www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

?İL OLMAK İSTİYORUZ´

?İL OLMAK İSTİYORUZ´

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu´nun İnegöl´ün il olması yönünde TBMM´ye verdiği önergenin ardından platform oluşturan İnegöllüler bir araya geldiler. İnegöllülerin ortak kararı İnegöl´ün il olmasıydı.

CHP İnegöl İlçe Başkanlığı öncülüğünde ?İnegöl il olmak istiyor? toplantısı düzenlendi.

GEREĞİNİ YAPACAĞIZ

Sani Konukoğlu konferans salonunda düzenlenen toplantının açış konuşmasını yapan CHP İnegöl İlçe Başkanı Necmi Demir, ?Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu İnegöl´e çok büyük önem veriyor. İnegöl´ün il olması konusunda ciddi çalışmaları var. Biz de bu konuda bir çalışma başlattık. İTSO´ya gittiğimiz ziyarette; İnegöl´ün her şeyini kendi imkânlarıyla yaptığını söylemişlerdi. Kimse artık Bursalıyım demiyor, İnegöllüyüm diyor. İnegöl kendini aştı. Mobilya, turizm, tekstil, gıdasıyla kendini aşmış bir ilçenin il olması konusunda partimizin tutumunu gururla karşılıyorum. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Aktaş´ın da geçmişte İnegöl´ün il olması konusundaki çalışmalarını biliyoruz. Hüseyin Şahin vekilimize sesleniyoruz, İnegöl´e sahip çıkın, il olmasına karşı durmayın. Geleceğimiz için İnegöl´ün il olması gerekiyor. Köylerimizin büyükşehre bağlanmasının ardından yaşadığı mağduriyeti görüyorum. Biz bunu yaparken CHP Genel Merkezin verdiği kanun tasarısını İnegöl´e duyurmaya çalışıyoruz. İnegöl CPH olarak çekiliyoruz ve İnegöl halkımızı temsil eden demokratik kitle örgütleri, sanayicilerle birlikte bir komisyon oluşturarak İnegöl´ün il olması noktasında gerekenleri yapacağız? dedi.

EL ELE VERMELİYİZ

CHP Bursa İl Başkanı Hüseyin Akkuş ise, ?İl olmanın, ilçe olmanın, belediye olmanın ne anlama geldiğini biliyorum. İnegöl sanayisiyle çok önemli bir yer tutuyor. Şuan mobilya sektörü açısından Ankara ile birlikte Türkiye´nin en önemli ihracat noktalarından bir tanesi. Eğer burada CHP´nin önderlik etmesinin dışında diğer siyasi partiler de burada olsa daha demokratik ve katılımcı olur. Bir kent İnegöl pozisyonuna gelmişse tüm katılımcılarıyla birlikte gelmiştir. CHP ile MHP ile AKP ile ve diğer siyasi parti ve STK´larla bir anlam taşır. Alinur Aktaş arkadaşımızın düşüncelerini bilenlerdenim. İnegöl´ün il olmasının ne anlama geldiğini kendisi de biliyor ama İnegöllülerin siyasetini ticaretle karıştırmasına anlam veremiyorum. Genel Başkanımız Sayın Kılıçdaroğlu ve milletvekillerinin getirdiği öneriye sıcak bakmamalarını doğru bulmuyorum. Keşke Sayın Alinur Aktaş ve AKP´li Milletvekilleri ile diğer siyasi partilerden de katılım gösterilseydi. Sanayi odasını temsilen burada arkadaşlarımız var mı, önemli olan bu. Bu arkadaşlarımızın düşüncelerini bilmek istiyoruz. Bunu sadece siyasi rant olarak görmüyoruz. AKP zihniyeti ya da bakış açısıyla İnegöl´e zarar vermekteyiz. İnegöl uzun yıllardır il olmak istiyor ama İnegöl ile birlikte Domaniçli arkadaşlarımız da 20 bin kişiyle İnegöl´e destek veriyor. Bunları neden uzaklaştırıyoruz, farklı bakıyoruz anlamış değilim. Siyasi partilerden kim olursa olsun Genel Başkanımızın verdiği öneriye sahip çıkmalıyız. İnegöl´ün bütünü açısından bakmalıyız. Eğer böyle bakarsak İnegöl il olur, sizlerin beklediği gelişimi ticarette de hayata geçirmiş oluruz. Bu yüzden el ele verip süreci hep birlikte yönetmeliyiz? şeklinde konuştu.

