www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com
https://www.hasaneroglu.com
www.haberyorumgazetesi.com

İki ayrı festival yapılacak

İki ayrı festival yapılacak

İnegöl Belediyesi, tarım değerlerimiz olan şeftali ve yaban mersini için festival hazırlığına başladı.

Tarıma verdiği önemle üreticileri her alanda desteklemek adına faaliyetlerini sürdüren İnegöl Belediyesi, İnegöl Tarımının iki önemli değerini ulusal çapta duyurmak adına harekete geçti. İnegöl, yaban mersini üretiminde Türkiye´nin en büyük yaban mersini bahçesine sahip ilçe unvanını taşıyor. Şeftali üretiminde de Türkiye´de şeftalinin başkenti olarak ifade edilen Bursa´da bu bölgenin toplam üretiminin yüzde 55´i İnegöl´de yapılıyor.

İki Ayrı Festival Yapılacak

Bu iki önemli tarım değerini ulusal ve uluslararası çapta duyurmak, aynı zamanda tarım şehri olan İnegöl´ün tarımsal marka değerlerini çeşitlendirmek adına yaban mersini ve şeftali festivalleri düzenlenecek. İnegöl Belediyesi organizasyonuyla yapılacak festivallerin ilki olan yaban mersini festivali 21 Temmuz Pazar günü Tuzla Mahallesinde, şeftali festivali ise 28 Temmuz Pazar günü İsaören Mahallesinde yapılacak.

Yenilik ve İnovasyon Çabası İçerisindeyiz

Belediye Başkanı Alper Taban, beraberindeki Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit, Belediye Meclis Üyesi Burcu Keskin, İnegöl Belediyesi Muhtarlıklar Müdürü Sinan Kağan, Tuzla Mahallesi Muhtarı Yusuf Sarıkaya, İsaören Mahallesi Muhtarı Fikri Türk ve İsaören Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Erhan Ulu ile birlikte festivallere ilişkin basın toplantısı düzenledi. Belediye Encümen Salonunda gerçekleştirilen basın açıklamasında, Başkan Taban yenilikler ve farklılıklar oluşturabilmek adına çaba içerisinde olduklarını ifade ederek; ?Şehrimizde sürekli olarak yenilik, gelişim, inovasyon, farklılık ve şehrimizde yeni yeni şeyler söyleyebilmek adına çaba ve gayret içerisindeyiz. Bunu da yaparken hep birlikte konunun tarafları ve muhataplarını da içerisine alacak şekilde programlar icra etmeye çalışıyoruz. Bugün Yaban Mersini ve Şeftali festivallerimizin duyurusunu yapmak için toplandık? dedi.

Neden İnegöl yaban mersininin ilk ihracatını yapan şehir olmasın?

Her şehrin kendine özgü özellikleri, değerleri, fırsatları ve imkanları olduğunu vurgulayarak konuşmasını sürdüren Başkan Taban, ?Bunlardan istifade etmek lazım şehir adına, üreten adına? Bu güzellikleri ortaya koymak lazım. Biz yaban mersini adına geçmiş dönemlerde de Kırsal Müdürlüğümüz, beraberinde Büyükşehir Belediyemizin katkı ve destekleri, muhtarlarımızın, ilgili odalarımızın destek ve katkılarıyla adımlar atmıştık. Bunu gerçekten önemsiyoruz. Farklı bir festival olacağını düşünüyoruz. Arkadaşlarımız bunlarla ilgili gerekli hazırlıklarını yaptılar. Nihayetinde inşallah yaban mersini festivalini 21 Temmuz Pazar günü saat 11.00´da Tuzla Mahallemizde gerçekleştireceğiz. Yaban mersini dünya pazarında artık yeri mevcut olan, satışında da değerli ve pahalı olan, sağlık sektöründe önemli yeri olan bir ürünümüz. Doğal bir yaşam kaynağı. İnegöl´ümüz neden bunun ilk ihracatını yapan şehir olmasın. Dolayısıyla biz bu değerlerimizin fakrına vararak, bunun arkasında da emek sarf ederek, bir taraftan üreterek bir taraftan da bunları değerli kılarak pazarlama faaliyetlerinde bulunmak istiyoruz. Kurmuş olduğumuz Üreten Çiftçiler Kooperatifiyle kırsal alanda üretim yapan çiftçimize destek olmak istedik. Bu destekler sayesinde de pazarlama kabiliyetimizi arttıralım, depolama kabiliyetimizi arttıralım. Sonrasında da gerekirse paketleme gibi, kurutma gibi diğer alanlarda da çiftçimizin yanında olalım istedik. Dolayısıyla bu festival de bunun yeni bir başlangıcı olarak düşünülebilir? diye konuştu.

 

Türkiye´nin En Büyük Yaban Mersini Bahçesi İnegöl´de

Yaban mersininin mavi yemiş olarak da bilindiğini hatırlatan Taban, ?Bu bitkinin son yıllarda ilçemizdeki ekiliş alanı gittikçe çoğaldı. Şuanda Türkiye´nin en büyük yaban mersini bahçesi İnegöl´de yer alıyor. 130 dekarlık alanda yaban mersini yetiştirmiş oluyoruz. İnşallah buradan çıkan güzel ürünlerimizi de sektöre tanıtmış ve sunmuş olacağız? açıklamalarında bulundu.

 

Şeftalide Bursa Bölgesinin Yüzde 55´ini İnegöl Üretiyor

Şeftali festivali hakkında da bilgiler veren Başkan Taban, şöyle konuştu: ?Bizim bir de şeftalimiz var. Şeftali enstrümanımızı da bundan sonraki süreçte daha iyi kullanmak istiyoruz. Dolayısıyla bununla ilgili de bir festival gerçekleştirmek istiyoruz. Şeftali pek çok yerde üretiliyor olabilir. Bunun açıdan bakıldığında çok dikkat çekici gelmiyor olabilir ancak Bursa bölgesinin yüzde 55´ini İnegöl şehrimiz üretiyor. Bu çok önemli. Ülke genelinde de zaten Bursa´nın yeri ortada. Dolayısıyla biz 13 bin dekarlık alanda 55 bin ton şeftali üretmekteyiz. Şeftali festivalimizi de İsaören Mahallemizde 28 Temmuz Pazar günü yine aynı saatte 11.00´da gerçekleştireceğiz. Festivallerimizi birer hafta arayla gerçekleştirmiş olacağız.?

 

Farklı, Yeni, Etkili Ve Nitelikli Programlar

?Burada ödül takdimleri yapmak istiyoruz. Düzenlenecek yarışmalarda dereceye girenlere verilecek ödüller sponsorlarımız tarafından sağlanacak. İki ayrı tarihte gerçekleşecek festivalde farklı etkinlikler yer alacak. Yaban mersini hasadı, halk dansları gösterileri, tarihi mehterimiz yer alacak. Ayrıca yarışmalar, ödül törenleri ve yetiştirilen ürünlerden ikramlarda bulunacağız. Farklı, yeni, etkili ve nitelikli güzel bir çalışma olacağını düşünüyorum. Yapılacak bu çalışmaların geri bildirimlerini de toparlayacağız. Sonuçlarına bakacağız. Burada amacımız bunları gelecekte şehrin önemli birer markası, argümanı haline dönüştürmek. Bu alanda da fayda sağlamak olacak. Ben emeği geçen muhtarlarımıza, çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.?

 

Haber ve Fotoğraf:Osman GÜRBAŞ

 



  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,34% 0,29
  • EURO

    35,09% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2308,86% 1,39
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29