www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

İKİNCİ EL OTO ALACAKLAR DİKKAT!

İKİNCİ EL OTO ALACAKLAR DİKKAT!

İnegöl Tüketici Hakları Derneği Başkan Yardımcısı Şükrü Sütçü, bayram öncesi hareketlenen ikinci el oto piyasasından faydalanmak isteyenlere karşı vatandaşı uyardı.

Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle 2. el ot piyasası da hareketlendi. İnegöl Tüketici Hakları Derneği’nden de uyarı gecikmedi. Dernek Başkan Yardımcısı Şükrü Sütçü, vatandaşları ikinci el araba alınırken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgilendirdi.                           

 

Aracın çalıntı olup olmadığını anlamak için ruhsatında yazan şasi ve motor numaralarını aracın üzerindekiler ile karşılaştırılmasını ve aynı olup olmadığının kontrol edilmesini isteyen Sütçü, “Mümkünse tanıdığınız Oto tamircisi ve Kaportacısı ile birlikte gidin. Kaza geçirip, sonradan toplanmış olabilir. Oto Sigortaları veri deposu Sigorta Bilgi Merkezi – Tramer, geliştirdiği “Oto kontrol 5664 sorgulama servisi” ile birkaç saniye içerisinde ikinci el araçların hasar geçmişini, Kaza tutanağını ve mağdur bilgilerini kullanıcıyla paylaşmaktadır. Sistemden faydalanmak isteyenler alacakları aracın plaka numarasını yazarak 5664 kısa mesaj gönderdiklerinde birkaç saniye içerisinde aracın hasar durumu hakkında bilgi almak mümkündür. Başka bir yöntem ise tramer.org.tr.adresine internetten girildiğinde yetkili kullanıcı adımından ağır hasarlı araç sorgulaması yapılarak bilgilere ulaşmak mümkündür. Aracın kilometre saati ile oynanıp oynanmadığını kontrol edin. Direksiyon simidi, vites topuzu, pedallar ve aracın iç döşemelerindeki yıpranmalar size aracın kilometre değeri hakkında bir ipucu verir. Aracı mutlaka deneyin. Vergi numarası uygulaması sayesinde artık ruhsatı üzerinize almamak gibi bir durum söz konusu değildir. Yinede aykırı uygulamalar olabilmekte bunun için mutlaka ruhsat sahibi ile anlaşmaya çalışın ve aracın servis kayıtlarını gösterir belgelere veya yağ değişim kartına bakarak periyodik bakımlarının düzenli olarak yapılıp yapılmadığını kontrol edin” dedi.

Aracın sahibi ile anlaşıldığında arabayı ücretin ortaklaşa ödeneceği bir otoparka teslim edilmesini kaydeden Sütçü, “Trafik Şube Müdürlüğünden arabanın hilesiz olup olmadığını öğrendikten sonra araç sahibi ile birlikte aracı çözün. Aracın lastiklerini ve yedek lastiğini aşınmaya ve balon yapma riskine karşı kontrol edin. Aydınlık bir ortamda aracı boya ve kaporta hasarlarına karşı inceleyin. Parçalar arasındaki renk farkı, eşit olmayan boşluklar, iç kısımdaki cıvataların değişmiş olması, kapıların rahat açılıp kapanmaması aracın daha önceden işlem görmüş olduğunun işaretidir. Son zamanlarda rent a car şirketlerinden kiralananlar oto pazarında satılmakta, Bu araçları alan kişiler ise mağdur durumda kaldığından aracın sicilini araştırmadan asla ödeme yapmayın.  Aracın camlarını ve farlarını çatlak olma ihtimaline karşı kontrol edin. Camdaki ufak bir çatlağın ileride büyüyebileceğini sakın unutmayın. Motor yeni çalıştığında ve ısındıktan sonra sesini dinleyin. Anormal bir ses geliyorsa sebebini araştırın.  Aracın motor kaputunu açarak motor ve şanzıman yağ seviyesi kontrolünü yapın. Yağ kaçağı olup olmadığını, hortumların sağlamlığını kontrol edin. Aracın altını kontrol edin. Motorun alt kısmında herhangi bir akıntı varsa sebebini araştırın” diye konuştu.

 



  • BIST 100

    9812,88%0,93
  • DOLAR

    32,48% -0,15
  • EURO

    34,92% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2430,94% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3994,07% -0,01