İnegöl Adliyesinde Kadına Şiddet Toplantısı

İnegöl Adliyesinde Kadına Şiddet Toplantısı

6284 sayılı ‘Ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesi’ kanununa ilişkin dün kolluk kuvvetleri ile birlikte İnegöl adliyesinde toplantı yapıldı. Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Özel, aile kavramını korumayı amaç edinen yasada, uygulama

6284 sayılı ‘Ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesi’ kanunu ile ilgili dün İnegöl Adalet Sarayı konferans salonunda bir toplantı düzenlendi. Kolluk kuvvetleri ile aile mahkemesi hakimlerinin de katıldığı konferansta, yasa hakkındaki yanlış anlamaların önlenmesine dair açıklamalar ve istişareler yapıldı.

 

İnegöl Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Özel, Hakim Aşır Akbıyık, Savcılar Adem Aydemir ve Osman Köse’nin konuşmacı olduğu toplantıya; Emniyet Müdürü Murat Sevinç, Müdür Yardımcısı Tuncay Gönültaş, Komiserler Tuncay Gülmez ve Umut Kaplan, polis memurları, Jandarma Merkez Karakol Komutanı Üsteğmen Mustafa Batar ile Aile ve Sosyal Politikalar İlçe Müdürü Şentürk Ağırbaş katıldı.

AMAÇ; KANUNDA UYGULAMA BİRLİĞİNİ SAĞLAMAK

Toplantıda bir konuşma yapan İnegöl Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Özel, toplantının düzenlenme amacını anlatarak; “Düzenlediğimiz toplantımızın ana sebebi; son zamanlarda ulusal medyada da çokça yer alan ailenin korunması kanunu ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair 6284 sayılı yasanın uygulanmasında karşılaşılan sorunları uygulayıcılar olarak tespit edip, bu anlamda farklı uygulamaların önünü kesmek ve mağdur olan kadın, erkek, duruma göre çocukların mağduriyetlerini minimum seviyede tutabilmek amacıyla düzenlenmiş olan bu kanunun uygulama birliği sağlamak düşüncesiyle bu toplantıyı tertip etti. Toplantının düzenlenmesinde emeği geçen Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

KADINA ŞİDDET ÖN PLANA ÇIKIYOR

6284 sayılı kanun yaklaşık 1 yıl önce 20 Mart 2012’de kabul edilerek resmi gazetede yayınlandığını ve yürürlüğe girdiğini ifade ederek konuşmasını sürdüren Başsavcı Özel; “Bu kanundaki maddeler incelendiğinde birçok farklı anlamalar yükleyebileceğimiz hükümler bulunmakta. Bu hükümlerden hareketle Türkiye genelinde değişik zamanlarda ulusal medyaya da yansıyan bir takım kadın haklarına yönelik veya kadınların mağduriyetlerini ön plana çıkartan haberler yer almakta. Tabi bu haberlerde uygulayıcılar olarak, birçok kurum zan altında bırakılmakta. Sanki görevler yapılmıyormuş gibi algılar oluşmasına neden olunmakta. Bu algıları yıkmak, bu algılardaki değişiklikleri uygulayıcılar olarak, tespit edip tereddütleri düzeltmek adına böyle bir toplantı tertip ettik. Malumunuz 6284 sayılı kanunda sanki sadece kadına karşı şiddetin yasaklandığı ve sadece kadına karşı şiddet yapılıyormuş gibi bir algının hakim olduğunu görüyoruz. Oysa kanun detaylı şekilde incelendiğinde, burada korunmak istenen sadece kadın değil, esasında mevzuatımızın da genelde korumaya çalıştığı aile kurumu. Tabi aile kurumu içerisinde genelde bayanların zayıf ve kuvvetsiz olduğu düşüncesiyle hep ön planda kadına karşı şiddet algısı yerleştirilmiştir. Bu kanun içerisinde kadına karşı şiddet olduğu gibi çocuklara ve diğer aile bireylerine yapılan her türlü şiddet, aşağılama, rencide edebilecek davranışların yasaklandığını görüyoruz. Bu yasaklama kapsamında mülki idare amirlerine, kolluk birimi olan emniyet ve jandarma birimlerine, Cumhuriyet Başsavcılığı olarak bize bir takım görevler ve esasında bütün verilen kararların onaylanması, karar verilmesi için de aile mahkemesi hakimlerine önemli görevler verilmiştir. İnegöl’ümüzde de malum aile mahkemesi bulunmadığı için, 2 Asliye Hukuk mahkememiz var, bu mahkemelerdeki hakim arkadaşlar aile mahkemesi sıfatıyla bu görevlerini ifa etmektedirler. Kendileri de bu konuda karşılaştıkları sorunları işin mutfak kısmında çalışan kolluk kuvvetleri ile müzakere edip yanlış anlaşılmaları ortadan kaldırmak, yanlışlıkları minimum seviyede tutabilmek adına böyle bir organizasyonu kendileri de istediler” diye konuştu.

BU OLAYLARIN YAŞANMASI KAÇINILMAZ

Başsavcı Mehmet Özel, ailenin korunmasıyla alakalı ve ailede zayıf olan kişilerin korunmasıyla alakalı mevzuatın uygulanmasında hem emniyet, hem jandarma, hem de ilgili kamu kuruluşu yetkilileri olarak sonuna kadar konunun takipçisi olduklarını vurgulayarak, şöyle devam etti: “Vatandaşımızda bu şekilde bir algının yaygınlaşmasına katkıda bulunmak ve onları da kamu görevlileri olarak bu işin takipçisi olduğumuzu hissetmelerini ve buna göre de gerekli davranış şekillerini almalarını bekliyoruz. Umarım şimdiden sonra bu tür hadiselerin hiç önümüze gelmemesini arzuluyoruz. Ama toplumsal bir gerçeklik vardır, böyle bir toplumda her zaman bu tür olayların olması kaçınılmaz. Bizim de amacımız; ne kadına, ne çocuklara, ne de aile bireylerine şiddetin olmaması. Ama olduğunda da şunun bilinmesini istiyoruz; kanun nezdinde ilgili kamu kurumu ve kuruluşları kendilerine düşen görevi kanunlar çerçevesinde yerine getirir. Ona göre kararlar alır ve bu kararlar doğrultusunda da esas amacımız aileyi korumak olduğunun bilinmesini istiyoruz.”

1 AY ZORLA HAPİS KARARI

6284 sayılı kanun kapsamında kendilerine verilen tedbir kararına uyulmadığında zorlama hapsi bulunduğunu dile getiren Özel, “Bu hapisle ilgi aile mahkemelerinin 3 günden 1 aya kadar değişik şartlarda zorla hapsi kararı verilebiliyor” dedi.

Programın ikinci bölümü ise basına kapalı olarak soru cevap şeklinde devam etti. Kanunla ilgili karşılaşılan sorunlar hem Cumhuriyet Başsavcılığı, hem de kolluk kuvvetleri açısından görüşüp uygulama birliği nasıl sağlanır konusunda istişareler yapıldı.



  • BIST 100

    10003,58%0,89
  • DOLAR

    32,36% -0,24
  • EURO

    34,75% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2438,41% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3954,35% -0,68