İLK KEZ ENDERUN TERAVİHİ KILINACAK

İLK KEZ ENDERUN TERAVİHİ KILINACAK

Müftü Bayram Canbey, İnegöl’de bu yıl ramazan ayında bir ilki gerçekleştirmek istediklerini belirterek Sani Konukoğlu Camiinde 1 gecelik Topkapı sarayında kalan padişah ailelerinin kıldığı Enderun teravihi kılınacağını söyledi.

11 ayın sultanı Ramazan’ın gelmesiyle Müftülükte mesai arttı. Yaz kuran kursları devam ederken mukabeleler, teravihler ve hem öğlen, hem de yatsı vaazları Ramazan Ayının dolu dolu geçmesini sağlıyor. Ayrıca İnegöl Müftülüğü bu yıl Bursa İl Müftülüğü’nün destekleriyle, ilçemizde bir ilki gerçekleştirip 1 gecelik Enderun teravihi kıldıracak. 15 Temmuz’da yapılması planlanan Enderun teravihi, Topkapı sarayında padişah ailesinin kıldığı teravih olarak, Osmanlı usulü teravih diye de biliniyor. Yaklaşık 10 müezzinle kılınan bu teravih namazında belli makamlarda ilahiler okunuyor.

RAMAZAN YOĞUN GEÇİYOR

Müftü Bayram Canbey, Ramazan Ayında yapılacak etkinlikler ve çalışmalar hakkında dün makamında bir açıklama yaptı. 11 ayın sultanı Ramazan’ın ilk gününün icra edildiğini ifade eden Bayram Canbey, “Akşam ilk teravih namazını kılıp gece sahura kalktık ve ilk orucumuza niyetlendik. 30 gün boyunca da orucumuzu tutacağız. Ramazan ayı halkımız açısından çok önemli olduğu kadar, müftülükler açısından da çok yoğun geçiyor. Öğle ve yatsı namazı öncesi vaazlarımız var. Bu vaazların programını hazırladık. Bir yandan da yaz kurslarımız devam ediyor, diğer taraftan sabah ezanından hemen sonra başlayıp sabah namazının kılınacağı vakte kadar camilerimizde yetişkinler için mukabele okunuyor. Gündüz de ikindiden önce ve sonra mukabeleler okunuyor. Hanım kardeşlerimiz için mukabele okunuyor, evlerde mukabele okunuyor. Böyle yoğun bir programımız geçiyor” dedi.

ÇOCUKLARIMIZI RAMAZAN ŞUURUYLA YETİŞTİRELİM

Yaz kurslarına da ilginin çok yoğun olduğundan söz eden Müftü Bayram Canbey, şöyle konuştu: “Cıvıl cıvıl camilerimiz çocuk açtı. Bu yılın sloganı da ‘Gel Bu Yaz Kuran-ı Gönlüne Yaz’ çağrısına uygun olarak çocuklarımız camilerimizi doldurdu. 300’e yakın görevlimiz var, bunlar da yetmedi. Dışarıdan geçici görevliler aldık. Ama yine de yeterli olamıyoruz. İnşallah böyle yoğun devam eder. Bu arada ramazan olması hasebiyle hem kuran kurslarına, hem de çocuklarımızı ramazan ayına kavuşmanın sevinciyle bilinçlendirmek istiyoruz. Dün 3 camimizde program düzenledik. Çocuklarımızın hepsini cemaat gibi bir araya toplayıp yaz kurslarının önemini, kendilerini tatilde sıkmak niyetinde olmadıklarını, eğlendirerek ve bilgilendirerek eğitim almaları için gayret gösterdiğimizi anlatıyoruz. Ramazanın gelişiyle birlikte de genç kardeşlerimizin ramazan şuuruyla yetişmelerini önemsiyoruz. Programlarımıza bazı anne-babalar da katıldı. Onlara da seslendik. Çocuklarınızı sahur sofralarından mahrum etmeyin, teravih namazlarına, mukabelelere götürün, onların sevdikleri yemekleri iftarda hazırlamaya çalışın. Ramazanın önemini çocuklarımıza hissettirelim. Akrabalarımızı ramazanda iftara çağırdığımız gibi, çocuklarımızın arkadaşlarını da davet edelim. Çocuklarımızı dini ve milli geleneklerimize göre yetiştirmenin ramazanda çok büyük payı var.”

5 CAMİDE HATİMLİ TERAVİH KILINIYOR

Bayram Canbey, bu yıl İnegöl’de 5 camide hatimli teravih namazı kılındığını söyledi. Cuma camii diye bilinen Yıldırım Camii, Kasım Efendi Camii, Suyolu Camii, Osmaniye Camii ve Süleymaniye Camiinde teravih namazlarının hatimle kılındığını anlatan Canbey, bu gibi etkinliklerle ramazan faaliyetlerini sürdürdüklerini kaydetti.

 

İLK KEZ ENDERUN TERAVİHİ KILINACAK

Öte yandan, İnegöl bu ramazanda bir ilki de yaşayacak. Bursa İl Müftülüğü’nün geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği ve bu yıl İnegöl’de de kılınacak olan Enderun hakkında açıklamalarda bulunan Müftü Bayram Canbey, “Bu yıl İnegöl’de bir ilki daha hem yaşamak, hem de ilçe halkına yaşatmak istiyoruz. Osmanlı usulü denilen tam anlamıyla Enderun usulü teravih namazı ve Cumhur müezzinliği usulünde tamamında mümkün değil, ama en azından bir akşamını Konukoğlu Cami için tahsis ediyoruz. Enderun teravihinde 8-10 tane müezzin olacak, aralarda ilahiler söyleyecekler. İlahileri de belli bir makamda söyleyecekler ve ilahilerin bitimine doğru bir makamla bitirip, o makamla imam namaza başlayıp Fatiha ve zammı sureyi o makamdan okuyacak. İmam da 4 rekatı kıldırıp selam verirken bir başka makama geçip müezzinlere söz vermiş olacak. İlahilerle daha rahat teravih kıldırılacak. Buna Enderun teravihi diyoruz. Osmanlı döneminde bu yapılmış. 15 Temmuz’da yapılması planlanıyor. Osmanlı’da özellikle Enderun dediğimiz Topkapı sarayında Padişah ailesinin bulunduğu yerlerde böyle teravih kılınırmış. Bu bizim kültürümüzde bir gelenek. Biz de o geleneği ihya etmeye çalışıyoruz. Bunun sonunda bir de Osmanlı şerbeti ikram edeceği cemaatimize. Biz Müftülük olarak şimdiden heyecanlanıyoruz” dedi.

FİTRE 9,25 TL

Müftü Bayram Canbey son olarak fitre miktarları hakkında konuştu. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın fitre miktarını bu yıl 9 lira 25 kuruş olarak belirlediğini belirten Canbey, “Bu 2013 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2014 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar uygulanacak” dedi.



  • BIST 100

    10324,54%0,56
  • DOLAR

    32,26% 0,06
  • EURO

    34,79% 0,07
  • GRAM ALTIN

    2399,34% -0,39
  • Ç. ALTIN

    3903,08% 0,24