DOMANİÇ ?İNEGÖL? DİYOR

İnegöl Belediyesi eski Başkanı Cemal Arık da, ?Yerel yöneticilik yapanlar belde ve ilçelerde iktidar gücünün ya da devlet gücünün varlığını yanlarında görmediklerinde büyük sıkıntı çekerler. Ben 25 yıldır İnegöl´ün il olması mücadelesinin içerisindeyim. Hangi parti bu işin öncülüğünü yaptıysa hep yanında olduk. Biz Bursa´dan kopmak istemiyoruz ama Türkiye´ye model olan bir ilçeyiz. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 60´ın üzerinde. Bu Türkiye için modeldir. Belki de Türkiye bunu 100 sene sonra yakalayabilir. Nasıl ki geçmiş dönemlerde Turgut Özal´dan sonra Mesut Yılmaz, Demirel, Tansu Çiller, Necmettin Erbakan, Bülent Ecevit, Devlet Bahçeli iktidarda oldukları sürece il olmamız için gelip burada vaatlerde bulunmuşlarsa, yanlarında olduysak bugün İnegöl bir bütün olarak bu mücadelenin yanında olmalıydı. İnşallah bu da olacak. Millet neylerse güzel eyler. Bugün yüzde 30´a 70 var ama bu 30´a 70 yarın ters dönebilir. Yöneticisi olduğum firmada her gün Domaniç´ten 800 kişiyi İnegöl´e taşıyoruz. Yenişehir´den 200 kişi taşıyoruz, Bursa´dan 300 kişiyi taşıyoruz. Domaniç´in 22 köyünün ileri gelenleriyle akraba gibiyiz. Domaniç geçmişte bize dilekçe ile başvurdu. Domaniç İnegöl´e bağlanmak istiyor. Yenişehir de bağlanmak istiyor. Keles´in bir kısım mahalleleri bağlanmak istiyor. Bu hareket iyi başlamıştır. Bu hareketten esinlenerek İnegöl lisesinin adını bile kaşla göz arasında değiştirmişler. Onun mücadelesini başlattık. Arkamızda durum, biz de bu komisyonun arkasında oluruz. Bu hareketin en hararetli savunucusu olacağım. Allah yar ve yardımcınız olsun? diye konuştu.

?İL OLALIM,KENDİ GÖBEĞİMİZİ KENDİMİZ KESELİM?

İTSO Yönetim Kurulu Üyesi Salim Kaplan, ?CHP Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu ve 5 milletvekiline verdikleri bu gensorudan dolayı çok teşekkür ediyorum. Biz 20 yıl önce de il olma çalışmasını yapıyorduk. Geçmişte kurulan komisyonda biz de görev aldık. İnegöl´den 8-9 bin kişi toplanıp gitmiştik ama o zaman da siyasi iradeydi, şimdi de aynı. 4 sene önce yerel seçimlerden evvel köy köy, mahalle mahalle gezdik, büyükşehre bağlanmayalım, bize katkı sağlamaz dedik. Aksine AK Parti´nin o günkü adayları İnegöl´e çok şey katacağını söylemişti. Maalesef geçtiğimiz günlerde kendileri de Büyükşehrin zararını tüm İnegöl gördü dediler. CHP´nin yaptığı il komisyonu çalışmalarına şahsi anlamda maddi manevi her zaman destek vereceğim. İnegöl Türkiye´nin en büyük ilçelerinden biri. İhracatı 1 milyar 250 milyon dolar, ithalatı 680 milyon dolardır. Türkiye´ye kattığı ihracatıyla, mobilyacısı ve makinesi, borcu olmayan, devletle alakası olmayan OSB´leriyle İnegöl il olmayı çoktan hak etti. Bu çalışmalarda emeği geçenlere çok teşekkür ederim. Yapacağımız çalışma ve etkinlikler sadece iktidar partisinin istemesiyle olur. Onlar biraz isterse biz çok isteriz. İnşallah il olarak kendi göbeğimizi kendimiz keseriz, Bursa´dan kurtuluruz? ifadelerini kullandı.

