www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

İNEGÖL BELEDİYESİ´Nİ MUMLA ARIYORUZ

İNEGÖL BELEDİYESİ´Nİ MUMLA ARIYORUZ

İnegöl Şoförler Odası Başkanı Bahattin Korkmaz, Bursa Büyükşehir Belediyesi´nin İnegöl´e 40 adet ticari plaka bastırdığını belirterek; ?Her para lazım olduğunda plaka bastırıyorlar. Böyle bir yatırım mantığı yok. İnegöl´ün ne suçu var? Sorunların çözümü

 

İnegöl Şoförler Odası Başkanı Bahattin Korkmaz, İnegöl Gazeteciler Derneği tarafından düzenlenen Ramazan Sohbetleri programına katılarak kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

İnegöl Şoförler Odası Başkanı Bahattin Korkmaz, ?İnegöl´de ve ülkemizde sakin bir Ramazan geçiyor. Bu hep temenni ettiğimiz bir durum. Güvenlik güçlerimize Allah kolaylık versin, şehitlerimize Allah rahmet eylesin. İnegöl´de oruç tutma oranı yüksek seviyede, kalitesi de belli oluyor? dedi.

BİLGİ BİRİKİMİMİ FARKLI MECRALARDA KULLANMAK İSTİYORUM

Mahkeme kararı ile alınan isim tescili kararının sebebinin sorulması üzerine konuşan Korkmaz, ?Benim nüfus kâğıdındaki ismim Selahattin Korkmaz ama bu isim konusu beni rahatsız etmeye başladı. Bazı evraklar geliyor Bahattin Korkmaz, bazı evraklar geliyor Selahattin Korkmaz? Kargaşaya neden oldu. Seçimlerde Selahattin-Bahattin söylemlerinden seçimi kaybedecektim.Bundan sonra farklı hedeflerimiz var. İlerleyen zamanlarda bunu da paylaşacağız. Projelerimiz var. İnegöl´de Şoförler Odasını aldığımızda ciddi sıkıntılarla, ciddi borçlarla aldık. Şuana kadar Türkiye´de ses getiren bir odayız. Duruşu, yapısı, yönetimiyle farklı. İnegöl Şoförler Odası, 2010´daki Şoförler Odası değil. Bu kadar bilgi birikimimi ileride daha farklı mecralarda sergilemek, İnegöl´de daha da yararlı olmak istiyorum. Daha fazla hizmet etmek istiyorum. Daha genciz. İnşallah Rabbim bunu nasip eder? şeklinde konuştu.

EN BÜYÜK SIKINTILARIMIZ BELGE VE SİGORTA

Türkiye´deki şoför esnafının en büyük sıkıntısının sigorta olduğunu belirten Korkmaz, ?Çok kazanıyor gibi duruyor ama giderleri çok fazla. Sigorta, fenni muayene, SRC belgesi, psiko teknik, K belgesi ve 40 çeşit belge var. Bu da şoför esnafını sıkıntıya sokuyor. Sigortalar, giderler çok pahalı. Bunları normal standartlara indirseler şoförlük zevkle yapılacak bir iş haline gelir.  Bir K belgesini 22 bin TL´ye alıyorsunuz, siz mesleği bıraktığınızda o belge bitiyor. Ya da eşinize veya çocuğunuza devretmek zorunda kalıyorsunuz. Çocuğumun veya eşimin bu işi devam ettirme zorunluluğu mu var? Bizim en büyük sıkıntımız belge sıkıntısıdır. Bir yanda da iyiliği var. Önceden 5 bin liraya kamyon alıyordu, gidip kamyonculuk yapıyordu. Artık bazı şartlar isteniyor. Ben hükümet yerinde olsam bu belgeleri bu kadar pahalı yapmam. Bu belgelerde çok ince nüanslar var. Ben olsam belgeyi 5 bin lira yaparım, 100 lira olan belge devir ücretini 500-1000 lira yaparım. Devamlı sirkülasyon var. Bir arabadan ömrü hayatında 1 kere para alıyorsunuz ama devirlerde devamlı alıyorsunuz. Devirlerin parası artırılsa büyük şirketten para kazanırsın. Bunlardan al, küçük esnafa dokunma. Bu şekle dönse devlet daha fazla istifade eder, belge de bu kadar pahalı olmaz. En büyük sıkıntı belge ile sigorta ile ilgili konudur? diye konuştu.

