www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

İNEGÖL SEMPOZYUMLA BİLİNMEZLERİNİ ARAYACAK

İNEGÖL SEMPOZYUMLA BİLİNMEZLERİNİ ARAYACAK

İnegöl Belediyesi, ilçenin tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ilgili gün yüzüne çıkmamış bilgilere ulaşmak hedefiyle İnegöl Tarih ve Kültür Sempozyumu yapacak.

 

İnegöl tarihinde ve kültüründeki değerleri tozlu raflardan indirmek amacıyla gerçekleştirilecek olan sempozyumun tanıtımı düzenlenen basın toplantısında yapıldı.

 

5 BİN YILLIK GEÇMİŞE SAHİP BİR ŞEHİR

İnegöl´ün 5 bin yıllık bir geçmişe sahip olana dikkat çekerek konuşmasına başlayan şehrin Belediye Başkanı Alinur Aktaş; ?İnegöl; FrigyalılardanBitinyalılara, Roma İmparatorluğu´ndan Bizans´a, Anadolu Selçuklu´dan Osmanlı Devletine kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim şehrimizdir. İnegöl´ün tarihinde yer alan, gün yüzüne çıkmamış bilgilere ulaşmak amacıyla İnegöl Belediyesi olarak İnegöl Tarihi ve Kültürü Sempozyumu düzenleyeceğiz? dedi.

 

TARİHE ŞAHİTLİK ETMİŞ BİR ŞEHİR

Aktaş; ?Tarihi boyunca pek çok önemli olaya ev sahipliği yapmış, özellikle Osmanlı Devletinin beylikten devlete geçişine şahitlik etmiş, topraklarında Osmanlının ilk şehitlerinin medfun olduğu, geçmişin izlerini günümüze taşıyan gerek tarihi eserleri gerekse yerel kültürü ile buram buram tarih kokan ilçemizin geçmişinde saklı kalan bilgileri sempozyuma katılacak olan akademisyenlerimiz ve bilim insanlarımız ile birlikte arayacağız? şeklinde konuştu.

 

İNEGÖL TARİHİYLE DE KENDİNDEN SÖZ ETTİRECEK

?Gerçekleştirilecek sempozyum sayesinde mobilyası, köftesi, ayçekirdeği, kaplıcası ve tarihi mehteri ile ününü dünya çapında duyuran, bölgesinde adeta parlayan bir yıldız olan İnegöl´ümüz tarihiyle de kendinden söz ettirecektir? diyen Başkan Aktaş; ?İnegöl´ümüz akademisyenler ve araştırmacıların incelemeleri sayesinde, tarihi ve kültürel yönleri ile ele alınıp harmanlanacaktır. Araştırmalar sonucunda elde edilen bilgiler, Ekim ayında üç gün boyunca oturumlarda sunulacak bildirilerle İnegöl´ün tarihi, siyasi, ekonomik ve kültürel özelliklerini konuşacağız. Böylelikle ilçemizin birçok özelliği bilinmezlikten kurtulacak, bilinir ve tanınır hale gelecektir. Yeni incelemeler, fikirler ve ulaşılan birçok sonuç ile İnegöl hakkında sahip olduğumuz bilgi ve belgenin zenginleşmesini hedefliyoruz? diye konuştu.

 

GELECEĞİ PLANLAYABİLMEK İÇİN GEÇMİŞİ BİLMELİYİZ

?Bir değerin geleceğini planlamak ve kurgulamak için öncelikle bilgi hazinenizin zenginleşmesine ihtiyaç vardır? diyen Aktaş; ?Konu hakkındaki bilgi birikiminiz ne kadar zengin ise yapacağınız gelecek ve kalkınma planlarınızın isabet kaydetme ve olumlu sonuçlanma oranı o kadar yüksek olacaktır. Sempozyumun bir ve ikinci günlerinde, oturumlar halinde ilçemizin değerleri konuşulacak, üçüncü gününde ise davetlilerin katılımıyla tarihi ve kültürel mekânlarımıza araştırma ve inceleme gezisi yapılacaktır? ifadelerini kullandı.

 

40 BİLİM ADAMI VE ARAŞTIRMACI BİLDİRİ SUNACAK

Başkan Aktaş konuşmasının devamında; ?Bu sempozyumda, 40 civarında bilim insanı ve araştırmacının bildiri sunarak İnegöl´ün tarih ve kültür alanındaki bilgi dağarcığına yeni soluk getireceğine, yeni bakış açıları oluşturarak bilimsel katkı koyacağına inanıyoruz. Sempozyumun her aşamasında faydalanabileceğimiz kurullar oluşturulmuştur? dedi.