REFERANDUM YAPILSA YÜZDE 90 ÇIKAR

Cerrah Belediyesi eski Başkanı İsmail Karaman, ?Daha önce MHP olarak yine TBMM´de İnegöl´ün il olması ile alakalı partimizin bir önergesi vardı, maalesef o zamanlarda da kabul edilmemişti. Böyle bir isteğin devamı olarak CHP´nin önergesini çok önemsiyoruz. İnegöl, il olmayı çoktan hak eden bir ilçe. Alanya ve Antalya Ticaret Odası´nın üniversitelere yaptığı bir çalışma vardı, bu çalışma içerisinde Türkiye´de il olmayı hak eden 16 ilçe arasında 3. sıradaydık. Baktığımız zaman 6-7 yıl önce olan çalışmada 1. ya da 2. sıraya yükselmişizdir. Hem ticari yapısı hem sanayisi, turizmi, tarımı ve nüfus yoğunluğu ve göçü ile birlikte İnegöl il olmayı sonuna kadar hak ediyor. CHP´nin yaptığı bu öneriyi çok değerli buluyoruz. Bu önerinin arkasındayız. Büyükşehir yasasıyla birlikte İnegöl başta olmak üzere belde ve köylerde de ciddi manada sıkıntılar yaşamaya başladık. İnegöl´de beldelerde kendi içimizde bir referandum süreci başlatmıştık, yüzde 90´larda bir oranda beldelerin kapatılmaması oranı çıkmıştı. Bugün İnegöl´de, İnegöl´ün il olması konusunda referandum yapılsa yüzde 90´larda bir oran çıkacaktır. İktidar partisine oy veren arkadaşlar da burada olumlu oy kullanacaklardır. AK Parti seçmeninin de kendi ilçe teşkilatlarına ve idarecilerine bu konuda baskı yapmalıdırlar. Biz bu oluşumun sonuna kadar arkasındayız? diye konuştu.

DOMANİÇLİLER BAĞLANMAK İSTİYOR

Domaniç CHP Başkanı Temel Aygün, ?45 kilometre yoldan İnegöl´ü desteklemek için geldik. Bizim işimiz daha zor. Kütahya´dan koparak İnegöl´ü isteyecekler diyerek istemeyecekler ama biz göğsümüzü gere gere İnegöl´ün il olmasını ve İnegöl´e bağlanmayı istiyoruz. İnegöl´de 20 bine yakın Domaniçli hemşerimiz var. İnegöl´ün il olması için, Domaniç´in İnegöl´e bağlanması için müthiş bir kampanya yürütüyoruz. AK Partili vekillerimiz ve diğer vekillerimiz inşallah bunu desteklerler. MHP´li vekillere bu konuda destek vermeleri ricasında bulunuyoruz? dedi.

ANKARA SESİMİZİ DUYSUN

Kurşunlu eski Belediye Başkanı Erkan Dönmez, ?Daha önce de İnegöl´ün il olması için İlçe Başkanımız Turhan Neşe ile birlikte tüm belde belediye başkanı arkadaşlarımız ve tüm siyasi parti başkanlarıyla çalıştık. İktidar partisi o gün de bugünkü gibi aramızda yoktu. İnegöl´ün il olması gerektiğini hepimiz biliyoruz. İnegöl her yıl ciddi büyüyen, gelişen ve değişen bir yer. İnegöl´ün kendi kabına sığmadığını bilmemize rağmen iktidar partisi aramızda değiller. Onlar da İnegöl´ün iyiliğini istesin, İnegöl´e daha iyi hizmet edilmesi adına yumruklarını vurup İnegöl´e duyurabilsinler, Ankara´ya sesimizi duyurabilsinler istedim. Bundan yana yakınıyorum? dedi.

İNEGÖL İL OLSUN

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, ?İnegöl´ün il olmasından en fazla menfaatlenecek olan sizlersiniz. Biz Bursa milletvekiliyiz, İnegöl´e de hizmetle yükümlüyüz. Bundan 1. Derecede faydalanacak olan sizlersiniz. Cerrah eski Belediye Başkanımız dedi ki, muhalefetin verdiği hiç mi iyi bir şey yok dedi. Alın bu teklifi siz verin, biz altına imza atalım. Mesele siyasi rant elde etmek değil. Bu salonda 1 ay önce ilçe kongreniz olduğunda Alper beyle yan yana oturup İnegöl´ün il olmasını konuştuk. Kendisi tüm samimiyetiyle İnegöl´ün il olması gerektiğini, teklifin yerinde olduğunu, neden il olması gerektiğini ve il olursa nelerden faydalanılacağını özetledi. Bunun faydası önce yerel yönetimler olmak üzere İnegöllü hemşerilerimize yarayacak. Sayın Genel Başkanımızın kanun teklifi yerel basında birçok kez polemik konusu oldu. İnegöl Saadet Partisi´ndeyken, Refah Partisi´ndeyken il olmasını isteyenler bugün iktidardayken istemiyorlar. Domaniç İnegöl´e bağlanmak istiyor. Daha iyi hizmet alacaklarını düşünüyorlar, saygı duyuyoruz. Verdiğimiz kanun teklifinde bir takım ilçeler yazılı. İnegöl il olursa bu ilçelerin de bağlanmaları kendilerine sorulur. Keles´te bu epey polemik konusu yaptı. Keles istemezse İnegöl´e bağlanmaz, kendilerine sorulur. Bizim teklifimiz yıpratmak için kullanıldığında önemli bir konu oluyor, İnegöl´e gelince bir şey olmaz oluyor. Burada samimiyet olmalı. 250 bini aşan nüfusuyla İnegöl´ün il olmaması kaygı uyandırıyor. Kimsenin buna hakkı yok. Hepimiz bu kanun teklifine imza atalım, İnegöl il olsun, hak ettiğini alsın. Tüm yöneticilerimize desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum? dedi.