İYİLEŞTİRME BEKLENİYOR

Şoförlerin sorunlarının hallolması için yapılan çalışmaları değerlendiren Korkmaz, ?Çalışmaları takip ediyoruz. Federasyonumuz iyi çalışıyor. Kısa süre önce Ankara´ya giderek Milletvekilimiz Hüseyin Şahin ile görüştük. SRC belgeleriyle ilgili büyük sıkıntılar vardı. 15 Şubat 2013´ten sonra SRC belgesi alanlardan 3 aylık SSK isteniyordu. Bunu kaldırttık. Bu yüzbinlerce kişiyi bağlıyordu. Üniversite mezunu bir insana bin otobüsçülük yap diyebilir misiniz? Belediyenin birinin 5 tane kamyonu var, üniversite veya lise mezunu şoför arıyor ama bulamıyor. Burada da SRC ve psiko teknik belgeleri son 5 yıla yaysalar, 2011´de ehliyet almış birisi çok rahat bir şekilde sınava girmeden, üniversite sınavı gibi soruların kolaylaştırılmasıyla işini yapar. SRC belgesi nedeniyle bir sürü cezalar kesiliyor. Sigorta primleri, Bağkur primleri yüksek, bunlarla ilgili iyileştirmeler yapılabilir. İyi bir çalışma yapılırsa gerçekten yapacak insanlar bu işi yapar? ifadelerini kullandı.

EYLEM GÜZEL SONUÇLAR VERDİ

Araç sigortalarının yüksek olması nedeniyle İnegöl´de yaptıkları toplantının sonuçlarının sorulması üzerine konuşan Korkmaz, ?Olumlu semerelerini aldık. Türkiye çapına yayılmasını isterdi. İnegöl her zaman ilkleri yapar. Belgelerle alakalı bir şey yapılması gerekiyordu, görüşmeler yaptık ve yolun tek şeridinde ses getirecek bir düzenleme yapacağız dedik. Bu konuda destek istedik.Ticari araç sürücüleri bu işi çok daha pahalıya yaptırıyorlar. Sigorta şirketleri ciddi kurnazlıklar yapıyor. Yaşı, plakayı başka şeyleri koyuyor. 10 bin TL olan tavan fiyatını 30 bin TL´ye kadar çıkarıyorlar. Kendi aralarında anlaşıp oyun oynuyorlar. Bu kadar oyun oynanan bir sektör olmaz. Sigortalar belli. Neden pahalandı? Hem kendi rapor tutmadan pahalandı hem de hasar maliyetlerinden. Kaza yapan araçların değer kayıpları da sigortalardan talep ediliyor. Bunlarla ilgili düzenleme yapılsa bu sigortaların yüzde 90´ı geri döner ve vatandaş da bu işten zarar görmez. Biz de bunu ortaya çıkarmak için eylem yapalım, ses getirelim dedik. İyi şeyler oldu. Federasyon Başkanımız, TESK Başkanımız aradı. Şuanda İnegöl´de kaldı. Biz üzerimize düşeni yaptık. Bundan sonra daha farklı şeyler de yapacağız. Başbakanımız eski Ulaştırma Bakanı. Biz bu konuda baya heyecanlıyız, kendisi bu işin içinden gelen bir insan. Vekilimiz de bizi Ankara´da hiç yalnız bırakmıyor, ciddi yardımları var. Güzel şeyler olacak. Belki de İnegöl´de sigortaları aşağıya çektireceğiz. Yaptığımız eylemin sebebi buydu? dedi.

 

EHLİYETSİZ MOTOR SÜRÜCÜLERİNE MÜJDE

Oda başkanlığına yeni geldiği dönemde sürücü kurslarıyla ortaklaşa olarak motor ehliyetleriyle ilgili yapılan düzenlemenin tekrar edilmesiyle ilgili bir çalışmanın olup olmayacağının sorulması üzerine konuşan Korkmaz, ?Geçmişte bu tarz çalışmalar yaptık, motorcularımıza kask dağıttık. Bu konuda sürücü kurslarımızla görüşüyoruz. İnegöl düz bir yer, herkes motosikletiyle işine gidiyor. Bununla alakalı yeniden bir çalışma yapabiliriz? şeklinde konuştu.

DİJİTAL TAKOGRAF MESAFE AŞIMININ ÖNÜNE GEÇTİ

Kamyoncu esnafıyla alakalı yeni çıkan yasayla dijital takograf takma zorunluluğu getirildiğini belirten Korkmaz, ?Şuanda sıfır çıkan araçlarda bile dijital takograf var. Bunlarda oynama yapmanız mümkün değil. Biten süreyi bir dinlenme tesisine kadar en fazla 20 kilometre aşma şansınız var. Şehir içindeki araçlarda da takometre cihazlarımız var ama onlarda şehir içi mıntıkasından çıkmadığı sürece takometreleri çıkartıyoruz. Uzun yol şoförleri ile ilgili ciddi düzenlemeler yapıldı. Bundan sonra uymamak çok zor. Polis rapor istediğinde geçmişe dönük 1 senelik rapor alabilecek? diye konuştu.