 

SEMPOZYUMUN TEKNİK BİLGİLERİ

Konuşmasında düzenlenecek sempozyum hakkında teknik bilgilere de değinen Aktaş; ?Düzenleyeceğimiz İnegöl Tarihi ve Kültürü Sempozyumunda İnegöl Belediyesi´nin paydaşları; Uludağ Üniversitesi, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası ile İnegöl Kent Konseyi´dir. Onur Kurulunda; Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İnegöl Kaymakamı Ali Akça, İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Ankara Müftüsü Prof. Dr. Mefail Hızlı, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Anıl ve İnegöl Kent Konseyi Başkanı Haydar Cerrah. Düzenleme Kurulunda ise; Uludağ Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Doğan Yavaş ve Yrd. Doç. Dr. Sezai Sevim, İnegöl Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban, İnegöl Belediye Meclis Üyesi Nedim Bayram, İşkur İnegöl Şube Müdürü Ahmet Baştürk ve İnegöl Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir yer alıyor. Ayrıca sempozyumumuzun Bilim Kurulunda ise ülkemizin önde gelen üniversitelerinden olan Uludağ, Yıldırım Bayezid, Düzce, Selçuk, Erciyes ve Balıkesir Üniversitelerinden çok değerli dekanlarımız, bölüm başkanlarımız başta olmak üzere pek çok akademisyen ve Ankara Müftüsü Prof. Dr. Sayın Mefail Hızlı görev alacaktır? dedi.

 

ARAŞTIRILACAK KONULAR

Konuşmasında araştırılacak konular hakkında da bilgi veren Belediye Başkanı Alinur Aktaş; ?Sempozyumda; Tarihsel Süreçte İnegöl, İnegöl´de Halk Kültürü, Ekonomi ve Turizm, Nüfus ve Sosyal Yapı, Kentleşme Problemleri, İnegöl´ün Marka Değerleri ve bu konuların alt başlıkları hakkında bildiriler sunulacaktır. 14, 15, 16 Ekim 2016 tarihinde İnegöl Tarihi ve Kültürü Sempozyumu adıyla düzenlenecek olan organizasyonumuzun öncesi ve sonrası için planlanan takvim ve bildiri sunacaklar için aranan şartlar şu şekildedir. Sempozyum bildiri özetlerinin gönderilmesi için son tarih; 30 Nisan 2016. Kabul edilen özetlerin bildirimi; 31 Mayıs 2016. Sempozyum kesin programının ilanı; 02 Eylül 2016. Bildiri tam metinlerinin gönderilmesi için son tarih; 16 Eylül 2016. Sempozyum; 14-15-16 Ekim 2016. Basılacak bildiriler için son gönderim tarihi; 04 Kasım 2016. Sempozyum bildirileri kitabının yayımlanması ve tanıtımı; Ocak 2017´dir? diye konuştu..

 

KATILIM KOŞULLARI

Sempozyuma katılım koşullarını aktaran Aktaş; ?Sempozyum, konuyla ilgili dileyen tüm akademisyen ve araştırmacıların katılımına açıktır. Bildirinin özgün ve daha önce herhangi bir yerde yayınlanmamış olması gerekmektedir. Amaç, yöntem ve muhtemel bulguları içeren en az 200 kelimelik bildiri özetlerinin 30 Nisan 2016 tarihine kadar sempozyum@inegol.bel.tr adresine doc. formatında dosya olarak gönderilmesi gerekmektedir. Bildiri önerileri sempozyum konularına, bilimsel şartlara uygunluk ve çalışmanın özgünlüğü dikkate alınarak düzenleme ve bilim kurulu üyelerince değerlendirilecektir. Kurul üyelerinin yapacağı değerlendirmeler ?kabul/şartlı kabul/ret´ biçiminde olacaktır. Sempozyum sonrasında sunulan bildiriler Sempozyum Bildiriler Kitabı´nda yayımlanacaktır. Sempozyum dili Türkçedir. Ayrıca sempozyum hakkında her türlü soru için irtibat numaralarını verdiğimiz sempozyum sekretaryasında yer alan isimlerle irtibata geçilebilir. Ayrıca www.inegol.bel.tr adresinden de sempozyum duyurusu üzerindeki linke tıklayarak sempozyum hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz? dedi.

 

İNEGÖL´E VE BİLİM DÜNYASINA KATKI SAĞLAYACAK

Başkan Aktaş konuşmasının sonunda; ?Her aşaması titizlikle hazırlanan, ilkini gerçekleştireceğimiz ve geleneksel hale dönüşmesini umut ettiğimiz İnegöl Tarihi ve Kültürü Sempozyumu´na İnegöl´e ve bilim dünyasına katkı sağlayacak akademisyenlerimizin ve araştırmacılarımızın bildirileriyle katılımı, tüm hemşerilerimizi ve İnegöl sevdalısı olan bizleri gururlandıracaktır. İnegöl Tarihi ve Kültürü Sempozyumu´nun ilçemize hayırlı olmasını diliyor, farklı bakış açılarının ve ortaya çıkacak yeni bilgilerin İnegöl´ümüzün daha da gelişmesine katkı sağlamasını diliyorum? açıklamalarında bulundu.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR

 

 



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,46% -0,07
  • EURO

    34,72% -0,69
  • GRAM ALTIN

    2439,90% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19