İNEGÖL HER ŞEYİYLE, HER ANLAMDA İL OLMAYI HAK EDİYOR

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, ?Ülkede en çok ihtiyaç duyduğumuz şey belli konularda bir araya gelmektir. Birbirimizle temas etme adına bu toplantıyı çok kıymetli buluyorum. İl olmaktan bile daha önemli olan şey toplumun yan yana bazı değerler için mücadele etmesidir. Katılımınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Bugüne kadar yaşadığımız yerler hangi gerekçelerle il oldu ya da olmadı buna bakmak lazım. İdari yapılanmalara göre bir yerin il olmasının birkaç kriteri var. Nüfus yoğunluğu, kendine özgü gelir kaynakları, coğrafik durumu, ulaşım elverişliyse ve halk talep ediyorsa oranın il olmasında herhangi bir sorun yoktur. Ama ne yazık ki şuanda bu kriterleri üst üste koyduğumuzda İnegöl bunu fazlasıyla hak ediyor. Hastane sorunu çözülmesine rağmen yeterli oranda doktoru yok. Belediye Başkanımızın Bursa´ya gittiğinde Bursaspor´a destek vereceğini söylemesi ama İnegölspor´a hizmet vermemesi açısından da bakıldığında bunun bir politik mesele olduğunu, siyasi bir mesele olduğunu anlamak gerekiyor. İnegöl her yönüyle il olma hakkı elde etmiş bir yerleşim alanıdır. Kaldı ki Domaniçli dostlar burada 20 bin nüfusla temsil edildiklerini söylemekteler. İnegöl´ün il olmamasının önünde hiçbir gerekçe yoktur. Kendisini il olmak için ispatlayacak bir şey söylemesine gerek yok. İnegöl her şeyiyle her anlamda il olmayı hak ediyor? dedi.

HAK ETTİĞİNİ BULACAK

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu da, ?İnegöl 20 yıldır bu davanın mücadelesini sürdürüyor ama bugüne kadar olmamış. Muhalefet partisi bunu verdi yine olmaz demeyin İnegöllüler isterse İnegöl il olur ve 20 yıllık mücadelede hak ettiği sonu bulur. İnegöl´de iş, tüketici ve aile mahkemeleri gibi ihtiyaç duyulan mahkemeler il olduğunda adliye konusunda bu imkânları sunabilecek. Odalarımızın il olmaya çok ihtiyacı var. İnegöl, ihracat rakamları yüksek bir merkezimizdir. İhracat yapan vatandaşlarımız belgeler almak için il merkezine gitmek zorunda kalıyorlar. İnegöl il olursa kendi idaresini yerine getirebilecek, hizmetleri kendisi gerçekleştirecek. Bütünşehrin getirdiği zararlardan da kurtulmuş olacak. Köylü vatandaşlarımızdan yıllardır atalarının yattığı mezarlıklar için para isteniyor. Köylere gidip su okuma konusunda gecikme yaşandığı için sürekli tonaj artıyor, su faturaları artıyor. İnegöl  il olursa bu olumsuzluklardan da kurtulacak. Kurşunlu belde belediyesi iken yepyeni bir itfaiye aracı alınıyor, 2014´ten sonra bu itfaiye aracını büyükşehir alıyor, oraya bir su tankeri koyuyor. Trajikomik bir görüntüydü. Yangına traktörle gidip müdahale edecekler? Kurşunluların parasıyla alınan aracı Bursa´ya alıyorlar. İnegöl´ün il olması durumunda tüm bu olumsuzluklar sona erecek. Bu haklı mücadelenin yanındayız. İnegöl´ü hep birlikte il yapacağız, hak ettiğini bulacak? dedi.