BÜYÜKŞEHİR YASASI ŞOFÖRE FAYDA SAĞLADI

Yük ve yolcu sorumluluklarının şoförlere yüklendiği belirtilerek şoförleri koruyacak ne gibi yasaların bulunduğunun sorulması üzerine konuşan Korkmaz, ?Kamyoncu olursa yük sigortası var, otobüsçü olursa yolcu sigortası, koltuk sigortası var. Bunlar ciddi maliyetler. Büyükşehir yasasına bağlandık. Büyükşehire bağlanmadan önce mali sorumluluk sigortası vardı. 8 bin TL. İnegöl Bursa çalışan otobüslerin bir tanesinin mali sorumluluk sigortası 8 bin TL. Büyükşehire bağlandıktan sonra bu sorun kalktı. Bu işin tek bir çıkar yolu var. Ton-km olayını uygulayacaklar. Kaç kilometre gittiyse 1 ton yükü şu fiyata götürür diyecek ve kimse o fiyatın altına inemeyecek. Her sene Antalya´da seminerlere katıldım, konuşulanların hiç harekete geçirilmediğini ifade ettim. Bazı taşlar yerine otursa bu kadar para şoför esnafının cebinden çıkmayacak? ifadelerini kullandı.

HER PARA LAZIM OLDUĞUNDA PLAKA BASTIRILMAZ

Belediye Başkanımız Alinur Aktaş benim çok eski ahbabımdır. Biz Büyükşehir yasasına bağlanmadan önce İnegöl Belediyesi´nde şoför esnafıyla alakalı hiçbir sıkıntımız yoktu. Taksileri 8 yaş yapmıştık. Esnafın çıkarı için şu olmalı diyorduk, tamam deniyordu. Bizim belge almamız lazım. Biz Pazartesi veriyorduk, Salı günü encümen toplanıyordu, imzalanıyordu Çarşamba-Perşembe günü tahsis belgemiz elimizdeydi. Şuan Büyükşehir yasasında tahsisimizi 1-2 aya anca alıyoruz. Ramazan´dan 1 hafta önce Bursa´da bir toplantı yaptık, 100 tane taksi plakası satılığa çıkardı, 40 tanesi İnegöl´e verildi. Her Bursa Büyükşehir Belediyesi´ne para lazım olduğunda plaka mı basacak? Bursa 2 bin tane plaka bastı, biz hiçbirini almadık.Geçmişte yapılan hatalar var. Geçmişte 463 tane plaka verilmiş, İnegöl´e de 90 tane T plaka verilmiş. Geçmişe göre fazla ama şuan nüfus 250 bin, 90 taksi yetmiyor bir 40 tane daha verelim diye bir zihniyet olmaz. Her para lazım olduğunda plaka basılmaz. Bursa Büyükşehir Belediyesi´ne S plakalarla ilgili; ?Biz bu S plakaları çalışmak için alıyoruz, kapıda yatırmak için almıyoruz´ dedik. 260 bin TL artı KDV bir S plaka. Arabasıyla beraber 400 bin TL´yi buluyor. 400 bin TL para bağladığınız bir araçtan günde 500 TL para kazanmanız lazım ki değsin. İnegöl organize şehri. Domaniç´ten, İznik´ten, Yenişehir´den, Bilecik´ten, Bozüyük´ten getiriyoruz. İşçi yetmiyor. İşsizlik sıfır. Bursa´daki servisi İnegöl´e biz getirelim dedik. Statü olarak Bursa´dan servisi getirdiğimiz zaman buradaki arabalarla çalışabiliyoruz. Buraya getirdiğimizde 3-4 tane daha işe gidiyoruz. Ama Bursa´nın servisi buraya getirdiği zaman kapının önüne kilitliyor, akşama kadar orada yatıyor. 400 bin TL para bağlıyorsunuz,  1 tane servis yapıp akşama kadar yatıyorsunuz. Bu hatadır. 2. hata, bu araba çalışırsa akaryakıt tüketir, lastiği eskir, motoru eskir devlete KDV getirir. Bunları defalarca anlattım. İnegöl´den servis gidecekse gelsin Bursalı alsın götürsün. O da mı olmadı. Ben fabrika sahibiysem bırak istediğim yerden tutayım. Bursa´daki 400 TL, İnegöl´deki 200 TL´ye servis çekiyor çünkü burada iş yapma imkânı da var.Normale vurunca yıllık 750 bin TL fabrika sahibine zarar ettiriyor. İnegöl´de Bursa´dan fabrikaya işçi getiren fabrikalarımız var. Bunları düzenlememiz lazım. Önümüz açılsın, versinler bize belgeyi. Araban Bursa´da çalışırsa 1 sene arabamı bağla. Olmaz diyorlar. Bursa´da plaka satacaklarmış. Sat, sat, Bursa´ya giremiyorsunuz. Bunun en küçüğü 18, en büyüğü 55 kişilik araba. Bunlardan 2 bin tane Bursa trafiğine soktuğunuzda karmakarışık oluyor. Bursalının ne suçu var? İnegöl´e de 40 tane taksi plakası basıyorsun. İnegöl´ün ne suçu var, 65 bin araç olmuş. 10 tane durak yaptırdık, 6 tanesi çalışıyor 4´ü işsizlikten kapalı. Belediyeye bedava kira ödüyoruz. Satıyorum demekle olmuyor nereye koyacaksınız bu arabaları. Yatırım olsun deniyor. Böyle bir yatırım mantığı yok. Bunların düzenlenmesi lazım. En ufak bir belge için Bursa´ya gitmek zorunda kalıyoruz. Belge alınmadığında çalışılamıyor. İnegöl terminali Bursa Büyükşehir Belediyesine aktarıldı. Taksiciler beni aradı, biz 8 liraya yolcu getiriyoruz garaj çıkışında 6 lira para istiyorlar dediler. Böyle bir şey olmaz. Bursa Büyükşehir Belediyesini aradım öyle bir talimat vermediklerini ifade ettiler. Ticari taksiler 25 dakika içeride dururlarsa para alınmayacağını söylediler. Bu olmasa ne olurdu, ticari taksi kapıda dururdu. İnegöl Belediyesi´nde böyle bir sorun olmazdı. Ben İnegöl Belediyesini mumla arıyorum. Her yerin sorunu var. İnegöl büyük bir ilçe. Büyükşehir yasası ileriye yönelik belki daha iyi olacak ama İnegöl olarak çok aceleci bir yapıya sahibiz. Bazı şeyler istediğimiz gibi olmuyor. Belediyenin başındaki insanlar da hizmet etmek için oradalar. Sadece İnegöl yok, 17 tane ilçe var. Büyükşehir yasasının gerekliliği bizim boyumuzu aşan bir mesele. İnegöl kendi kendine yetiyordu. Başarıya doymayan bir ilçeyiz.Dünya devi firmalarımız var. Bu yasanın iyi olacağını ümit ediyorum ama biraz acele ediyoruz. İnegöl çok büyük. Büyükşehirin burada birimler kurması lazım. Bir sürü köyler var. Hizmeti görünce ben de gururlanıyorum. İnşallah hayırlı olur. İl olmayı da çok isterdik? dedi.

