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru ise, Bursa denilince akla ilk şeyin ipek, ipek denilince de akla ilk gelen yerin Bursa olduğunu söyledi. İhsaniye köyünün 90 hane olduğunu ve 20 ailenin de ipek böceği işiyle uğraştığını kaydeden Müdür Doğru; “İlçe müdürlüğümüzce ilgili kuruluşlarla işbirliği yaparak eğitim çalışmaları yapmaktayız. Kırsal alanlarda ve mono tarımın yapıldığı yerlerde ipekböceği 45 gün süre zarfında köylü kadınlarımızın tarafından kolayca yapılan bir iş koludur. Bakanlığımızca yaş kozaya 20 TL kilogram bazında destek verilmektedir. İpekböcekçiliği bu anlamda çok güzel bir şekilde desteklenmektedir. Özellikle aşısız dut ağacı fidanının dağıtımı yapılarak, dut ağaçlarının miktar ve oranının arttırılması önem arz etmektedir” dedi.

İLERİKİ YILLARDA SESİMİZİ DAHA İYİ DUYURACAĞIZ

İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise festivalde yaptığı konuşmasında festivalin ilkinin yapılmasına rağmen katılımın oldukça iyi olduğunu belirterek, “İnşallah ileriki yıllarda sesimizi çok daha iyi duyurursak, inanıyor ve ümit ediyorum ki, ciddi üretici beraberinde ciddi satışlarında ortaya çıktığını göreceğiz. Bugün belki amatörce başlanmış bir süreç gibi düşünülebilinir ama inşallah bir gün tarih bu kardeşlerimizi her zaman hayırla yad edecektir” şeklinde konuştu.

İPEKBÖCEKÇİLİĞİNİ DESTEKLEYECEĞİZ

Son olarak kürsüye çıkan Kaymakam Aziz İnci de ipek böceği yetiştiriciliğini destekleyeceklerini söyledi. Tarihi ipek yolu üzerinde bulunan Bursa’nın eski günlerinde olduğu gibi dünya ipeğinde söz sahibi olması için Bursa’nın tüm köylerinde ciddi araştırmalar yapıldıktan sonra idareciler olarak ipek böcekçiliğini ve koza yetiştiriciliğini desteklemeleri gerektiğine vurgu yapan Kaymakam İnci; “İşte böyle bir adım attık. Muhtarımızın heyecanını biliyorum ve gördüm. Bu köye defalarca geldim. Çok güzel mekânlar çok güzel yerler var. Önemli olan festivalin nasıl yapıldığı değil ipekböcekçiliğini ve Türkiye ipekçiliğini nasıl destekleyeceğiz? Nasıl daha önemli bir ekonomi faaliyet haline getireceğiz. Ben muhtarımıza ve ona destek verenlere teşekkür ediyorum. Kaymakamlık olarak elimizdeki tüm imkânlarla, ilçe tarım müdürlüğümüzle bu projeyi destekleyeceğiz, desteklemeye devam edeceğiz. Özellikle daha çok ailenin başka köylerde de ipek böcekçiliğine özendirilmesi, koza yetiştiriciliğine özendirilmesine çalışacağız” açıklamalarında bulundu.



  • BIST 100

    10276,9%0,67
  • DOLAR

    32,28% -0,12
  • EURO

    34,76% -0,06
  • GRAM ALTIN

    2404,25% 0,46
  • Ç. ALTIN

    3887,04% 0,00