TALEPKÂR OLUNMALI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Lale Karabıyık ise, ?Bazı konuları siyaset üstü düşünmek lazım. Çocuklarla ilgili konuları, eğitimle ilgili konuları kesinlikle siyaset üstü düşünmek isterim. Yine bazı konular vardır ki hakkını teslim etmek gerekir. İnegöl´ün il olması gerekliliği de bu konulardan bir tanesi. Bu il siyasete malzeme olacak şekilde değil, kendisini ispat etmiş, başarılı, sanayide ön planda marka şehir olan bir yer. Yeni yapılan yerlerden bu kriterlerin çok altında olan iller var. İnegöl nüfusu, sanayisi, yarattığı katma değerle bunu kat kat hak eden bir yer. İnegöl´e marka şehir demek isterim. Bazı illerimizin bir tane markası yokken İnegöl´ün birçok markası var. Aynı zamanda sadece sporda veya belli alanlarda değil bütçeden her alanda daha farklı, büyük bir payın ayrılması gerekiyor. Bu payın ayrılması da ancak il olduğu zaman gerçekleşir. Bu kadar katma değere karşın, milli gelirde oluşturduğu iyileşmeye karşın, ihracat fazlası vererek cari açığı küçültmeye fayda vererek İnegöl bütçeden bunun karşılığı olan haklarını alamıyorlar. Bu önemli bir haksızlıktır. Burası il olsa istihdam artırıcı bazı çalışmalar olur, kadrolar artar. Güvenlik kadrolarından tutum tüm memur alanlarında istihdam artırılmış olur. Tüm ilçeler üniversite isterler ama bir gerçek var, ilçelerde Meslek Yüksekokulu olur, fakülte de olur ama üniversite çok nadir olur. YÖK, il olmadan pek sıcak bakmaz. Seçimlerde bazı vaatler verilir ama öncelik illerdedir. YÖK´ün yeni sürecinde böyle olduğuna emin olabilirsiniz. İnegöl´de bir üniversite olması ihtimali varsa bile il olursa yüzde 100´e ulaşır. Biz İnegöl´ümüze bir üniversite istemez miyiz? Bunun için bile İnegöl´ün il olmaya ihtiyacı var. İnegöl´de her durduğumuz yerde il olmak istiyoruz söylemleriyle karşılaştık. Bu il Türkiye çapında biliniyor, neden il olmasın. Neden oluşturduğu katma değerin karşılığını bütçeden almasın. Bursa´nın diğer milletvekili arkadaşlarımızla mecliste ayaküstü sohbet ettim, gelin ya siz ya biz verelim ya da ortak çalışıp İnegöl´ü il yapalım. Gülümsediler, ciddi olduğumu söyledim. Üst yönetimin istemediğini söylediler. Böyle bir konuda siyasi çıkar gözetilmez. Siyasi çıkarlar sebebiyle bir takım hesaplar yapıp burayı il yapmaktan alıkoymak vicdana sığmaz. Amacım siyaset yapmak değil ama bu önergeyi sunduğumuzda siyasi amaç olarak algılamışlar. Biz İnegöl´ü gözden mi çıkaracağız. Burası il olduğunda örgütümüzü oluşturmayacak mıyız? En iyi şekilde hizmet vermeyecek miyiz? Tam aksi, esas kriterleriyle her şeyiyle il olmayı hak etmiş bir yere siyasi çıkar ve kaygılarla engel olmak en önemli yanlıştır. Kamuoyunun dikkatini çektiğimiz bazı konular var ki vatandaş bu konularda gerçekten talepkâr olduğunda ve talebini dile getirdiğinde bu maddeler mecliste kabul ediliyor. Burada talebi iletmek lazım, istekli olmak lazım. AK Parti´ye oy veren vatandaşlarımızın da oy verdikleri partiden İnegöl´ü il yapmalarını talep etmelerini isterim. Bunun siyasi bir yönü yok. Bugün burada AK Parti´nin sayın vekilleri İnegöl´ü il yapmak için gelip basın açıklaması yapıyor olsalardı hepimiz koşa koşa gelir ve destek verirdik. Mecliste bu konunun arkasında duracağız ama tüm İnegöllü vatandaşların da oy verdikleri partilere bu konuyu iletmesi, siyaset üstü bir durum olduğunu belirterek destek istemelerini arzu ederiz. İnegöl il olmayı çoktan hak etmiş durumda. Neden 82 plaka olmasın? diye konuştu.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9756,27%1,15
  • DOLAR

    32,53% -0,05
  • EURO

    34,79% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2425,45% -0,18
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00