SARI OTOBÜSLER HER GÜN ZARAR EDİYORLAR

Sarı otobüslerin İnegöl´ü nasıl etkilediğinin sorulması üzerine konuşan Korkmaz, ?1 milyon TL verdik 2 tane sarı otobüs aldık. Baktığınızda İnegöl Seyahat ve İnegöl Turizm yıllardan beri İnegöl insanını Bursa´ya götürüp getiriyor. Bir yerde kamu görevi yapıyor. Bugüne kadar da çok güzel şekilde hizmet verdiler. Sarı otobüs meselesine geldiğiniz zaman yine bazı sorunlar var. Arabalarımızda muavin var, kolonyası, suyu var. Sarı otobüste susuzluktan ölüyorum deseniz de yok. Sistemi bu. Durduğun yerde çocuğun varsa, engelliysen, yaşlıysan sana anca içindeki yolcu inip yardım ederse binersin. Öbür türlü muavin aşağı atlıyordu, çantasını çocuğunu alıp yardım ediyordu. Şuanda o 2 tane büyük otobüsümüze 1 milyon TL verdik, her gün zarar ediyor. Kendimizin alması doğru oldu. O süreci çok iyi yönettik. Bu konuyla alakalı BURULAŞ ile anlaşma yaptık. O zaman için anlaşmayı yaptığımızda bazı yerlerde ilk etapta zor geldi. Bursa´nın içinde bazı yerlerde durmamız zor oluyordu, terminale girmesi zor oluyordu, sigortalar yapılıyordu, bazı belgeler kalktı. Bununla alakalı bazı iyileştirmeler oldu. Daha önceden profesyonelce bu iş yapılıyordu. Diğer otobüslerde aynı hizmet devam ediyor. İnsanlarda alışkanlık var. İnsanlar bunu kendine alıştırır mı, alıştıramaz. Rahatına düşkün bir milletiz, 2 lira fazla verip rahat seyahat ederiz. 1 milyon TL verdiğimiz o araçlar çok fazla rağbet görmedi. Ekonomiye zarar? açıklamalarında bulundu.



  • BIST 100

    9812,88%0,93
  • DOLAR

    32,48% -0,15
  • EURO

    34,92% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2430,94% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3994,07% -0,01